Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Στους πόσους θανάτους θα παραδεχτούμε ότι δεν τα πάμε καλά;

Τον τελευταίο μήνα οι θάνατοι στην Ελλάδα από κορονοϊό σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Εκτός από ελάχιστες μέρες που οι νεκροί ήταν 40-50, περίπου 100 συνάνθρωποί μας πεθαίνουν καθημερινά. Όμως, για τον Γεωργιάδη πάμε καλά αφού οι νεκροί στο Βέλγιο είναι περισσότεροι και για τον Γεραπετρίτη αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ, θα είχαμε και περισσότερους νεκρούς.

Το lock down δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οπότε, μια και τα κρούσματα δεν πέφτουν από μόνα τους, μειώθηκαν τα τεστ (από 147.261 μεταξύ 14-20 Νοεμβρίου σε 134.068 από 21-27 Νοεμβρίου). Θά' χουν να λένε οι ειδικοί ότι πήραν τη σωστή απόφαση στο σωστό χρόνο και η κυβέρνηση ότι βάζει τις ζωές μας πάνω απ' όλα.

Είναι όμως έτσι; Είναι δυνατόν να τα κάνουμε όλα καλά και να πέθαναν μόνο το Νοέμβριο, ακόμα δεν ξεκίνησε ο χειμώνας, πάνω από 1.800 άνθρωποι; Τον επόμενο μήνα αν συνεχίσουμε το ίδιο καλά θα φτάσουμε τους νεκρούς της Κίνας; Θα είμαστε και πάλι ευχαριστημένοι που μας περνούν οι ΗΠΑ;

Και καλά η κυβέρνηση... Πότε νοιάστηκε για μας για να νοιαστεί τώρα; Εμείς όμως; Όλοι εμείς που ξέρουμε την κατάσταση στα νοσοκομεία... Ότι δηλαδή στις προκηρύξεις που έγιναν κυρίως προσλήφθηκαν συμβασιούχοι που ήδη δούλευαν. Ότι τα περισσότερα νέα κρεβάτια ΜΕΘ είναι νοικιασμένα πανάκριβα από τον ιδιωτικό τομέα. Ότι ενώ υπάρχουν νοσοκομεία που έκλεισαν το 2013 και θα μπορούσαν να νοσηλεύσουν τους αρρώστους της πανδημίας χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν χιλιάδες no covid ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές, αυτό δεν έγινε. Ότι η περίθαλψη που παρέχεται παρ' όλες τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζόμενων, επιεικώς δεν είναι η αρμόζουσα. Οι ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού στις παρούσες συνθήκες σε ΜΕΘ και τμήματα στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.

Θα μπορούσε άραγε σε μια χώρα φτωχή σαν τη δική μας να ήταν καλύτερα τα πράγματα;

ΝΑΙ αν η κυβέρνηση αντί να αγοράσει μηχανάκια και περιπολικά για τις ομάδες της αστυνομίας αγόραζε και επισκεύαζε τα λεωφορεία και τους συρμούς του μετρό για να μην στριμώχνονται καθημερινά όσοι τα χρησιμοποιούν.

ΝΑΙ αν η κυβέρνηση προσλάμβανε εκπαιδευτικούς για να μη στοιβάζονται 28 άτομα σε τάξεις των 25τ.μ.

ΝΑΙ αν η κυβέρνηση αντί να κάνει δεκάδες χιλιάδες ελέγχους στους δρόμους και τις πλατείες έριχνε και καμιά ματιά σε κανένα εργοστάσιο, καμιά βιοτεχνία ή ακόμα και κανένα πολυκατάστημα τύπου Public που πίσω από τα κατεβασμένα στόρια οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν χωρίς κανένα μέσο προστασίας για την περιβόητη black week.

ΝΑΙ αν η κυβέρνηση έκανε έγκαιρα πραγματικές κι όχι επικοινωνιακές προσλήψεις προσωπικού για να προλάβει αυτό να εκπαιδευτεί και να μπορεί τώρα να σώζει ζωές.

ΝΑΙ αν η κυβέρνηση παρείχε μέτρα προστασίας στους εργαζόμενους για να προστατέψουν τη ζωή τους και να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

ΝΑΙ αν η κυβέρνηση δεν άφηνε στην τύχη τους χωρίς στοιχειώδη προστασία τους φαντάρους, τους φυλακισμένους, όσους μένουν σε κάθε είδους δομή.

Δε φταίνε λοιπόν οι νέοι και οι απεργοί για την εξάπλωση της πανδημίας όπως προσπαθούν (με το αζημίωτο βέβαια) να μας πείσουν τα ΜΜΕ. Φταίνε οι συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και δυστυχώς αν δεν παλέψουμε εναντίον τους θα συνεχίσουμε να θρηνούμε θύματα και να ευχόμαστε τουλάχιστον οι νεκροί να μην είναι δικοί μας άνθρωποι.

Μέχρι όμως νά 'ρθει το εμβόλιο, να γίνει μαζικά, ν' αρχίσει ο κόσμος να κάνει αντισώματα θα περάσει αρκετός καιρός. Μόνο με την παραπάνω ευχή θα είμαστε προστατευμένοι;

Α.Λ. - Νοσηλεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια: