Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Σίνδος: Θάνατος 52χρονου εργάτη από κορωνοϊό Νέο έγκλημα της εργοδοσίας και του κράτους





Ακόμη ένας θάνατος εργάτη, ήρθε να προστεθεί στη λίστα των νεκρών από κορωνοϊο, την Πέμπτη 2/4, ο οποίος εργαζόταν σε εργοστάσιο στην ΒΙΠΕ Σίνδου της Θεσσαλονίκης, ως οδηγός κλαρκ. Μια είδηση που δεν αναφέρθηκε καθόλου στα καθεστωτικά ΜΜΕ, μιας και χαλάει το αφήγημα της κυβέρνησης και του κεφαλαίου που υπηρετεί. Το αφήγημα δηλαδή της “ατομικής ευθύνης” που έχει ο καθένας για την προστασία του απέναντι στον ιό. Δεν είπανε κουβέντα για την ύπαρξη επιβεβαιωμένου κρούσματος, που σύμφωνα με καταγγελίες υπήρχε στο εργοστάσιο, από το οποίο πιθανότατα κόλλησε και ο αποθανών. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, δεν υπήρξε ούτε καν απολύμανση του χώρου ή προσωρινή έστω αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου και διαγνωστικά τεστ στους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Οι καταγγελίες από εργασιακούς χώρους, Σούπερ Μάρκετ, εργοστάσια, νοσοκομεία κλπ, είναι καθημερινές. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα ελλιπή μέτρα προστασίας είναι κανόνας σχεδόν στο σύνολο αυτών. Ατομικά μέσα προστασίας που δεν δίνονται ή αν δεν επαρκούν, όπως γάντια και μάσκες, συνωστισμός, καμία μέριμνα για απολυμάνσεις και διαγνωστικά τεστ. Οι εργαζόμενοι στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο, έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και είναι πάντα απροστάτευτοι. Καλούνται δε οι ίδιοι να προστατεύσουν τον εαυτό τους με όποιο τρόπο μπορούν και αποκαλούνται ανεύθυνοι αν κολλήσουν. Την ίδια στιγμή, η εργοδοσία απολαμβάνει όλα τα οφέλη που της έχει παραχωρήσει το κράτος, είτε με την πολιτική του τόσα χρόνια, είτε με τα νέα μέτρα που έχει πάρει, από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά. Μαύρη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, απαγόρευση συνδικαλισμού - συναθροίσεων - κινητοποιήσεων, τρομοκρατία, είναι μερικά από αυτά που συνθέτουν το μαύρο τοπίο, μπροστά στο οποίο βρίσκεται ο εργαζόμενος. Τώρα, έρχεται να προστεθεί σε όλα αυτά η άνευ προηγουμένου λογοκρισία , καθώς όσοι αντιστέκονται ή μιλάνε κόντρα στο κυρίαρχο αφήγημα, αποκαλούνται ανεύθυνοι, διασπορείς ψευδών ειδήσεων, προβοκάτορες και κίνδυνος για την δημόσια υγεία και τη χώρα!
Τι κι αν οι εργαζόμενοι σε πολλά εργοστάσια, ειδικά αυτά της Χημικής Βιομηχανίας, όπως αυτό που δούλευε ο εν λόγω εργαζόμενος έχουν επιβαρυμένη υγεία και ειδικά στους πνεύμονες και στο αναπνευστικό τους σύστημα; Τι κι αν έχουν καλεστεί να δουλεύουν υπό πίεση, άγχος και με εξαντλητικά ωράρια; Τι κι αν όπως μας λένε οι ίδιοι οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, οι παραπάνω παράγοντες βοηθούν στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και σε καθιστούν ευάλωτο. Όλα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους του μεγάλου κεφαλαίου, που συνεχίζει να θησαυρίζει και σε αυτήν την περίοδο.
Η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, είναι αυτή που άφησε απογυμνωμένο το σύστημα υγείας από κρεβάτια ΜΕΘ, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, που έκλεισε νοσκομεία. Και έχουν το θράσος, για να καλύψουν την δική τους πολιτική και ανεπάρκεια, να ρίχνουν το φταίξιμο στο λαό, να μας φυλακίζουν στα σπίτια μας, να παίρνουν ολοένα πιο αυστηρά μέτρα καταστολής και απομόνωσης, να μας φιμώνουν, όλα αυτά όμως, μόνο όταν πρόκειται για την ιδιωτική μας ζωή. Γιατί στην δουλειά, είμαστε εργαλείο στα χέρια του εργοδότη μας!
Ο εργαζόμενος λαός και η εργατική τάξη, δεν πρέπει να σκύψουν το κεφάλι! Πρέπει να βρουν τα μέσα και τους τρόπους, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες και να συνεχίσουν να αγωνίζονται και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους!
ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ- ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
·         Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς
·         Δωρεάν τεστ και μέσα προστασίας σε όλους
·         Πλήρης και δωρεάν πρόσβαση όλων στην περίθαλψη
·         Μαζικές προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 5/4/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: