Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Για τα αποτελέσματα των εκλογών στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

 



Μέσα σε ένα κλίμα έντασης της επίθεσης με κύριο χαρακτηριστικό της περιόδου τη μεταφορά του κόστους της κρίσης στις πλάτες της εργατική τάξης και των εργαζόμενων μαζών, την τεράστια αύξηση του κόστους ζωής και το ταυτόχρονο πάγωμα των μισθών σε σταθερά χαμηλά επίπεδα πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) στην Αθήνα και τα παραρτήματα του Ηρακλείου, της Λάρισας, των Χανίων και της Πάτρας το 3ήμερο 25-26-27/2.

Την ίδια στιγμή η περίοδος στιγματίζεται από τις μαζικές και με διάρκεια κινητοποιήσεις πλατιών κοινωνικών ομάδων. Αγρότες και νεολαίοι φοιτητές βγαίνουν στο δρόμο του αγώνα και διεκδικούν σπουδές, δουλειά, ζωή με δικαιώματα. Η απεργία στις 28/2 αν και με μεγάλη καθυστέρηση εξέφρασε με μαζικό τρόπο διαθέσεις συνέχειας και ταυτόχρονα ανέδειξε τις σημαντικές αδυναμίες του εργατικού κινήματος να θέσουν με πιο αποφασιστικό τρόπο την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου αγωνιστικού μετώπου του εργαζόμενου λαού, της νεολαίας και των αγροτών απέναντι στην επίθεση.

Αν τα παραπάνω είναι τα βασικά στοιχεία της περιόδου, τα οποία θα έπρεπε να αποτελέσουν το επίκεντρο του προβληματισμού και της αντιπαράθεσης στα πλαίσια της μαζικής κατά τα άλλα εκλογικής διαδικασίας του σωματείου, στη πράξη καθόλου έτσι δεν κινήθηκαν τα πράγματα. Για άλλη μια φορά κυριάρχησε η μικροπολιτική αντιπαράθεση στα όρια των οργανωτικών δυνατοτήτων της κάθε πολιτικής δύναμης που συμμετέχει στο σωματείο.

Η αύξηση της συμμετοχής κατά 200 περίπου ψήφους και η εγγραφή αρκετών νέων μελών, είναι καταρχάς ένα αρκετά θετικό στοιχείο το οποίο δεν μπορεί να μένει σε επίπεδο εκλογικής καταγραφής αλλά  πρέπει να αξιοποιηθεί   στην κατεύθυνση της συμμετοχής στην καθημερινή ζωή του σωματείου και την αντιπαράθεση με την εργοδοσία στους εργασιακούς χώρους. Θα λέγαμε ότι η παραπάνω διαπίστωση είναι από τα καθοριστικότερα ζητήματα του σωματείου για όλο το επόμενο διάστημα. Είναι το ζήτημα που η νέα διοίκηση αλλά και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων κρίνονται μπροστά στις εξελίξεις. Το κατά πόσο δηλαδή είναι εφικτή η συγκρότηση μικρών ή μεγάλων αγώνων κόντρα στην εργοδοσία του κλάδου και την αντεργατική επίθεσης με πραγματικούς όρους και μαζική συμμετοχή και όχι με στοιχεία εικονικής αγωνιστικότητας  και απογειώσεις.


Για άλλη μια φορά το στοιχείο της εφαρμογής της νομιμότητας αποτέλεσε το βασικό σημείο αντιπαράθεσης κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας και καθόρισε καταστάσεις. Για άλλη μια φορά η παράταξη της ΕΣΑΚ -ΠΑΜΕ πιστή στην εφαρμογή του καλπονοθευτικού νόμου 1264, έχοντας την πλειοψηφία στην εφορευτική επιτροπή, με βασικό επιχείρημα την «εφαρμογή της νομιμότητας», αρνήθηκε την εφαρμογή του καταστατικού του σωματείου και επέβαλε την αφαίρεση της πέμπτης έδρας από την «Ταξική Πορεία» στο ΔΣ του Ηρακλείου, την αφαίρεση της έβδομης έδρας από την «Συνάρτηση» στο ΔΣ της Αθήνας  και την αφαίρεση της πέμπτης έδρας από την «Ταξική Πρωτοβουλία» στο ΔΣ της Πάτρας.

Ο ν1264  αποτέλεσε για δεκαετίες  βασικό όχημα του κράτους και των κυβερνήσεων, σύμφωνα με το οποίο επέβαλαν την εμπλοκή τους στα εσωτερικά των σωματείων, πάντα με την απειλή της «νομιμότητας» και των όποιων κυρώσεων ακολουθήσε η μη εφαρμογή του. Ταυτόχρονα ο νόμος δίνει αυξημένες δυνατότητες στις μεγάλες δυνάμεις αποκλείοντας τις μικρότερες από τις δεύτερες και τρίτες κατανομές. Στην πράξη αποτελεί χτύπημα της δημοκρατίας στο εσωτερικό των σωματείων και  στένεμα της αντιπροσώπευσης μόνο από τις κυρίαρχες παρατάξεις.

Στη σημερινή περίοδο η αντιπαράθεση γύρω από την «εφαρμογή της νομιμότητας» παίρνει νέες διαστάσεις μπροστά στην επιδίωξη του κράτους να εφαρμόσει τις αντεργατικές πτυχές του νέου νόμου Χατζηδάκη με τις οποίες κάθε δύναμη, αλλά και το ίδιο το σωματείο σαν σύνολο αναμετράται ήδη.  Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν και αναφέρουν ότι: «δίνεται πάτημα στην εργοδοσία να μην αναγνωρίσει τον «νόμιμο» αντιπρόσωπο των εργαζόμενων του κλάδου και μπλοκάρεται ο αγώνα για ΣΣΕ»,   ανακηρύσσει ως βασικό στοιχείο νικηφόρας έκβασης του αγώνα για ΣΣΕ την εφαρμογή της νομιμότητας και ταυτόχρονα αποπροσανατολίζει πάνω στους βασικούς όρους συγκρότησης του εργατικού κινήματος  σε αντιπαράθεση με το κεφάλαιο, το κράτος και τους μηχανισμούς του.

Η Ταξική Πορεία μέσα σε ένα δύσκολο και πολωμένο κλίμα  κατάφερε μικρή αύξηση του αριθμού των ψήφων της το οποίο καταρχάς αποτελεί ένα θετικό στοιχείο. Την ίδια στιγμή είναι γεγονός το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί και να απαντηθεί ότι το αποτέλεσμα υπολείπεται τόσο σε σχέση με το πολιτικό κενό που είναι εμφανές στα πλαίσια του σωματείου, όσο και των δυνατοτήτων που έχει η πολιτική άποψη που παλεύει η Ταξική Πορεία. Σημαντικό  και ιδιαίτερα θετικό ζήτημα που πρέπει να αξιοποιηθεί το επόμενο διάστημα αποτελεί η πανελλαδική παρουσία στο ΣΜΤ με ψηφοδέλτια σε Αθήνα, Χανιά, Ηράκλειο, Λάρισα και Θεσσαλονίκη.

 

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ στο ΣΜΤ

04/03/2024

Δεν υπάρχουν σχόλια: