Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΞΕΣΑΛΩΝΕΙ!

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!


Η μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών, η Teleperformance, απασχολεί με το θράσος της ακόμη μια φορά την επικαιρότητα. Αυτή την φορά, το σωματείο της Teleperformance Αλβανίας καταγγέλλει ότι η εργοδοσία άρχισε να τοποθετεί κάμερες στα σπίτια των 2500 εργαζομένων της με σκοπό να παρακολουθεί την απόδοσή τους. Απάντηση της εταιρίας στην καταγγελία του Σωματείου είναι να απολύσει τον Πρόεδρό του αλλά και δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου και την δικηγόρο, μέλος του Σωματείου.

Καμία εντύπωση δεν προκαλεί ότι η Teleperformance, το “best place to work”, μία εταιρία γνωστή για τον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλει στους εργαζόμενούς της, τόσο στην Αλβανία όσο και στην χώρα μας, χρησιμοποιεί ακόμη μία φορά την πανδημία ως αφορμή για να ξεσαλώσει σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων της. Πολύ πρόσφατες είναι άλλωστε οι καταγγελίες ενάντια στην εταιρία στην χώρα μας, σε ό,τι αφορά την απουσία μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων στα γραφεία της (εκατοντάδες υπάλληλοι στοιβαγμένοι χωρίς αποστάσεις, μάσκες και κατάλληλο αερισμό των γραφείων) καθώς και σχετικά με τις τροποποιητικές συμβάσεις εργασίας που επέβαλε η εταιρία στους εργαζομένους της που προέβλεπαν υποχρεωτικούς ελέγχους σε σπίτια, κάμερες και παραβίαση της προσωπικής τους ζωής.

Βάζοντας μπροστά την “προστασία των προσωπικών δεδομένων” των πελατών (προσπερνώντας βέβαια αυτά των εργαζομένων), αλλά και την ανάγκη επιτήρησης της τόσο σημαντικής “παραγωγικότητας”, για ακόμη μία φορά, η Teleperfromance καταπατά κάθε ίχνος δικαιώματος των εργαζομένων της. Επιχειρεί να μπει ακόμη και στα σπίτια τους, με τον πλέον παρεμβατικό τρόπο, μην τυχόν και σηκώσουν ποτέ κεφάλι. Αν τους περάσει, ο εργαζόμενος θα μείνει τελικά πλήρως απροστάτευτος, απομονωμένος και θα γίνει έρμαιο των απαιτήσεων της εργοδοσίας για όλο και περισσότερη δουλειά με όλο και λιγότερα δικαιώματα.

Η Teleperfromance βέβαια δεν αποτελεί μια εξαίρεση στον κανόνα. Σε αντίστοιχη καταγγελία προέβη το Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον, μιας και η εταιρεία πιέζει τους εργαζόμενους που δουλεύουν από το σπίτι να δεχτούν την τοποθέτηση καμερών στον χώρο τους, για να... «γνωριστούν καλύτερα»!  

Καθίσταται πλέον εμφανές, ότι το καθεστώς τηλεργασίας που επιβάλλεται στους εργαζόμενους με αφορμή τον κορωνοϊό είναι η ιδανική αφορμή για την εργοδοσία για να εντατικοποιήσει τους ρυθμούς εργασίας. Μια εργοδοσία που θέλει εργαζόμενους λάστιχο, με ξεχειλωμένα ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες. Εργαζόμενους πλήρως υποταγμένους στις ορέξεις του κεφαλαίου, απομονωμένους από τους συναδέλφους τους και την συλλογική, οργανωμένη πάλη. Όπως ακριβώς η κυβέρνηση προσπαθεί να φορτώσει αυτή την κρίση στις πλάτες του λαού, έτσι και με το καθεστώς τηλεργα-σίας η εργοδοσία μεταβιβάζει την ευθύνη για τον εξοπλισμό της δουλειάς αλλά και της υγείας και αυτοπροστασίας στις πλάτες των εργαζομένων της, προωθώντας και αυτή την περιβόητη “ατομική ευθύνη”.

Κόντρα στην απομόνωση που μας επιβάλλουν, οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να παλέψουμε συλλογικά ενάντια στην ασταμάτητη επίθεση του συστήματος, να υπερασπιστούμε την ζωή και την αξιοπρέπειά μας, και να διεκδικήσουμε δουλειά και ζωή με δικαιώματα!


Δεν υπάρχουν σχόλια: