Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Στήριξη στην απεργία στον ΟΤΕ


Μαζικος αγωνας
για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης στον ΟΤΕ,
με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς!


Οχι στις απολυσεις και την τρομοκρατια!



Διαδοχικές απεργιακές κινητοποιήσεις από 21/12 έως 12/01 αποφάσισε η ΟΜΕ-ΟΤΕ προσπαθώντας να απαντήσει στην προκλητική απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ, να προχωρήσει σε απολύσεις μετά τη λήξη της παρούσας συλλογικής σύμβασης (ΣΣΕ) και αμέσως μετά την υπογραφή της επόμενης, ενώ επιμένει στην υπογραφή μονοετούς σύμβασης. Η διοίκηση, δηλαδή, απαιτεί κι άλλες θυσίες από τους εργαζόμενους, μεγαλύτερο ξεζούμισμα των δικαιωμάτων τους, την ίδια ώρα που ο όμιλος ΟΤΕ παραμένει ένας από τους πιο κερδοφόρους πανελλαδικά. Όπως και με τις απολύσεις που προωθούνται στις τράπεζες, αλλά και σε μια σειρά μεγάλες επιχειρήσεις, αποδεικνύεται ότι το κεφάλαιο έχει στόχο να αποσπάσει το μέγιστο δυνατό κέρδος, χωρίς να λογαριάζει το δικό μας δικαίωμα στη δουλειά και στη ζωή με αξιοπρεπείς όρους!


• Η στάση της εργοδοσίας αποτελεί ωμή κλιμάκωση της επίθεσης που προωθείται εδώ και χρόνια απέναντι στους εργαζόμενους συνολικά τους κλάδου. Οι συνεχείς μειώσεις μισθών, η προσπάθεια παγίωσης των ελαστικών μορφών εργασίας, οι εργολαβίες, η εντατικοποίηση των ρυθμών δουλειάς, τα μηδενικά μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων, συνθέτουν τη μαύρη εργασιακή πραγματικότητα που προσπαθούν να επιβάλουν. Ο εργασιακός μεσαίωνας απλώνεται σταθερά, με τις κυβερνήσεις της αστικής τάξης –ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και μαϊντανοί– να υπηρετούν πιστά την πολιτική που τον επιβάλλει.



• Η διοίκηση του ΟΤΕ έχει αξιοποιήσει στο έπακρο το νομοθετικό οπλοστάσιο που της παρέχουν εδώ και χρόνια οι αντεργατικοί νόμοι, ώστε να μπορεί να απειλεί με «εθελούσιες εξόδους», να προωθεί την πολιτική των απολύσεων, αλλά και να απαιτεί να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Της φάνηκε «αδικαιολόγητα μεγάλη» η διάρκεια των κινητοποιήσεων και άρχισε να στέλνει εξώδικα, λες και δεν είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν και να συγκροτούν τον αγώνα τους, προτάσσοντας τα δικά τους αιτήματα!


Όμως, σοβαρότατες ευθύνες έχει και η ΟΜΕ-ΟΤΕ για τη συμβιβαστική στάση που έχει κρατήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ήταν η πρώτη ομοσπονδία που υπέγραψε ΣΣΕ με μειώσεις μισθών το 2011, ενώ από τότε έχει αποδεχτεί όλο το πακέτο της επίθεσης που έχει προωθήσει η διοίκηση (μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων) προφασιζόμενη ότι έτσι εξασφαλίζει τη ΣΣΕ και τους εργαζόμενους. Είναι η ίδια που ακόμη και σήμερα σπέρνει αυταπάτες για «καλόπιστη διαπραγμάτευση».

Γι’ αυτό και η υπόθεση του αγώνα ενάντια στις απολύσεις και για την υπογραφή νέας ΣΣΕ πρέπει να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων. Μόνο η μαζική αποφασιστική τους στάση θα μπορέσει να βάλει φρένο στις απαιτήσεις της εργοδοσίας. Δεν πρέπει να παζαρέψουν κανένα από τα δικαιώματά τους! Πρέπει αποφασιστικά και συλλογικά να βάλουν φρένο στην υποχωρητικότητα και να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά, να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, κόντρα στα ψευτοεπιχειρήματα της διοίκησης του ΟΤΕ.


• Στο πλάι αυτού του αγώνα πρέπει να σταθούν και οι εργαζόμενοι σε εργολαβίες και οι επενοικιαζόμενοι. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να υποκύψει στους εκβιασμούς που θα θέσει η εργοδοσία, προκειμένου να ενεργοποιήσει τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της! Όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου πρέπει από κοινού και ενιαία να δώσουν αυτή τη μάχη, γιατί ενιαία είναι και η επίθεση που προωθείται και τους αφορά όλους. Παρά τις διασπαστικές λογικές και τους διαχωρισμούς που εσκεμμένα δημιουργεί  αυτή η πολιτική, η συλλογική διεκδίκηση και η υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους! Γι’ αυτό και έχει μπει στο στόχαστρο τόσο από τον πρόσφατο νόμο-τερατούργημα της ΝΔ όσο και από τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ.


• Η Ταξική Πορεία καταγγέλλει κάθε απόπειρα να χτυπηθεί η απεργία ή να κριθεί παράνομη, και εκφράζει την αλληλεγγύη της στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του ΟΤΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: