Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Μαζική παρέμβαση στη Motor Oil για το δικαιώμα στη δουλειά με ασφάλεια και αξιοπρέπεια

Μαζική παρέμβαση πραγματοποίησε η Ταξική Πορεία στις δυο εισόδους των διυλιστηρίων της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους σήμερα το πρωί, καταγγέλλοντας την έκρηξη και μεγάλη πυρκαγιά που προκλήθηκε την προηγούμενη Τρίτη και δηλώνοντας την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους στην εγκατάσταση. Την ώρα που η εργοδοσία δηλώνει πως «είναι πλήρως ασφαλισμένη - τόσο για τις υποδομές, όσο και για την λειτουργική απώλεια κερδών, συνεπεία της όποιας διακοπής εργασιών», οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και εργολαβικοί, αντιμετώπισαν ένα πολύ σοβαρό συμβάν, που προκάλεσε τραυματισμούς κι από τύχη δεν οδήγησε σε θανάτους. Τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν γινόταν για παράδειγμα το επόμενο πρωί, με το προσωπικό της εγκατάστασης μαζικά στο πεδίο για τον συντονισμό των εργασιών και πολυπληθή συνεργεία στο σημείο.

Δεν επιτρέπεται ένα τέτοιο συμβάν, που υπενθυμίζει την έκρηξη στην ίδια εγκατάσταση το 2020 (με έναν νεκρό), την έκρηξη στον Ασπρόπυργο το 2015 (με τέσσερεις νεκρούς) και την έκρηξη στην Ελευσίνα το 1992 (με δεκαπέντε νεκρούς), να αφήνεται να υποτιμηθεί με βάση το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, όπως επιδιώκει η εργοδοσία (και κάθε εργοδοσία σε αντίστοιχες περιπτώσεις). Δεν μπορεί η ζωή δεκάδων εργατών να αφήνεται στην τύχη. Απαιτείται η πιο πλατιά καταδίκη της εγκληματικής πολιτικής που οδηγεί κρίσιμες και επικίνδυνες εγκαταστάσεις, όπως είναι τα διυλιστήρια, να λειτουργούν κάτω από ανασφαλείς συνθήκες. Και σίγουρα η μέχρι τώρα στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών του χώρου και του κλάδου δεν αντιστοιχεί στην κρισιμότητα του ζητήματος. Οι μερικές γραμμές που αφιέρωσαν το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, με ανακοινώσεις των 100 λέξεων(!) η καθεμιά, δεν εκφράζουν καμία διάθεση κινητοποίησης.

Ακριβώς την κατεύθυνση της υπεράσπισης του δικαιώματος στη δουλειά με ουσιαστική ασφάλεια προσπάθησε να αναδείξει η Ταξική Πορεία με την παρέμβαση στους εργαζόμενους στην εγκατάσταση. Αυτό το δικαίωμα, όπως και όλα τα εργασιακά δικαιώματα, απειλεί η απεριόριστη δίψα του κεφαλαίου για κέρδη, η διαρκής εντατικοποίηση, η μείωση του προσωπικού, η συνεχής πίεση. Ενισχύεται δε κι απ’ την κεντρική αντεργατική πολιτική. Εκεί βρίσκεται η βάση των εργοδοτικών εγκλημάτων. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η εργοδοσία της Motor Oil επιχείρησε να εμποδίσει την παρέμβαση, με περιπολικά να καταφτάνουν μέσα σε ελάχιστα λεπτά και στα δύο σημεία και φτάνοντας μέχρι την φωτογράφιση!


Ο μαζικός εργατικός αγώνας είναι η μόνη απάντηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ζωής μας! Το δικαίωμα να γυρνάμε απ’ τη δουλειά σώοι είναι κρίσιμο και οι εργαζόμενοι σ’ αυτούς τους κλάδους το γνωρίζουν καλά. Αυτό καταγράφηκε και στη σημερινή παρέμβαση, με εκατοντάδες εργαζόμενους -μόνιμους κι εργολαβικούς- να παίρνουν την προκήρυξη, παρά τις εμφανείς διαθέσεις της εργοδοσίας να επιβάλει τη σιωπή, ακόμα και μετά από τέτοια εκκωφαντική αποκάλυψη των συνεπειών των δικών της αποφάσεων. Μπροστά στην ολόκληρη περίοδο μεγάλων εργασιών που σίγουρα θ’ απαιτηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών, οι εργάτες στη Motor Oil έχουν κάθε λόγο να παλέψουν για ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, με όλους τους εργαζόμενους στο πλευρό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: