Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Κάτω ο αντιλαϊκός-αντεργατικός προϋπολογισμός

Κάτω η πολιτική της φτώχειας, της λιτότητας και της ανεργίας
Αγωνιστική απάντηση κόντρα στη γραμμή της αναχώρησης και της υποταγής

Συνέχιση και ένταση της επίθεσης στο λαό και τους εργαζόμενους σημαίνει ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2022. Πίσω από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για «αναπτυξιακό» προϋπολογισμό κρύβονται νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, νέα φοροληστεία για το λαό. Η «ανάπτυξη» για την οποία καμαρώνει η κυβέρνηση δεν αφορά το λαό, αλλά το μεγάλο κεφάλαιο, που θα δει νέες φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις.

Τα μεγέθη του προϋπολογισμού είναι αποκαλυπτικά:

Αύξηση της φοροληστείας κατά 50 δισ. ευρώ, που κατά κύριο λόγο θα βαρύνει τα πλατιά λαϊκά στρώμα-τα.

Περικοπή της δαπάνης για τα επιδόματα προς τους ανέργους κατά 199 εκατ. ευρώ., και μάλιστα όταν 9 στους 10 ανέργους δεν λαμβάνουν καμία στήριξη.

Πετσόκομμα των ήδη χαμηλών δαπανών για την υγεία και την περίθαλψη: 68 εκατ. ευρώ λιγότερα για παροχές υγείας, 183 εκατ. ευρώ λιγότερα για παροχές πρόνοιας, 348 εκατ. ευρώ λιγότερα προς τα νοσοκομεία, πρωτοβάθμια υγεία και ΕΟΠΥΥ.

Και από την άλλη:

Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 850 εκατ. ευρώ.

Μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών στο 22% από 24%.

Μείωση μειώνεται κατά 50% του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου σε περιπτώσεις εταιρικών συγχωνεύσεων.

Εκπτώσεις και φορολογικά κίνητρα προς τις επιχει-ρήσεις για τη λεγόμενη «πράσινη» οικονομία.

Και βέβαια αυξάνονται κατά 530 εκατ. ευρώ οι δα-πάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, φτάνοντας στα 3,5 δισ.

Αυτός ο βαθιά ταξικός προϋπολογισμός όχι μόνο δεν μπορεί να εφησυχάζει το λαό και τους εργαζόμενους αλλά πρέπει να τους εξοργίζει και να τους κινητοποιεί. Επικυρώνεται η πλήρης κυβερνητική αδιαφορία για τη ζωή και τα βάσανα του λαού και των εργαζομένων. Προσυπογράφεται η συνέχιση της ίδιας εγκληματικής πολιτικής για την περίθαλψη, που οδηγεί στις εκατόμβες νεκρών καθημερινά από την πανδημία. Ψηφίζεται η επέκταση της φτώχειας, της λιτότητας, της εξαθλίωσης, της ανεργίας.

Κι όμως, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αλλά και οι ρεφορμιστές του ΠΑΜΕ, δεν τολμούν να καλέσουν σε απεργία. Αφού επί χρόνια είχαν κατορθώσει να μετατρέψουν τις απεργίες για τον προϋπολογισμό σε "άσφαιρες τουφεκιές", τώρα τις κατάργησαν! Τα παχιά λόγια για "απεργιακό Δεκέμβρη" αποδείχτηκαν κούφια. 

Όλοι αυτοί που ευθύνονται για την περιθωριοποίηση του λαού και την αποσυγκρότηση του εργατικού κινήματος, φροντίζουν για μια ακόμη φορά να βάλουν πλάτη στην κυβερνητική επίθεση (όπως έκαναν για το ασφαλιστικό στα τέλη του καλοκαιριού).

Και παράλληλα, υπονομεύεται ανοιχτά η ανάγκη για συγκρότηση των εργατικών αγώνων ενάντια στην αντεργατική πολιτική και τη συγκρότηση μετώπου για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη.

Να πάρουμε την υπόθεση στα δικά μας χέρια! Να βάλουμε στην άκρη τις συμβιβασμένες και ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Αυτή η πολιτική μπορεί και πρέπει να ανατραπεί! Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια των χιλιάδων εργαζομένων που βλέπουν τις ζωές και τα δικαιώματά τους να συνθλίβονται για χάρη των κερδών του κεφαλαίου και αναζητούν αγωνιστική διέξοδο. Ο αγώνας των εργαζομένων της efood και της Cosco, ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι μηνύματα που ενισχύουν αυτήν την κατεύθυνση, την κατεύθυνση της μαζικής και οργανωμένης αντίστασης και διεκδίκησης, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και τον εργασιακό μεσαίωνα.

Ταξική Πορεία


Δεν υπάρχουν σχόλια: