Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Θεσσαλονίκη | Συνέντευξη - Καταγγελία εργαζόμενης στον ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ

Στο παρακάτω κείμενο καταγράφεται η κατάσταση που βιώνει εργαζόμενη σε κατάστημα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ στη Θεσσαλονίκη, στο χώρο εργασίας της.

Ελλιπή μέτρα προστασίας στο χώρο εργασίας

«Καταρχάς ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι δεν μας κάναν τεστ μέχρι που ακούστηκε ότι έκανε καταγγελία το σωματείο του ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ.  στην αρχή  Μας κάνανε το rapid τεστ φουλ ανοργάνωτα χωρίς καταγραφή από ποιόν είναι το δείγμα. Μετά από αυτό μπήκανε σε καραντίνα δυο τρία άτομα που νοσήσανε. Μετά από δυο εβδομάδες έγιναν ξανά τεστ από ιδιωτική εταιρία οργανωμένα αυτή τη φορά και μετά από δυο βδομάδες  πάλι. Κάθε φορά βρίσκαν κρούσματα και μόνο τότε κάναν απολύμανση.»



Η εργοδοσία προσπαθεί να κρύψει τα κρούσματα από τους εργαζομένους

«Όλα αυτά στα μουλωχτά, όχι ότι κρύβονται από εμάς, που θα  μαθαίναμε τα κρούσματα από τους συναδέλφους, αλλά από τον κόσμο. Δεν ξέρω γιατί ξανακάναν τεστ, αν ξανάγινε καταγγελία ή όχι,  αλλά υποθέτω ότι γνωρίζανε ότι υπάρχουν συνάδελφοι με συμπτώματα. Αυτό σημαίνει, ότι στο μεσοδιάστημα μέχρι να γίνει τεστ και να μπουν σε καραντίνα, όποιος το κόλλησε, κόλλησε. Ένας φαύλος κύκλος. Εγώ έχω έρθει σε επαφή με κρούσματα, χωρίς να το γνωρίζω, που δεν μπήκανε ποτέ σε καραντίνα, ενώ υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που είναι ευπαθείς ομάδες καρκινοπαθείς και δεν ξέρω κ' εγώ τι άλλο.»


Ελαστικές σχέσεις εργασίας και πολυδιάσπαση των εργαζομένων

«Για να καλύψουν τα κενά που προκλήθηκαν από τις καραντίνες, γνωρίζω 15 άτομα άλλα πρέπει να μπήκαν και παραπάνω, προσλάβαν καμιά δεκαριά άτομα . Αυτός ο κόσμος είναι με διαφορετική σύμβαση από την δικιά μου. Τρίμηνη σύμβαση εξάωρο, εξαήμερο, 600 ευρώ. Τους προσλάβαν στην αρχή του COVID μετά τους έδιωξαν. Όταν τους χρειάστηκαν τους ξαναπήραν.»

Εντατικοποίηση και εξαντλητικές υπερωρίες

«Υπάρχει τεράστια εντατικοποίηση. Η δουλειά έχει αυξηθεί πολύ μαζί με τις online παραγγελίες και άμα δεν ήτανε απόλυτη ανάγκη δεν θα κάνανε προσλήψεις. Εκτός από τους καινούργιους και εμάς τους παλιούς μας βάζουν υπερωρίες χωρίς να μας ρωτήσουν. Βγαίνει το πρόγραμμα και βλέπεις πχ ότι σήμερα, αύριο και μεθαύριο δουλεύεις παραπάνω από την σύμβαση. Ή ακόμα και την ίδια μέρα ζητάνε αν μπορείς να κάτσεις παραπάνω και αν μπορείς να δουλέψεις Κυριακές, γιατί “κάναμε ανακαίνιση και ενάμιση μήνα Κυριακές θα είμαστε ανοιχτά”. Όσο μπορούν να το τραβήξουν το τραβάνε. Και όλα αυτά είναι νόμιμα έτσι; Είναι στη σύμβαση...»

Δεν υπάρχουν σχόλια: