Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Για τα αποτελέσματα των εκλογών στο ΓΝΑ «Γεννηματάς»

Στις  19 και 20 Δεκεμβρίου έγιναν εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων  του νοσοκομείου «Γ.Ν.Α  Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» στην Αθήνα. Οι συγκεκριμένες εκλογές, που έπρεπε να είχαν γίνει τον Ιούνιο του 2019, είχαν αναβληθεί με απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. με πρόσχημα τις βουλευτικές εκλογές.

Στα  δυόμισι χρόνια που μεσολάβησαν απ’ τις προηγούμενες δεν έγινε καμία σοβαρή κινητοποίηση στο χώρο της περίθαλψης, αν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι συνεχώς οξύνονται. Οι ελάχιστες απεργίες και στάσεις εργασίας της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ ήταν άμαζες. Στο χώρο του νοσοκομείου, πέρσι γίνανε μόνο δύο γενικές συνελεύσεις που είχαν κάποιο κόσμο, ενώ φέτος, με πρόσχημα ότι η αξιολόγηση έπεσε την περίοδο του Πάσχα, ούτε συνέλευση προκηρύχθηκε ούτε και ανακοίνωση του Δ.Σ. που να καλεί τον κόσμο να κάνει αποχή από την αξιολόγηση βγήκε. Η μόνη παράταξη που ενημέρωσε τον κόσμο και πάλεψε ενάντια στην αξιολόγηση ήταν η Ταξική Πορεία. Καμία προσπάθεια επίσης δεν έγινε και για την εκλογοαπολογιστική συνέλευση από τις κυρίαρχες παρατάξεις αλλά και από τις άλλες αριστερές δυνάμεις.


Επειδή, λοιπόν, δεν ήταν δυνατό να θέσουμε στην άμαζη εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. το θέμα της εφαρμογής της απλής αναλογικής στις εκλογές, το θέσαμε στην Εφορευτική Επιτροπή αμέσως μόλις συνεδρίασε. Η ΕΣΑΚ συμφώνησε (είχε χάσει έδρα στις προηγούμενες εκλογές). Διαφώνησαν ΔΑΚΕ και Νέα Πορεία (ΠΑΣΚ), ενώ το Όραμα (ΣΥΡΙΖΑ) και η Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) απέφυγαν επιμελώς να πάρουν θέση.

Το κλίμα κινηματικής νηνεμίας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στα νοσοκομεία αλλά και σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε συνδυασμό με την χωρίς όριο επιστράτευση του εκλογικού μηχανισμού των κυρίαρχων παρατάξεων, καθόρισαν, όπως ήταν αναμενόμενο, το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ηπτώση σε ψήφους της ΔΑΚΕ  και η απώλεια μίας έδρας οφείλεται στο γεγονός ότι άλλαξε ο επικεφαλής της και στο ψηφοδέλτιό της συμμετείχαν αρκετά λιγότεροι προϊστάμενοι, τομεάρχες και διευθυντές από την προηγούμενη φορά. Ήρθε όμως και ψήφισε ακόμη και η αναπληρώτρια διοικήτρια της ΥΠΕ, γεγονός που καταγγέλθηκε από την Ταξική Πορεία, την ΕΣΑΚ και την Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή.

Η Νέα Πορεία πήρε λίγο περισσότερες ψήφους χωρίς να πάρει επιπλέον έδρα.

Αναμενόμενη πτώση για το Όραμα που στα χρόνια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε ρόλο σχεδόν κυβερνητικού εκπροσώπου.

Οι Συνάδελφοι στα Αλήθεια κατέβηκαν δήθεν ακομμάτιστοι. Κάνανε ψηφοθηρική δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα, είχαν αρκετούς υποψηφίους, οπότε κατάφεραν και πήραν μία έδρα.

Δεν προκαλεί έκπληξη και η μείωση των ψήφων της ΕΣΑΚ. Παρ' όλα αυτά πήρε την έδρα στην τρίτη κατανομή.

Θετική είναι η αύξηση της δύναμης  της ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη σταθερή και για χρόνια παρέμβασή μας στους εργαζόμενους. Με τις ψήφους αυτές η Ταξική Πορεία έπρεπε να πάρει την τελευταία έδρα.  Ο καλπονοθευτικός όμως νόμος 1264/82 τη χάρισε στην Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, που χάρη σ' αυτόν, αν και έχασε περίπου το 40% των ψήφων που πήρε στις προηγούμενες εκλογές, κατάφερε να διατηρήσει τις έδρες  της.

Αξίζει να σημειωθεί και να τους χρεωθεί το γεγονός ότι παρατάξεις που χρόνια λένε ότι παλεύουν  υπέρ της απλής αναλογικής, επειδή τη συγκεκριμένη στιγμή ο νόμος τους χάρισε ενώ για δεκαετίες τους έκλεβε έδρες, δε σκέφτηκαν ούτε  για μια στιγμή να παραδώσουν την έδρα στην Ταξική Πορεία που την δικαιούνταν.


                      Αποτελέσματα 2019   Αποτελέσματα 2017
Ψήφισαν                 1164                               1209
Έγκυρα                   1119                               1146

ΔΑΚΕ                        427 (5)                           486 (6)
ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ           252 (3)                           213 (3)
Αγων. Πρωτοβ.
για την Ανατροπή  121 (2)                           168 (2)
ΟΡΑΜΑ                      95 (1)                           158 (2)
ΕΣΑΚ                          69 (1)                             83 (0)
ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ       51 (0)                             39 (0)
Συνάδελφοι στα
Αλήθεια                   104 (1)                                -

Δεν υπάρχουν σχόλια: