Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Παντραπεζική Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 11/12


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11/12 ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 13.00
ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!




ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΖΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ!
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!

Συνάδελφισσες, Συνάδελφοι.

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5/12 η 24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων της τράπεζας Πειραιώς, για τις απολύσεις 24 τραπεζοϋπαλλήλων του πρώην τμήματος «κόκκινων δανείων» RBU. Αρκετά κτίρια διαφόρων υπηρεσιών της τράπεζας παρέμειναν κλειστά, ενώ στα καταστήματα το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία ξεπέρασε το 60% παρά τις προσπάθειες τρομοκράτησης από στελέχη της τράπεζας, όπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι στην ΟΤΟΕ.


Το μεσημέρι της Πέμπτης εκατοντάδες τραπεζοϋπάλληλοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Εργασίας, την ώρα πραγματοποίησης της τριμερούς συνάντησης (τράπεζα, ΟΤΟΕ, υπουργείο) για τις 24 απολύσεις, τις πρώτες τραπεζοϋπαλλήλων από την περίοδο της χούντας.

Αποτελεί μεγάλη πρόκληση η δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας, από τη διοίκηση της Τράπεζας, όταν «καλεί σε διάλογο» επιμένοντας στις προειλημμένες αποφάσεις απόλυσης απέναντι στους εργαζόμενους που αντιστάθηκαν στην «εθελοντική» μετακίνηση τους στην INTRUM Hellas ή στην «οικειοθελή» απόλυση τους.

Αποτελεί πρόκληση και η τοποθέτηση της εκπροσώπου του Υπουργείου Εργασίας, να επαναφέρει στην τριμερή συνάντηση –ως λύση- τις προτάσεις της τράπεζας Πειραιώς, για το σύνολο των 150 εργαζομένων που βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια. Προτάσεις που ακυρώνουν τη συμφωνία Τράπεζας-ΟΤΟΕ-ΣΕΤΠ για «εθελοντική» μετακίνηση των εργαζομένων. Προτάσεις που τους αναγκάζουν να επιλέξουν είτε να μετακινηθούν σε καταστήματα του δικτύου εκτός τόπου κατοικίας τους, είτε να απασχοληθούν σε θυγατρική εταιρεία (χωρίς τα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων) ή να ακολουθήσουν πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

Με αυτή τους την στάση κυβέρνηση και τράπεζα δείχνουν ξεκάθαρα πως πρόκειται για μια συνολική κατεύθυνση καταστρατήγησης κάθε έννοιας μονιμότητας και δικαιωμάτων ανοίγοντας τον δρόμο των απολύσεων ευρύτερα στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων. Μια στάση που βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τις κατευθύνσεις των ιμπεριαλιστών ΕΕ-ΗΠΑ-ΕΚΤ-SSM για ιδιωτικοποιήσεις και πάνω από 10.000 απολύσεις εργαζομένων στον κλάδο των τραπεζών ως το 2021.

Άλλωστε οι προθέσεις της κυβέρνησης για τσάκισμα κάθε εργασιακού δικαιώματος έχουν ήδη φανεί από την ψήφιση του «αναπτυξιακού» νόμου- τερατουργήματος ή από την προσπάθεια «διάσωσης» της ΔΕΗ, με κατάργηση της μονιμότητας. Είναι ξεκάθαρο πως η «ανάπτυξη» και οι «επενδύσεις» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ περιλαμβάνουν διευκολύνσεις και ασυδοσία για το κεφάλαιο, τους τραπεζίτες και την εργοδοσία και πετσόκομμα όποιου εργασιακού δικαιώματος είχε απομείνει στους εργαζόμενους.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι.

Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις είναι αναγκαίο να απαντήσουμε μαζικά και αποφασιστικά. Χωρίς ταλαντεύσεις και «καλή πίστη» στα μεγάλα λόγια της τράπεζας για από κοινού λύσεις. Χωρίς κανέναν εφησυχασμό στις «διαπραγματεύσεις» της ηγεσίας της ΟΤΟΕ και της «καταγγελίας» των απολύσεων -στα λόγια- από τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Κόντρα σε λογικές ανάθεσης του αγώνα σε «ειδικούς». Με κύρια αιχμή την άμεση ανάκληση των 24 απολύσεων των συναδέλφων, αλλά και την υπεράσπιση του δικαιώματος στην πλήρη, μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα συνολικά στον κλάδο να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Με συνελεύσεις, διαδηλώσεις, απεργίες να απαιτήσουμε:

- Άμεση ανάκληση των 24 απολύσεων. Καμία απόλυση εργαζομένου.

- Πλήρη, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: