Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Παρέμβαση της Ταξικής Πορείας στους εμποροϋπαλλήλους στο Περιστέρι

Παρέμβαση στον εμπορικό δρόμο στο Περιστέρι πραγματοποίησε η Ταξική Πορεία την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, με σκοπό να συζητήσει με τους εμποροϋπαλλήλους. Συζητήσαμε για τους ασφυκτικούς όρους εργασίας που διαμορφώνονται για τον κλάδο, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του εορταστικού ωραρίου που οι ρυθμοί υπερεντατικοποιούνται, ενώ οι εργαζόμενοι σήμερα καλέστηκαν να δουλέψουν για ακόμη μια Κυριακή. Η ανταπόκριση από την πλευρά τους ήταν θετική, η οργή και η αγανάκτηση για το ζήτημα της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας ήταν εμφανής, ενώ ήταν φανερή η ανησυχία τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται και η ανάγκη να δοθεί απάντηση από την πλευρά των εργαζομένων απέναντι στην ένταση της αντεργατικής πολιτικής. Η Ταξική Πορεία θα εντείνει τις προσπάθειες παρέμβασης στους εργαζόμενους του κλάδου και ανάδειξης αυτών των ζητημάτων το επόμενο διάστημα. Μοιράσαμε το παρακάτω κείμενο:



ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥΣ!


Μετρώντας 2 χρόνια πανδημίας οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου φορτώθηκαν επιπλέον βάρη στα ήδη υπάρχοντα, η εκμετάλλευση εντάθηκε, οι μισθοί και οι συλλογικές συμβάσεις πήγαν περίπατο. Όλα αυτά έρχονται για να μπορέσει η εργοδοσία να καλύψει τα σπασμένα και να αυξήσει τα κέρδη της. Ξεχειλώνουν τα ωράρια και μειώνουν το προσωπικό!

Την ίδια στιγμή εκτιθόμαστε στον ιό και καλούμαστε να αυτοπροστατευτούμε μιας και η εργοδοσία δεν παρέχει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας (γάντια, μάσκες, τεστ) τα οποία στην πλειοψηφία τους καλούμαστε να τα βάζουμε από την τσέπη μας.

Ενώ η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και τα ωράρια έχουν γίνει ήδη λάστιχο με πρόφαση την αποφυγή συνωστισμού, η εορταστική περίοδος έρχεται να τα ξεχειλώσει ακόμα περισσότερο. Μέρα με τη μέρα η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο και καλούμαστε να είμαστε διαθέσιμοι όποτε και για όσο μας έχει ανάγκη ο εργοδότης. Καμία δική μας ανάγκη δεν έχει σημασία μπροστά το συμφέρον της επιχείρησης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου δηλώνει πως θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει «όρθια και ανοιχτή» η αγορά και η οικονομία. Φυσικά για να το καταφέρει αυτό θα απαιτήσει και άλλες θυσίες από τους εργαζομένους. Οι ήδη αισχρές συνθήκες χειροτερεύουν. Τα ελαστικά και ανασφάλιστα ωράρια, οι απλήρωτες υπερωρίες εντείνονται. Η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς διαμορφώνει ένα ακόμα πιο ασφυκτικό πλαίσιο και ο φόβος της απόλυσης κυριαρχεί εάν κάποιος τολμήσει να αντιδράσει και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.

Οι Κυριακές έχουν γίνει Δευτέρες με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στα πρόθυρα της εξάντλησης ή της εξόντωσης. Άλλη μια Κυριακή που θα κλέψουν από τη ζωή μας για να πλουτίσει το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο. Κάθε φορά που τα καταστήματα ανοίγουν τις Κυριακές οι εμποροϋπάλληλοι γνωρίζουμε ότι το βάρος αυτού του μεροκάματου δεν μπορεί να αντικατασταθεί με ρεπό (και όταν αυτά δίνονται!). Μετά από μια βδομάδα τρεξίματος και ορθοστασίας στα καταστήματα και τις αποθήκες, η κυριακάτικη εργασία είναι η πιο δύσκολη και κουραστική από όλες τις άλλες ημέρες.

Κι όμως, θα κάνουν τα πάντα για να καταργήσουν το κατακτημένο δικαίωμά μας στην ανάπαυση. Θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ισοπεδώσουν καθετί που θυμίζει ανθρώπινους όρους δουλειάς. Καθόλου τυχαίο το μένος με το οποίο προσπαθούν εδώ και χρόνια να καταργήσουν την Κυριακάτικη αργία, με αποκορύφωμα το τερατούργημα Χατζηδάκη που επιβάλλει την κατάργησή της σε μια σειρά κλάδους. Γιατί στο μεσαίωνα που θέλουν να μας επιβάλουν προκειμένου να συνεχίσουν να κερδοφορούν, δεν χωρούν εργατικά δικαιώματα, ο εργαζόμενος πρέπει να είναι υποταγμένος, με σκυμμένο το κεφάλι και πάντα πρόθυμος να θυσιαστεί για το καλό «του μαγαζιού» και «της οικονομίας».

Στην πραγματικότητα αυτό που θα ήθελαν η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και η εργοδοσία είναι οι συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε κάθε εορταστική περίοδο να γίνουν καθημερινότητα.

Ο νόμος Χατζηδάκη, το τερατούργημα που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι για να νομιμοποιήσει τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας, όχι μόνο δεν “μένει στα χαρτιά” αλλά κάθε διάταξή του έρχεται να εφαρμοστεί διαμορφώνοντας ένα όλο και πιο ασφυκτικό πλαίσιο. Τσακίζει κάθε εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα και επιβάλλει όρους σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες οι εργαζόμενοι καλούμαστε να αγωνιστούμε και να παλέψουμε για τα δικαιώματα μας. Να συζητήσουμε με τους συναδέλφους μας για τα κοινά τους προβλήματα και να πάρουμε αποφάσεις αγώνα! Να παλέψουμε για αξιοπρεπείς όρους δουλειάς, για συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς!

Κόντρα στο φόβο και στην εργοδοτική τρομοκρατία! Να πάρουμε κουράγιο από τους αγώνες των καθηγητών, των εργαζόμενων της e-food και της cosco, που μέσα από την απεργία και τις κινητοποιήσεις του έδειξαν ότι οι αγώνες δεν έχουν ξοφλήσει! Γιατί δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε εμείς με τους αγώνες μας.
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ!

  • ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ!

  • ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

  • ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: