Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

ΒΟΛΟΣ: Ανακοίνωση της Ταξικής Πορείας

Τις προηγούμενες μέρες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύτηκαν τα παρακάτω :

«Εκδικάσθηκε χθες (27/11) στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου η έγκληση του Προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου κατά εννέα συνδικαλιστών – στελεχών της ΔΑΣ, οι οποίοι στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Επισιτισμού-Τουρισμού Ν. Μαγνησίας (τον Μάιο του 2018) είχαν ισχυρισθεί δια του Τύπου (έντυπου και ηλεκτρονικού) και οι δηλώσεις τους είχαν αναπαραχθεί, ότι ο Πρόεδρος Θαν. Παπαδημόπουλος με την ιδιότητά του αυτή «οργάνωσε και καθοδήγησε την οικεία εκλογική διαδικασία, η οποία διεξήχθη σε συνθήκες σοβαρών παρατυπιών και ουσιαστικά νοθείας». Χθες στο Δικαστήριο, οι κατηγορούμενοι ανακάλεσαν γραπτώς τους ισχυρισμούς τους, δηλώνοντας ρητώς και με σαφήνεια ότι «οι επίμαχες δημοσιευθείσες στον Τύπο και στους διαδικτυακούς τόπους δηλώσεις, που αφορούσαν στο πρόσωπο του κ. Παπαδημόπουλου υπήρξαν ατυχείς και δεν τίθεται θέμα νοθείας από τον ίδιο στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Επισιτισμού – Τουρισμού του Ν. Μαγνησίας» και ότι «σέβονται την τιμή και την υπόληψή του ως ατόμου και Προέδρου του ΕΚΒ».


Επειδή το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό δεν βιαστήκαμε να βγάλουμε ανακοίνωση, περιμένοντας από την μεριά της ΔΑΣ και του ΠΑΜΕ κάποια τοποθέτηση, ενώ ταυτόχρονα προσπαθήσαμε να εξακριβώσουμε αν πράγματι συνέβησαν όλα αυτά που περιγράφουν τα δημοσιεύματα. Από την μία, η επίσημη «αφωνία» του ΠΑΜΕ και από την άλλη οι δικαιολογίες που ακούσαμε για «λάθος νομικούς χειρισμούς» επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι εργαζόμενοι – συνδικαλιστές σύρθηκαν να υπογράψουν «δήλωση μετανοίας» προς τον πρόεδρο του ΕΚΒ (ΠΑΣΚΕ) για να μην εκδικαστεί η μήνυσή του ενάντιά τους.

Αντί η δίκη των εργαζόμενων – συνδικαλιστών στον επισιτισμό - τουρισμό να γίνει βήμα καταγγελίας της αντεργατικής και αντισυνδικαλιστικής πρακτικής του προέδρου του ΕΚΒ να τους σύρει στα δικαστήρια, αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγνώμη από τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Η υπόθεση αυτή είναι σοβαρή για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα από πολλές πλευρές και η «αφωνία» όχι μόνο δεν βοηθάει να «θαφτεί» το γεγονός αλλά θα αποβεί σε βάρος όλων των αγωνιστών εργαζόμενων που αντιμετωπίζουν διώξεις σε βάρος τους είτε από την εργοδοσία είτε από την ξεπουλημένη συνδικαλιστική ηγεσία για την δράση τους και τις  ανακοινώσεις τους. Πολύ περισσότερο που το «δεδικασμένο» της υπόθεσης αυτής θα αποτελεί «λάφυρο» στα χέρια  του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, φτηνή δικαιολογία για την πλήρη στήριξή του στην αντεργατική – αντιλαϊκή επέλαση της κυβέρνησης της ΝΔ ενάντια στα εργατικά σωματεία και το δικαίωμα στην Απεργία.

Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται ότι οι προσφυγές στα δικαστήρια για υποθέσεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται και να λύνονται στα πλαίσια του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, μακριά και έξω από δικαστικές και κρατικές παρεμβάσεις, έχουν ανοίξει επικίνδυνους δρόμους που απειλούν την συνδικαλιστική οργάνωση και την πάλη των εργαζόμενων.

Η Ταξική Πορεία καταγγέλλει την  απαράδεκτη πρακτική του προέδρου του ΕΚ Βόλου να σύρει στα δικαστήρια εργαζόμενους – συνδικαλιστές για να «αποκαταστήσει την τιμή και την υπόληψή του». Θέλουμε να τονίσουμε ότι η τιμή και η υπόληψη των εργατικών συνδικαλιστικών στελεχών, μέσα στους εργαζόμενους, κερδίζεται στους αγώνες και την πάλη ενάντια στην εργοδοσία, το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, και όχι στις δικαστικές αίθουσες.

Ιδιαίτερα στον Βόλο όπου ιδρύθηκε το πρώτο Εργατικό Κέντρο στην χώρα (1908), εργατικά συνδικαλιστικά στελέχη πλήρωσαν με την ζωή τους και την ελευθερία τους την αγωνιστική και ασυμβίβαστη δράση τους.

Από την άλλη πλευρά, θέλουμε να δηλώσουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην επιλογή των συνδικαλιστών της ΔΑΣ να υπογράψουν «δήλωση μετανοίας» προς τον πρόεδρο του ΕΚΒ.

Μαζικός αγώνας ενάντια στην αντεργατική επίθεση

Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και την Απεργία.       
        
Βόλος 04/12/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: