Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Ποιος έχασε τη ντροπή…

 

Κάθε μέρα είναι και μία νέα έκπληξη από την κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Οι κινήσεις και οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών θα προκαλούσαν ηχηρά γέλια, εάν η κατάσταση δεν ήταν τόσο επικίνδυνη. Όπως για παράδειγμα οι πρόσφατες δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό του υπουργού Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μεταξύ άλλων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ιός δεν μεταδίδεται σε εξωτερικούς χώρους, αλλά μόνο στους εσωτερικούς, όπου υπάρχει συνωστισμός. Ας θέσουμε λοιπόν τρία ερωτήματα με βάση τις παραπάνω δηλώσεις.

Εάν ισχύουν αυτά που δήλωσε ο υπουργός, για ποιο λόγο υπήρξε καταστολή στις 17 Νοέμβρη; Από ότι θυμόμαστε, οι διαδηλωτές τηρούσαν τις αποστάσεις, είχαν συμμορφωθεί με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη δημόσια ασφάλεια, και δέχτηκαν την απρόκλητη, άγρια και ωμή επίθεση των δυνάμεων καταστολής. Όταν μάλιστα υπήρχαν και επιβεβαιωμένα κρούσματα μέσα στις τάξεις της αστυνομίας, αυτό δεν εμπόδισε τα επιτελεία της κυβέρνησης να δώσουν εντολή για ξύλο, χημικά και αύρες.

Εάν ισχύουν αυτά που δήλωσε ο υπουργός, για ποιο λόγο στην πλειοψηφία των χώρων δουλειάς όπου συνωστίζονται πολλοί εργαζόμενοι, τα μέτρα προστασίας είναι ανεπαρκή; Το γεγονός αυτό είχε ήδη παρατηρηθεί από την πρώτη καραντίνα όπου εργάτες δούλευαν ο ένας πάνω στον άλλο χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους τα στοιχειώδη γάντια, αντισηπτικά, μάσκες. Οκτώ μήνες μετά, η εργοδοσία όχι μόνο δεν έχει μεριμνήσει για την προστασία των εργαζομένων, αντίθετα σε πάρα πολλές περιπτώσεις αναγκάζει εργαζομένους που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό, να συνεχίσουν τη δουλειά, μετατρέποντάς τους σε υγειονομικές βόμβες. Οι εργασιακοί χώροι θεωρούνται εσωτερικοί χώροι σωστά;

Εάν ισχύουν αυτά που δήλωσε ο υπουργός, για ποιο λόγο τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν μειώσει τα δρομολόγιά τους με αποτέλεσμα να παρατηρούνται τεράστιες χρονικές καθυστερήσεις; Ο κόσμος στοιβάζεται σαν τις σαρδέλες σε ετοιμόρροπα λεωφορεία, στα οποία η λέξη απόσταση δεν υφίσταται. Εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα; Βέβαια κατά καιρούς ακούγονται και λύσεις στο πρόβλημα των ΜΜΜ όπως αυτή της λοιμωξιολόγου Γιαμαρέλλου η οποία πρότεινε στους εργαζομένους αντί να μπαίνουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να…περπατάνε προς και από τη δουλειά τους. Μα αν η δουλειά κάποιου είναι κοντά στο σπίτι του, γιατί να μπει στο λεωφορείο ή στο μετρό εξαρχής;

Τα ερωτήματα που θα μπορούσαν να τεθούν είναι πολλά αλλά θα πρέπει να τίθενται σε σωστή βάση. Είναι φανερό ότι κυβέρνηση και κεφάλαιο αδιαφορούν προκλητικά για τη δημόσια υγεία και τη ζωή του λαού. Μετάδοση του ιού κατά το δοκούν δεν υπάρχει. Ο ιός μεταδίδεται με πολύ συγκεκριμένους τρόπους, και η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση ούτε στόχο να τους περιορίσει, προκειμένου να μη διασαλεύονται τα κέρδη του κεφαλαίου. Και όχι μόνο αυτό, η υποκρισία τους φτάνει σε δυσθεώρητα επίπεδα δείχνοντας με το δάχτυλο λαό και νεολαία, κατηγορώντας τους για ανευθυνότητα, έτσι ώστε να δικαιολογήσουν το δόγμα νόμος και τάξη που θέλουν να επιβάλλουν στις ζωές μας. Στεκόμαστε απέναντι σε αυτούς που μας θέλουν άνεργους, σιωπηλούς και άρρωστους. Οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας, παλεύουμε για τα δικαιώματά μας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: