Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Το σηκωμένο χέρι της εργοδοσίας


Μία ακόμα πράξη εργοδοτικής βίας έρχεται να ενισχύσει το δράμα που βιώνει ο κόσμος της δουλειάς, και να επιβεβαιώσει το όργιο τρομοκρατίας στο οποίο άκρατα έχει επιδοθεί η εργοδοσία, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, εχθές Δευτέρα 4/1/2021, εργαζόμενος διανομέας δέχθηκε επίθεση από εκπρόσωπο της εργοδοσίας στο πρακτορείο της Γενικής Ταχυδρομικής στα Γλυκά Νερά, λόγω του ότι παρέδωσε τις μισές παραγγελίες σε μία περίοδο όπου ο φόρτος εργασίας για αυτό τον κλάδο εργαζομένων είναι τεράστιος.

Τέτοια περιστατικά έρχονται να καταδείξουν αφενός το πλαίσιο στο οποίο καλούνται να δουλέψουν οι εργαζόμενοι στις μεταφορικές εταιρείες (10 και 12 ώρες δουλειάς, 6ήμερη και 7ήμερη εργασία), αφετέρου να αποκαλύψουν με τον πιο ωμό τρόπο τον ταξικό συσχετισμό στους χώρους δουλειάς. Το κεφάλαιο και η εργοδοσία, όχι μόνο αυξάνουν διαρκώς τα κέρδη τους στις πλάτες των εργαζομένων, αλλά δεν διστάζουν να σηκώνουν χέρι σε αυτές τις πλάτες, όταν δεν είναι “αρκετά αποδοτικές”. 

Η Γενική Ταχυδρομική, είναι μία από τις πολλές επιχειρήσεις οπού αυξάνει την εντατικοποίηση στους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους, αρνούμενη να κάνει προσλήψεις εν καιρώ πανδημίας και ενώ η ζήτηση είναι αυξημένη, με σκοπό τον πολλαπλασιασμό των κερδών της. Εργαζόμενοι που δουλεύουν ατελείωτα χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα υγειονομικής προστασίας υπό το φόβο της απόλυσης. Και αν κάποιοι από αυτούς δεν αντέξουν, έρχονται αντιμέτωποι με τις απειλές, ακόμα τις γροθιές των εργοδοτών. 

Δεν έχουν περάσει και πολλές μέρες από την περίοδο των Χριστουγέννων, οπού εργαζόμενη ξυλοκοπήθηκε από την εργοδότρια της, μετά την άρνηση της πρώτης να επιστρέψει το δώρο Χριστουγέννων, ενώ στη Δράμα εργοδότης ζήτησε από τους εργαζόμενους να του επιστρέψουν το δώρο που τους κατέβαλε, αφήνοντάς το στην τουαλέτα της επιχείρησης όπου δεν υπάρχουν κάμερες, ενώ παράλληλα τους εκβίαζε ότι εάν μιλήσουν θα τους κατηγορήσει για συκοφαντική δυσφήμιση!  Αυτά είναι μερικά μόνο από τα χιλιάδες κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας που αντιμετωπίζουν καθημερινά εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς τους. Και όλα αυτά με την αγαστή στήριξη της κυβέρνησης, η οποία νομοθετεί υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, νομιμοποιώντας τη δεκάωρη εργασία, τσακίζοντας επιδόματα και μισθούς, καταστέλλοντας βίαια όσους σηκώνουν κεφάλι.

Τα χέρια της εργοδοσίας θα συνεχίσουν να μακραίνουν, όσο δεν κόβονται από τις οργανωμένες αντιστάσεις των εργαζομένων. Μαζικά ο κόσμος της δουλειάς θα πρέπει να καταγγείλει δυναμικά την εργοδοτική αυθαιρεσία. Εμείς παράγουμε τα κέρδη τους. Εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα καλύτερες συνθήκες δουλειάς, συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας, αυξήσεις σε μισθούς, ανθρώπινα ωράρια εργασίας. Εμείς! Μαζικά, συλλογικά, οργανωμένα. Διεκδικούμε το δικαίωμα στη δουλειά, για να κερδίσουμε το δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή ζωή!


Δεν υπάρχουν σχόλια: