Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ..ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ

Μετά το βίντεο που διέρρευσε στο διαδίκτυο με την απόλυση 900 εργαζομένων μέσω zoom από την εταιρία better.com, η τράπεζα Πειραιώς ακολουθώντας τα ίδια χνάρια προχώρησε σε μαζικές απολύσεις ανήμερα Χριστουγέννων με τη δικαιολογία του πλεονάζοντος προσωπικού! Η τράπεζα έδειξε την πόρτα της εξόδου σε εργαζόμενους εργολαβικούς οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια εργάζονταν με μισθούς πείνας χωρίς να έχουν δικαίωμα ούτε στη συλλογική σύμβαση εργασίας των τραπεζικών ούτε σε μια σειρά άλλα δικαιώματα που έχει κατακτήσει ο κλάδος.

Εδώ και χρόνια η τράπεζα Πειραιώς προσλαμβάνει προσωπικό από εργολαβικές εταιρίες, δημιουργώντας εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων. Η πρόσληψη εργολαβικών με πενιχρούς μισθούς και δικαιώματα αποτελεί μοχλό πίεσης για το τσάκισμα των δικαιωμάτων του κλάδου, ενώ δυσκολεύει την συγκρότηση αντιστάσεων καθώς σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι απασχολούνται με άλλες εργασιακές σχέσεις. Επιπλέον, η πρόσληψη εργαζομένων μέσω διαμεσολαβήτριας εταιρείας βολεύει ιδιαίτερα την τράπεζα, καθώς ακόμα και η απόλυση γίνεται από την εργολάβο εταιρεία, με αποτέλεσμα η τράπεζα να αποποιείται την ευθύνη και να κάνει μπαλάκι τον εργαζόμενο.

Η συγκεκριμένη κίνηση της διοίκησης συνδέεται με το γενικότερο σχεδιασμό της τράπεζας Πειραιώς, η οποία από το 2019 πραγματοποιεί μαζικές απολύσεις τόσο σε εργολαβικούς εργαζόμενους όσο και σε τραπεζοϋπαλλήλους. Έχει προχωρήσει σε κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων, αλλά και ολόκληρων κτιριακών μονάδων, μετατρέποντας πολλούς εργαζόμενους σε νομάδες χωρίς σταθερό εργασιακό χώρο. Παρόλα αυτά ακόμα και η αιτιολογία περί πλεονάζοντος προσωπικού που χρησιμοποιεί η Πειραιώς δεν μπορεί να πείσει κανέναν, όταν κάθε μέρα υπάρχουν ουρές έξω από τα καταστήματα και όταν οι γραμμές στα τηλεφωνικά κέντρα είναι κατειλημμένες συνεχώς!

Παράλληλα, με το πρόσχημα του πλεονάζοντος προσωπικού, βρίσκουν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων οι οποίοι υπερασπίζονται το αναφαίρετο δικαίωμα τους για διάλειμμα και 8ωρη εργασία! Με την δικαιολογία της κακής συμπεριφοράς η εταιρία mellon ανακοίνωσε την απόλυση εργαζόμενης λίγες μέρες μετά την συλλογική διεκδίκηση της ίδιας και των συναδέλφων της για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας! Η εργολαβία ακολουθώντας πιστά τις εντολές της τράπεζας προχώρησε σε αυτή την κίνηση, δείχνοντας ότι όποιος εργαζόμενος αντιστέκεται θα απολύεται… Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος λοιπόν…

Είναι ξεκάθαρο πως η τράπεζα Πειραιώς, αξιοποιεί πλήρως το νομοθετικό οπλοστάσιο που έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση. Με στόχο την εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού κέρδους, τσακίζει δικαιώματα αιώνων αντιμετωπίζοντας του εργαζόμενους σαν αναλώσιμους.

Αξιοποιεί κάθε μέσο για να τρομοκρατήσει όποιον εργαζόμενο τολμά να σηκώσει κεφάλι διεκδικώντας τα δικαιώματά του μαζί με τους συναδέλφους του.

Τέτοιες πρακτικές δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες!

Να μην περάσει η εργοδοτική τρομοκρατία!

Όλοι οι εργαζόμενοι μαζί με τους απολυμένους να παλέψουμε για να μην περάσουν οι απολύσεις!

Να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα, δουλειά με αξιοπρέπεια!


  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!

  • ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

  • ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: