Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Η Ταξική Πορεία για τα αποτελέσματα των εκλογών του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών


Μέσα σε μια δύσκολη και απαιτητική περίοδο για το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα, όπου  κυβέρνηση και κεφάλαιο αξιοποιούν το νέο πλαίσιο που εισάγει ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη και ενώ  ετοιμάζονται  από το νέο έτος να υλοποιήσουν τις αντι-συνδικαλιστικές διατάξεις με τεράστιες επιπτώσεις στην ανεξάρτητη λειτουργία των σωματείων, διενεργήθηκαν το 3ήμερο 28-29-30 Νοέμβρη οι εκλογές στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στην Αθήνα και στα παραρτήματα του σε Ηράκλειο, Χανιά, Πάτρα και Λάρισα. 

Τρία χρόνια μετά τις τελευταίες  εκλογές και μετά από ένα χρόνο παράτασης λόγω Covid η αύξηση της συμμετοχής αποτέλεσε το θετικότερο στοιχείο της διαδικασίας αφού περισσότεροι  από 2000 μισθωτοί τεχνικοί, με τους πολλούς από αυτούς να είναι νέοι συνάδελφοι,  έδωσαν το παρόν στις κάλπες του σωματείου. Η παραπάνω αύξηση της συμμετοχής είναι ανάγκη να αξιολογηθεί και κυρίως να αξιοποιηθεί στη καθημερινή ζωή του σωματείου, στη αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική, και την εργοδοσία, στην υπεράσπιση και την προώθηση των διεκδικήσεων του σωματείου και συνολικά των εργαζόμενων του κλάδου. 

Το πολιτικό κλίμα που διαμόρφωσαν οι δυνάμεις που συμμετέχουν στο σωματείο καθ’ όλη τη διάρκεια των εκλογών και παρά τις όποιες ανατροπές είδαμε να προκύπτουν (πρωτιά ΕΣΑΚ, σημαντική αύξηση των ψήφων της ΑΡΠΑ ) δεν περιείχε εκπλήξεις και κινήθηκε στα πλαίσια που όρισε η εκλογο-απολογιστική συνέλευση στις αρχές του Νοέμβρη ( http://taxikiporeia.blogspot.com/2021/11/blog-post_10.html ) . Κυριάρχησε για άλλη μια φορά η πόλωση και η μικροπολιτική αντιπαράθεση  με βασικό επίδικο  τη διαφαινόμενη  αλλαγή της πλειοψηφίας του σωματείου.

Σημαντικό πολιτικό ζήτημα και μελανό σημείο για την επόμενη μέρα του σωματείου αποτέλεσε η απόφαση της ΕΣΑΚ να πάει κόντρα στο καταστατικό του σωματείου και να εφαρμόσει τον καλπονοθευτικό νόμο 1264 που δίνει αυξημένες δυνατότητες στις μεγάλες δυνάμεις και αποκλείει τις μικρότερες παρατάξεις από τις δεύτερες και τρίτες κατανομές εδρών. Στην ουσία ο ν1264 προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να νοθεύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες στο εσωτερικό των σωματείων χτυπώντας την απλή αναλογική εισάγοντας  «με το καρότο και το μαστίγιο» και πάντα με την απειλή της νομιμότητας  «κοινοβουλευτικού» τύπου διαδικασίες.

Η πρώτη πλέον δύναμη του σωματείου ΕΣΑΚ, με βασικό πολιτικό επιχείρημα «την εφαρμογή της νομιμότητας» και έχοντας την πλειοψηφία στην εφορευτική επιτροπή, εφάρμοσε τις διατάξεις του 1264 αφαιρώντας μια έδρα από την Αριστερή Πρωτοβουλία στην Πάτρα και από την Αριστερή Συσπείρωση Τεχνικών στην Αθήνα. Το βασικό πολιτικό ερώτημα που προκύπτει είναι ποια στάση θα κρατήσει το σωματείο μπροστά στον νόμο Χατζηδάκη και την εφαρμογή των αντισυνδιαλιστικών διατάξεων στις αρχές του χρόνου; Τι ακριβώς σημαίνει για μια δύναμη (ΕΣΑΚ-ΠΑΜΕ ) που «ορκίζεται» στη μη εφαρμογή του νόμου, με το γνωστό «ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά» και την ίδια στιγμή υποκλίνεται στη νομιμότητα εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τις αντεργατικές πτυχές του νόμου;

Μέσα σε ένα δύσκολο και πολωμένο πολιτικά κλίμα η Ταξική Πορεία έδωσε μια σημαντική μάχη, τόσο πριν τις εκλογές, στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, στη μάχη για εγγραφές νέων μελών, όσο και κατά τη διάρκεια του 3ημέρου των εκλογών. Οι 33 ψήφοι είναι ένα θετικό αποτέλεσμα συγκράτησης συνυπολογίζοντας την αυτόνομη παρουσία σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες. Η παρουσία με ψηφοδέλτιο σε 3 πόλεις, Αθήνα, Ηράκλειο και Χανιά δείχνει δυνατότητες προς αξιοποίηση για το αμέσως επόμενο διάστημα και με φόντο τις μάχες του κλάδου και συνολικά του εργατικού κινήματος που έχουμε μπροστά μας.

Παρακάτω παραθέτουμε τα ανεπίσημα αποτελέσματα του πανελλαδικού ΔΣ. Τις επόμενες ημέρες  θα αναρτήσουμε με λεπτομέρεια τα αποτελέσματα τόσο της Αθήνας όσο και των παραπατημάτων. 

*Ταξική Πορεία και ΕΡΓΑΣ το 2018 συμμετείχαν με κοινό ψηφοδέλτιο

* Η Αριστερή Συσπείρωση το 2018 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της Αριστερής Πρωτοβουλίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: