Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Απογευματινά χειρουργεία: Επιτυχία για την κυβέρνηση... άλλο ένα φόρτωμα στους εργαζόμενους και το λαό

Τετάρτη 27/3:

Στάση εργασίας 12μ-3μμ
Συγκέντρωση 1:30μμ, υπ. Υγείας


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.., ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΦΟΡΤΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ

Ξεκίνησαν τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, με τυμπανοκρουσίες και χειροκροτήματα. Το σόου που δόθηκε, από τον υπουργό και την κουστωδία του, πάνω από το κρεβάτι του ασθενή θα ήταν απλώς γελοίο αν δεν υποβίβαζε την αξιοπρέπεια του λαού. Ο υπουργός, που “κέρασε” στους “χαμερπείς”, συμβολικά, τα χειρουργεία με τα δικά τους λεφτά, καλωσόρισε την “ιστορική τομή” στο ΕΣΥ.

Συνάδελφοι,

Η μόνη τομή που έρχονται να φέρουν τα ιδιωτικά, απογευματινά χειρουργεία είναι αυτή στο λαιμό μας. Ο υπουργός ουσιαστικά παραδέχεται ανερυθρίαστα ότι μπαίνει ταφόπλακα στις αυξήσεις στους μισθούς. Όποιος θέλει να αυξήσει το “χαρτζιλίκι” του, θα πρέπει να δουλέψει επιπλέον ώρες, έξω από το τακτικό και εφημεριακό του ωράριο. Την ώρα που χιλιάδες υγειονομικοί δουλεύουν στο όριο των σωματικών, ψυχικών και πνευματικών τους αντοχών, χωρίς άδειες και ρεπό, την στιγμή που με εντέλλεσθε οι γιατροί καταλήγουν γυρολόγοι εφημερεύοντες, το να μας λένε να δουλέψουμε παραπάνω και να το παρουσιάζουν και ως πλεονέκτημα για τους εργαζόμενους, είναι τουλάχιστον εξοργιστικό. Μάλιστα η αποζημίωση από τα απογευματινά χειρουργεία είναι ψίχουλα.

Αυτό που έρχονται να φέρουν τα απογευματινά χειρουργεία είναι το χτύπημα του δικαιώματος μας, να μπορούμε να ζούμε από τον μισθό μας με αξιοπρέπεια. Αλλά και η συνολική πολιτική που ακολουθείται, με τους νόμους που πέρασαν αλλά και με την αξιολόγηση, που εκβιαστικά εφαρμόζει η κυβέρνηση, πετσοκόβουν το δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Παράλληλα, έρχονται να χτυπήσουν το δικαίωμα του λαού στην δωρεάν περίθαλψη, με πρόσχημα ότι θα αποσυμφορηθούν οι λίστες αναμονής.

Αποκρύπτουν το αίτιο των αναμονών, που είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό και η πολιτική των μη προσλήψεων. Παράλληλα όμως, αποκαλύπτεται με τον πιο κυνικό τρόπο η ταξική πολιτική του “αν έχεις φράγκα, διάβαινε”. Αυτό που θέλουν να πετύχουν είναι να μετατρέψουν την περίθαλψη από υποχρέωση του κράτους σε προσωπική υπόθεση του καθενός και να μεταφέρουν το κόστος στις πλάτες των ασθενών. Ήδη υπάρχουν οι ανακοινώσεις του υπουργείου περί “ιδιωτικού” προσωπικού γιατρού, επιπλέον χαράτσι σε φάρμακα και σε παραπεμπτικά για εξετάσεις.

Συνάδελφοι,

Οι εργαζόμενοι πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημα μας απέναντι σε αυτά τα μέτρα, που χτυπάνε ολομέτωπα τόσο τα δικά μας δικαιώματα, όσο και των ασθενών μας.

Δεν έχουμε ανάγκη να δουλεύουμε επιπλέον απογεύματα, για να “πάρουμε κανένα εξτραδάκι”. Οι ασθενείς δεν έχουν ανάγκη από το να πληρώνουν για να χειρουργούνται ή για να εξυπηρετούνται πιο γρήγορα το απόγευμα. Η ανάγκη τόσο των εργαζομένων όσο και του λαού είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς αλλά και η ίση, πλήρης και δωρεάν περίθαλψη για όλους.

Αυτά πρέπει να τα κατακτήσουμε μέσα από την ανυποχώρητη πάλη μας, με συμμετοχή στις διαδικασίες των σωματείων μας και με μαζικές απεργίες. Η ξεπουληματική στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ, οι αραιές και άτονες απεργίες που καλούνται, περισσότερο αποπροσανατολίζουν και προβοκάρουν τον αγώνα, παρά τον βοηθούν να ανθίσει. Η εμπλοκή όλων μας στην οργάνωση των αγώνων για τα δικαιώματά μας είναι αναγκαία και η μοναδική διέξοδος στα προβλήματα που ζούμε και τη βαρβαρότητα που μας ετοιμάζουν.

Να διεκδικήσουμε:

  • Αξιοπρεπείς μισθούς για να αντιμετωπίσουμε το κόστος ζωής
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων 
  • Καλύτερες συνθήκες δουλειάς
  • ΔΩΡΕΑΝ - ΠΛΗΡΗ - ΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: