Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Καταγγελία για την απόπειρα δολοφονίας κατά αγωνιστή μεταλλωρύχου στην Αλβανία

     ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Για ακόμα μια φορά το σύστημα αποδεικνύεται αδίστακτο απέναντι στους εργατικούς αγώνες και τους πρωτοπόρους αγωνιστές. Όταν δεν λυγίζουν μπροστά στις εκδικητικές απολύσεις, τις διώξεις και τις απειλές, επιστρατεύονται οι απόπειρες ανθρωποκτονίας. Θύμα μιας μαφιόζικου τύπου δολοφονικής επίθεσης λίγο έλειψε να πέσει ο συνδικαλιστής μεταλλωρύχος Έλτον Ντεμπρέσι, όταν ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη και διέλυσε το αυτοκίνητό του το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι του σε ένα χωριό της Αλβανίας.

Ο Έλτον Ντεμπρέσι είχε πρωτοστατήσει το 2019 στη δημιουργία σωματείου στο, μεγάλης σημασίας για την εξόρυξη του χρωμίου, ορυχείο στη Μπουλκίζα. Ως πρόεδρος του σωματείου ηγήθηκε στις κινητοποίησεις και τις απεργίες των εργατών για βελτίωση των μισθών και των συνθηκών εργασίας, αφού στο συγκεκριμένο ορυχείο τα εργατικά ατυχήματα και οι θάνατοι αποτελούν «κανονικότητα». Λίγο μετά, ο Ντεμπρέσι απολύθηκε μαζί με άλλους συνδικαλιστές. Ακολούθησε μεγάλος αγώνας για την επαναπρόσληψή τους και πρόσφατα ένας απ' τους απολυμένους δικαιώθηκε στα αλβανικά δικαστήρια. 

Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ο Ντεμπρέσι έθεσε ανεξάρτητη υποψηφιότητα στην επαρχία που ζει και όπου βρίσκεται το ορυχείο, με τη στήριξη ακτιβιστών και συνδικαλιστών από όλη την χώρα, αναδεικνύοντας ένα πρόγραμμα εργατικών και δημοκρατικών διεκδικήσεων.

Σε ανακοίνωσή του, το σωματείο των μεταλλωρύχων στο ορυχείο χρωμίου της Μπουλκίζα αναφέρει: «Το TNT δεν μπορεί να σταματήσει την προσπάθειά μας! Σήμερα τις πρωινές ώρες το αυτοκίνητο του προέδρου του Ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων στο ορυχείο της Μπουλκίζα, Έλτον Ντεμπρέσι, εξερράγη. Από την ίδρυση του σωματείου μας, ο Έλτον και άλλοι συνάδελφοι έχουν συχνά αντιμετωπίσει διώξεις και απειλές. Σήμερα έφτασαν έως το ΤΝΤ. Οι συμμορίτες, ολιγάρχες και άρχοντες που εκμεταλλεύονται το χρώμιό μας θέλουν να πάρουν και τις ζωές μας μόνο και μόνο αν λέμε την αλήθεια και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας. Αλλά δεν θα σιωπήσουμε. Δεν σταματάμε!»

Η απόπειρα δολοφονίας του Έλτον Ντεμπρέσι αποτελεί προσπάθεια φίμωσης, εκφοβισμού και τρομοκράτησης. Είναι η απόδειξη για το μίσος της αστικής τάξης και των κυβερνήσεων, τη λύσσα του συστήματος συνολικά, που δεν διστάζει να επιστρατεύσει ακόμα και δολοφονικές ενέργειες για να καταστείλει τις εργατικές και λαϊκές φωνές που υπερασπίζονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Ως Ταξική Πορεία εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον απολυμένο πρόεδρο και στο σωματείο των μεταλλωρύχων της Μπουλκίζα. Δηλώνουμε ξακάθαρα ότι, είτε στη γειτονική Αλβανία είτε στην Ελλάδα, αυτές οι πρακτικές δεν μας τρομοκρατούν αλλά αντίθετα μας πεισμώνουν να ορθώσουμε ανάστημα και να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική και την επίθεση στα εργατικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.


        ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 31/8/21

Δεν υπάρχουν σχόλια: