Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Εκλογές στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας

Σάββατο 04 Δεκέμβρη (14:00-20:00) και Κυριακή 05 Δεκέμβρη (11:00-19:00)

στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (Κολοκοτρώνη 20)



Κάλεσμα της Ταξικής Πορείας:


ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ




Συναδέλφισσα-Συνάδελφε

Έχουν περάσει 3 χρόνια από την τελευταία εκλογική διαδικασία του συλλόγου και η κατάσταση στον κλάδο έχει υποστεί τις συνέπειες των αντεργατικών επιλογών της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Μέσα σε αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι στο εμπόριο φορτώθηκαν επιπλέον βάρη, η εκμετάλλευση εντάθηκε, οι μισθοί και οι συλλογικές συμβάσεις πήγαν στα αζήτητα και όλα αυτά μόνο και μόνο για διατηρηθούν τα κέρδη της εργοδοσίας.

Μετρώντας 2 χρόνια πανδημίας υπολογίζουμε τις απώλειες των ανθρώπων που χάθηκαν από την κυβερνητική αδιαφορία παράλληλα με τις απώλειες των δικαιωμάτων που τσακίζει η αντεργατική επίθεση. Τα σκληρά lockdown που ανάγκασαν τους εργαζόμενους από τη μια να ζουν με τα ψίχουλα των επιδομάτων και από την άλλη να δουλεύουν απροστάτευτοι από τον ιό σε σουπερμάρκετ και καταστήματα, δείχνουν το πρόσωπο ενός συστήματος που ζυγίζει τις ζωές μας στη ζυγαριά του κέρδους. Σήμερα στο ίδιο έργο θεατές μετρώντας καθημερινά νεκρούς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα το ουσιαστικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά βρίσκει την ευκαιρία να βάλει στο στόχαστρο εργαζόμενους και λαό.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι εμποροϋπάλληλοι αναγκάζονται να δουλέψουν χωρίς πραγματικά μέτρα προστασίας, με την περίθαλψη σακατεμένη και το εισόδημά τους κουτσουρεμένο από την ακρίβεια και τα νέα εισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης. Για λογαριασμό του κεφαλαίου η κυβέρνηση δηλώνει πως θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει «όρθια και ανοιχτή» η αγορά και η οικονομία, για να το καταφέρει αυτό θα χρειαστούν και άλλες θυσίες από του εργαζομένους. Η κυβέρνηση με ανοιχτά τα μέτωπα σε ολόκληρη την κοινωνία έρχεται να αποτελειώσει και τα βασικότερα δικαιώματα των εργαζομένων. Με το νόμο Χατζηδάκη το κεφάλαιο ξεμπερδεύει με όσα «παρωχημένα» είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους. Το 5μερο, το 8ωρο, η συλλογική διεκδίκηση σύμβασης και η υπερωρία τελειώνουν στο νέο εργασιακό μεσαίωνα που έχουν σχεδιάσει. Η δουλειά τις Κυριακές, αυτό το μέτρο που ο κλάδος μας το έχει υποστεί χρόνια τώρα, διευρύνεται πλέον και σε άλλους κλάδους.

Για να μπορέσουν να δρουν ανενόχλητοι κεφάλαιο και κυβέρνηση βάζουν χέρι σε ό,τι θυμίζει συλλογική δράση, αγώνα και διεκδίκηση. Τα σωματεία φακελώνονται, ο συνδικαλισμός ποινικοποιείται, η απεργία και η διαδήλωση βγαίνουν εκτός νόμου. Στόχος τους είναι να πνίξουν την οργή που συσσωρεύουν οι εργαζόμενοι όταν αυτή η οργή βρίσκει τρόπο έκφρασης μέσα από την οργανωμένη πάλη. Την ώρα που η ηγεσία της ΓΣΕΕ έχει λουφάξει και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αποφεύγουν να ανοίξουν κεντρικό μέτωπο με την κυβερνητική πολιτική, το σύστημα βρίσκει την ευκαιρία να μας γυρίσει αιώνες πίσω. Ο νόμος Χατζηδάκη ούτε βελτιώνεται, ούτε μπορεί να «μείνει στα χαρτιά», είναι ένας νόμος που πρέπει και μπορεί να ανατραπεί με μαζικούς αγώνες. Τα μηνύματα που φτάνουν από τους αγώνες των καθηγητών, των εργαζομένων της e-food και της COSCO δείχνουν το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε και αυτός είναι ο δρόμος της παρατεταμένης πάλης ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, είναι ο δρόμος των διεκδικήσεων σε δουλειά, περίθαλψη και ελευθερίες, είναι ο δρόμος του ταξικού αγώνα που πρέπει και χρειάζεται να δώσουν οι μάζες των εργαζομένων. Με τη συμμετοχή και το ζωντάνεμα των διαδικασιών να πάρουμε το σύλλογο στα χέρια μας, για να δώσουμε από καλύτερη θέση τις μάχες που έρχονται.


ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ, ΤΟ 5ΜΕΡΟ-8ΩΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ - ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

ΙΣΗ-ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: