Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Οι εκβιασμοί της διοίκησης του ALPHA δεν θα περάσουν


Την ίδια στιγμή που ολόκληρος ο λαός βιώνει την πρωτοφανή κρίση μιας πανδημίας και πασχίζει να ανταπεξέλθει και να επιβιώσει, οι αυθαιρεσίες της εργοδοσίας και η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων ολοένα και αυξάνονται. Άλλο ένα περιστατικό αυτής της ολομέτωπης επίθεσης είναι και αυτό που βιώνουν της τελευταίες μέρες οι εργαζόμενοι στον ALPHA.

Τις προηγούμενες μέρες η διοίκηση του ALPHA συνένωσε τα τμήματα εξωτερικών μεταδόσεων και εξωτερικών συνεργείων, και ανάγκασε τους εργαζόμενους των μεταδόσεων να δουλεύουν και σαν ηχολήπτες εντατικοποιώντας την εργασία τους. Επιπλέον, προχώρησε και σε αναστολή σύμβασης εργασίας σε 8 εργαζόμενους, ενώ αποφάσισε να καθιερώσει και τα μονομελή συνεργεία έναντι των διμελών, κίνηση η οποία καταπατά τους όρους σύμβασης εργασίας των εργαζομένων. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει απαλλάξει τους τηλεοπτικούς σταθμούς από την δόση της ραδιοφωνικής άδειας για το 2020!

Σαν να μην έφτανε αυτό, μετά από τετράωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η ΕΤΙΤΑ (Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής) και στήριξε η ΠΟΣΠΕΡΤ στις 15/4, η διοίκηση ‘’παίρνοντας τον νόμο στα χέρια της’’ χαρακτήρισε τη στάση αυτή παράνομη και προχώρησε σε λοκ-άουτ για τους εργαζόμενους που συμμετείχαν σε αυτή, απαγορεύοντάς τους να συνεχίσουν την εργασία τους μετά τη λήξη της στάσης. Παράλληλα, και ενώ μετά από ένα σημείο τους επέτρεψε να μπουν, απειλεί με απολύσεις και υποχρέωσε δύο από αυτούς να πάρουν δύο εβδομάδες άδεια.

Οι κινήσεις της διοίκησης του ALPHA δεν είναι αποκομμένες από την κατάσταση που επικρατεί σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Έρχονται να πατήσουν πάνω σε όλους τους αντεργατικούς νόμους που έχουν περάσει, χτυπούν το δικαίωμα στην απεργία και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, τσακίζουν το δικαίωμα των εργαζομένων να μπορούν να διεκδικήσουν μια αξιοπρεπής ζωή.

Οι κινήσεις αυτές είναι εικόνα από το μέλλον. Εφαρμόζουν εργασιακές σχέσεις που ανέκαθεν ήθελαν. Προωθούν την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων , εντατικοποιούν την εργασία, απογειώνουν την εργοδοτική ασυδοσία. Στην ουσία επεκτείνουν τη σύγχρονη εργασιακή σκλαβιά.

Η κυβέρνηση και το κεφάλαιο χρησιμοποιούν την πανδημία, κάνουν τη κρίση ευκαιρία και με το πρόσχημα της ‘’επιβίωσης’’ των επιχειρήσεων και της οικονομίας δικαιολογούν τη βάρβαρη επίθεση. Προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι αυτός έχει την ευθύνη για την αντιμετώπιση της κρίσης, τόσο σε υγειονομικό επίπεδο με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, όσο και σε οικονομικό με όλα τα αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζουν. Ταυτόχρονα αποποιούνται κάθε ευθύνη που έχουν για την καταστροφή του συστήματος υγείας, που οι ίδιοι προκάλεσαν, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχουν κάνει καμία κίνηση ουσιαστικής ενίσχυσης για τώρα και για το μέλλον.

Γίνεται για άλλη μια φορά ολοφάνερο ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτούς. Το μοναδικό τους στήριγμα είναι οι δικές τους δυνάμεις, η οργάνωση και ο αγώνας τους. Και είναι επίσης φανερό ότι το σύστημα δεν έχει κηρύξει ανακωχή στην επίθεση, δεν περιμένει να τελειώσει η πανδημία για να χτυπήσει μέχρι και το τελευταίο δικαίωμα που μας έχει απομείνει. Επιμένουμε και διεκδικούμε στον αγώνα ΣΗΜΕΡΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: