Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Ξάνθη: Συγκέντρωση 20/9 για δωρεάν, ίση και πλήρη υγειονομική περίθαλψη

ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ
ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΙΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 17:00
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ

Η απόφαση του προεδρείου του σωματείου μας για «πανξανθιώτικη συγκέντρωση», για την οποία ενημερωθήκαμε από τα τοπικά ΜΜΕ(;), ως ένα βαθμό μόνο συμπίπτει με την άποψη της Ταξικής Πορείας, την οποία κατέθεσε με προκήρυξη την προηγούμενη εβδομάδα. Όσο επιτακτικά αναγκαίο μέσο πάλης κι αν είναι, φέρει ωστόσο ήδη από το ξεκίνημά του το σπόρο της αναπότρεπτης αποτυχίας προδιαγράφει την ίδια αδιέξοδη πορεία σε επανάληψη της συγκέντρωσης του Φλεβάρη 2023


Και εξηγούμαστε: το κείμενο της πρόσκλησης του Σωματείου αρκείται στην περιγραφή της ζοφερής όντως κατάστασης που επικρατεί στο Νοσοκομείο της Ξάνθης. Απολογιστικά αναφέρεται στη συγκέντρωση του Φλεβάρη με κριτικό πνεύμα σημειώνοντας: «στο διάστημα αυτό (που μεσολάβησε), καμία απολύτως ενέργεια δεν έγινε, ώστε να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα του Νοσοκομείου». Εκτίμησή μας είναι ότι δεν πρόκειται για αυτοκριτική από μεριάς του Σωματείου, μιας και δεν έχουμε έως τώρα δείγματα τέτοιας διάθεσης εκ μέρους του. Συνεπώς προς ποιους ασκείται η πιο πάνω κριτική; Με ασφάλεια θεωρούμε πως ασκείται στο σύνολο των «θεσμικών παραγόντων» του τόπου στους οποίους κυρίως απευθύνεται το Σωματείο μας. Όσοι από μας παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση του Φλεβάρη τους είδαν να παρελαύνουν από του βήματος, λάβροι μαχητικότητας και πλήρεις υποσχέσεων. Ένα μήνα ακριβώς πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές πόσο αξιόπιστη να είναι άραγε η εναπόθεση της υγείας του λαού στους ίδιους φορείς, οι οποίοι ασκούν ή φιλοδοξούν να ασκήσουν μια μορφή εξουσίας και οπωσδήποτε η προβολή και η υποσχεσιολογία αποτελούν παραδοσιακά προεκλογικά τους εργαλεία; Η απάντηση είναι προφανής και ευκόλως εννοούμενη… 

Επιστρέφοντας στην τοποθέτηση του προεδρείου του Σωματείου μας έχουμε να επισημάνουμε μια σημαντική και καθόλα ουσιαστική παράλειψη, η οποία εξηγείται με τον απολιτικό προσανατολισμό που επέλεξε να έχει το προεδρείο του (προς αποφυγήν παρανοήσεων αναφερόμαστε στο σλόγκαν «μακριά από κόμματα» που συχνά χρησιμοποιούν όποτε γίνεται μια πολιτική τοποθέτηση που μάλλον τους «ξεβολεύει»): παρέλειψαν λοιπόν να αναφερθούν στις αιτίες υποβάθμισης της νοσοκομειακής περίθαλψης οι οποίες είτε το θέλουν είτε όχι είναι πολιτικές. Δεν τις γνωρίζουν; Τις γνωρίζουν μα τις υποτιμούν; Τις γνωρίζουν αλλά μας τις κρύβουν; Δεν γνωρίζουμε… Ωστόσο για την Ταξική Πορεία που και γνωρίζει τις αιτίες και τις έχει πολλές φορές καταγγείλει αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη στην πορεία εξεύρεσης λύσεων η ανάδειξη των αιτίων ενός προβλήματος. Μη έχοντας ξεκάθαρο πώς δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα, μη κατανοώντας το, με σιγουριά θα οδηγηθείς σε λάθη.  

Καλεί λοιπόν σε συγκέντρωση για την υπεράσπιση του νοσοκομείου, όπως παρόμοιες συγκεντρώσεις έγιναν και γίνονται σε πολλές πόλεις της περιφέρειας. Γιατί γίνονται και αλλού; Διότι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με μας. Να παραβλέψουμε το γεγονός αυτό; Να μην αναγνωρίσουμε την ομοιότητα της συνθήκης που υποβαθμίζει πολλά περιφερειακά νοσοκομεία; Κυρίως, να αγνοήσουμε τους διακηρυγμένους σχεδιασμούς όλων των κυβερνητικών επιτελείων, οι οποίοι βασίζονται σε μια αντιλαϊκή πολιτική για την υγεία; Η οποία εκπορεύεται από τις ανάγκες και τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου σε πλήρη εξάρτηση με την αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε.; Να αποκρύψουμε ότι ο κακόφημος κυβερνητικός «Χάρτης για την Υγεία» σκοπεύει να καταργήσει, ενσωματώσει, διαφοροποιήσει πλήθος νοσοκομεία στην ελληνική περιφέρεια; Κατά συνέπεια, να αφεθούμε στη δίνη των καταστάσεων χωρίς να δώσουμε την μάχη που οφείλουμε; Κι αυτή είναι η αναμέτρηση με την αντιλαϊκή πολιτική του συστήματος που θέλει την μετακύληση του βάρους για την περίθαλψη στις πλάτες του λαού, που ορθώνει φραγμούς στην ελεύθερη πρόσβαση σε δωρεάν δομές με τη σύσταση του θεσμού του «προσωπικού γιατρού» και τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. 

Αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να θέσουμε εμείς οι υγειονομικοί στο λαό και μέσα στον λαό να αναζητήσουμε τους συμμάχους μας σ΄ αυτόν τον αγώνα: στα σωματεία εργαζομένων και τους συλλόγους πασχόντων της πόλης μας, να συγκροτήσουμε κοινό μέτωπο με τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία Κομοτηνής, Δράμας, Σερρών, Διδυμοτείχου, να προάγουμε τη δημιουργία πρωτοβουλιών και επιτροπών από τα κάτω, να μην επιτρέψουμε ύποπτα «καπελώματα». Με εργαλεία στον αγώνα μας την ανοικτή συνέλευση, τη διαδήλωση και την απεργία να οργανωθούμε σε έναν αγώνα με σχεδιασμό και σε βάθος χρόνου. Κι αυτό γιατί η επίθεση του συστήματος στα δικαιώματά μας είναι πολύ καλά οργανωμένη και σχεδιασμένη και εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες. Ανεμπόδιστα σχεδόν και με πολλές επιτυχίες από την πλευρά του συστήματος και των κυβερνήσεών του. Όσο ο λαός και οι εργαζόμενοι είναι ανοργάνωτοι, αποπροσανατολισμένοι και ηττοπαθείς, ο ταξικός μας αντίπαλος «παίζει» μόνος του και μας αιφνιδιάζει δυσάρεστα με το σύνολο της εχθρικής προς τον λαό και τα δικαιώματά του πολιτικής. Να του χαλάσουμε την «κανονικότητα» που μας επιφυλάσσει και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας:

  • ΔΩΡΕΑΝ ΙΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ
  • ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
  • ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ-ΚΑΜΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΛΕΙΣΤΑ Ή ΕΡΗΜΩΜΕΝΑ
  • ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: