Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Τα προβλήματα στα νοσοκομεία παραμένουν! Οι αγώνες μας αναγκαίοι!

Η πανδημία συνεχίζει να θερίζει κόσμο σε όλη την Ελλάδα, κυρίως γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο, ούτε για την πρόληψη ούτε για τη θεραπεία. Πάνω από 4.000 άνθρωποι χάσανε τη ζωή τους μέσα σε δύο μήνες, το 80% των οποίων εκτός ΜΕΘ, και ενώ είμαστε σε καραντίνα (το μόνο προληπτικό μέτρο που αναγνωρίζουν). Κι αντί η κυβέρνηση να είναι υπόλογη απέναντι στους συγγενείς των νεκρών γιατί εξαιτίας αυτής της έλλειψης χάσανε τους ανθρώπους τους, κατηγορεί τους γιατρούς ότι τάχα υπήρχαν κρεβάτια ΜΕΘ κι αυτοί προτιμούσαν να μην τους διασωληνώσουν. Δημιουργεί έτσι τη βάση για ενδεχόμενες νέες διώξεις, πρόσθετα σε όσες έχει κάνει μέχρι τώρα. Θέλει, απ’ τη μια, να επιβάλει ένα κλίμα τρομοκρατίας στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και, ταυτόχρονα, ν’ αποκρύψει τις δικές της ευθύνες για τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία και τ’ αποτελέσματα αυτής της διαχείρισης.


Η αλήθεια όμως είναι γνωστή σε όλους. Οι ελλείψεις προσωπικού στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές. Την αλήθεια αυτή η κυβέρνηση με τη βοήθεια των ΜΜΕξαπάτησης προσπαθεί να κρύψει. Η «ατομική ευθύνη» του λαού είναι «η ρίζα του κακού» κι ας ξέρουν πως κανείς, όσο κι αν θέλει, δεν μπορεί μόνος του να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους μαζικούς χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στα σχολεία που ανοίγουν.

Κυρίαρχη θέση τον τελευταίο καιρό κατέχει ο εμβολιασμός. Πριν ακόμη κυκλοφορήσει το πρώτο εμβόλιο, σταμάτησε κάθε κουβέντα για τα προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία, λες κι όλα θα λύνονταν μαγικά με τον εμβολιασμό. Στο «φιλόδοξο αλλά μελετημένο σε κάθε λεπτομέρεια» σχέδιο του υπουργείου δεν περιλαμβάνονται προσλήψεις για τα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ απ’ την αρχή εμφανίστηκαν προβλήματα και «προτιμήσεις». Τα εμβόλια έρχονται με το σταγονόμετρο, κάθε χώρα κοιτάει πόσα περισσότερα και νωρίτερα θα πάρει και αναζητά τρόπους διαχείρισης των ελλείψεων ακόμα και ρισκάροντας την αποτελεσματικότητα (όπως ήταν η σκέψη για αναβολή της δεύτερης δόσης). Το πότε θα φτάσουμε στην περιβόητη «ανοσία της αγέλης» είναι αμφίβολο, όπως και τα χαρακτηριστικά της (διάρκεια, προστασία σε μεταλλάξεις κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση, ο εμβολιασμός δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο του συστήματος περίθαλψης.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ας μην αφήνουμε άλλο την κυβέρνηση να υποτιμά τη ζωή και τη νοημοσύνη τόσο του λαού όσο και τη δική μας. Οι αρρώστιες πόσο μάλλον οι πανδημίες αντιμετωπίζονται στα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από εκπαιδευμένο και σε επάρκεια προσωπικό. Δεν υπάρχουν κόλπα σοφών που να μπορούν να το αντικαταστήσουν. Η κυβέρνηση από τα χειροκροτήματα πέρασε στις διώξεις και την ανοικτή μετατόπιση των δικών της ευθυνών στους γιατρούς. Με αναγκαστικές μετακινήσεις από πόλη σε πόλη προσπαθεί μάταια να βουλώσει τρύπες, προκειμένου να μην πάρει κανένα μέτρο ενίσχυσης των νοσοκομείων με μόνιμα χαρακτηριστικά.

Δεν προχώρησε σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μην τυχόν και παραμείνουν στα νοσοκομεία με κανονικούς όρους δουλειάς. Δεν άνοιξε καμιά νέα δομή περίθαλψης, ούτε καν απ’ αυτές που είχαν κλείσει τα προηγούμενα χρόνια, αντίθετα αποψίλωσε με μετακινήσεις το προσωπικό όσων υπάρχουν. Μας έχει επί μήνες να δουλεύουμε μ’ εξοντωτικούς ρυθμούς, μας μετακινεί όπως τη βολεύει και μας τιμωρεί όταν αρρωσταίνουμε, όταν αναδεικνύουμε τα προβλήματα, όταν διεκδικούμε. Οι υποσχέσεις για ένταξη στα ΒΑΕ ή επίδομα τα Χριστούγεννα αποδείχτηκε ότι μόνο σκοπό έχουν να υπονομεύουν τους αγώνες μας. Πόσο μάλλον μπροστά σε μια κατάσταση που θα χειροτερέψει.

Οι κινήσεις εντυπωσιασμού που επιλέγει η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου μας εξυπηρετεί μονάχα τις δικές της ανάγκες. Δεν μπορούν (ούτε θέλουν) ν’ απαντήσουν την επίθεση στα ήδη τσακισμένα δικαιώματά μας.

Ο μαζικός κι οργανωμένος αγώνας παραμένει ανάγκη για τους υγειονομικούς και το λαό.

  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ - ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ!
  • ΜΑΖΙΚΑ ΤΕΣΤ, ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ!
  • ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΩΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ ΜΕ Ο,ΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ - ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ! ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ!
  • ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ - ΝΕΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ!
  • ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: