Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ


Διανύοντας το δεύτερο σφοδρό κύμα του κορονοϊού η χώρα σπάει ένα-ένα τα μακάβρια ρεκόρ, αφού πέρα από τους καθημερινούς θανάτους από την πανδημία, τους διασωληνωμένους και τα κρούσματα, έχουν σημειωθεί μόνο την τελευταία εβδομάδα τρία εργατικά ατυχήματα.

Στις 26/11 εργαζόμενη σε κρεοπωλείο στο Ηράκλειο Κρήτης, πιάστηκε το χέρι της σε μηχανή του κιμά με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί. Λίγες μέρες αργότερα, πάλι στο Ηράκλειο, 25χρονος εργάτης σε συνεργείο υπερεργολάβου του ΟΤΕ έπεσε από ύψος τεσσάρων μέτρων και καρφώθηκε μια μπετόβεργα στο δεξί του πόδι χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί σοβαροτερα. Στις 25/11, στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, 37χρονος μετανάστης  αφρικανικής καταγωγής που δούλευε σε μεταφορική εταιρία καταπλακώθηκε από σίδερα αφού ανετράπη το κλαρκ που οδηγούσε και έχασε τη ζωή του.

Σίγουρα πολλά ακόμα εργατικά «ατυχήματα» θάβονται  και δεν  βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας. Καθόλου τυχαία δεν μας φαίνονται όλα αυτά, αφού τα μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους τόσο για την πρόληψη και αντιμετώπιση του Covid 19 , όσο και απέναντι στις τραγικές συνθήκες εργασίας, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως είναι ανεπαρκή έως και ανύπαρκτα.

Αυτό είναι το μέλλον που ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους και τον λαό και την ίδια στιγμή ετοιμάζονται να ψηφίσουν νέο αντεργατικό τερατούργημα, το νέο νόμο Βρούτση. Απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση του οχταώρου, υπερεκμετάλλευση και υπερεξάντληση των εργαζομένων και της εργατικής τάξης μέχρι κυριολεκτικά να χάνουν την ζωή τους! Θυσίες στο βωμό του κέρδους και του κεφαλαίου.

Και για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν πρόκειται για εργατικά ατυχήματα αλλά για εγκλήματα της εργοδοσίας. Δεν θα γίνουμε θυσία για τα κέρδη τους! Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να αγωνιστούμε για δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπής όρους, για το δικαίωμα στη περίθαλψη, την  υγεία, για το δικαίωμα  στη ζωή!

Υ.Γ: Δυστυχώς, για την κυβέρνηση και για τα παπαγαλάκια τους που τόσο κόπτονται για την υγεία μας, όπως οι περισσότερες ΜΕΘ δεν σημαίνουν περισσότερους νεκρούς, έτσι και  η αύξηση της  ανεργίας, δηλαδή η μείωση των θέσεων εργασίας,  δεν σημαίνει και  μείωση των  εργατικών ατυχημάτων.

 

Ι.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: