Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Πρωτοβουλια εναντια στις απολυσεις στην Plegmanet ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΑΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ!

Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου έγινε η δίκη για την ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων στην εταιρεία Plegmanet. Στην αίθουσα του δικαστηρίου έδωσαν μαζικά το παρόν εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαίοι, σωματεία του χώρου των τηλεπικοινωνιών και αγωνιστές συνδικαλιστές από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με δεκάδες ψηφίσματα αλληλεγγύης που διακινήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Τα επιχειρήματα της εργοδοσίας για την απόλυση του συναδέλφου Ν.Ν. κατέρρευσαν και η εργοδοσία έπεφτε σε συνεχείς αντιφάσεις προσπαθώντας να αποφύγει την αναφορά στους πραγματικούς λόγους της απόλυσης, που ήταν η συνεπής αγωνιστική συνδικαλιστική δραστηριοποίηση του συναδέλφου καθώς και η άρνησή του να αποδεχτεί παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας που αφορούσαν στην πληρωμή σε είδος (κουπόνια σουπερμάρκετ).

Ο αγώνας για την ακύρωση της απόλυσης του συναδέλφου έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των απολύσεων συνολικά και τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, που έλυσαν τα χέρια της εργοδοσίας ώστε “νόμιμα” να απολύει εργαζόμενους, μετά από μήνες δουλειάς χωρίς να έχει την υποχρέωση ούτε για τα ψίχουλα της αποζημίωσης. Κι ό,τι άτυπα διαμόρφωνε τον εργασιακό μεσαίωνα στον ιδιωτικό τομέα, τώρα η κυβέρνηση το νομοθετεί. Είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που κάνει τις πλάτες στους εργοδότες περνώντας όλα τα αντεργατικά μέτρα που διαλύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Παρ’ όλα αυτά, η εργοδοσία της Plegmanet, κάτω από την πίεση του δυναμικού που συσπειρώθηκε γύρω από την “Πρωτοβουλία ενάντια στις απολύσεις στην Plegmanet” καιhttp://protovoyliaplegma.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html την κινηματική απάντηση που έδωσε, αναγκάστηκε να υποχωρήσει σταματώντας την πληρωμή σε είδος που έκανε στους εργαζόμενούς της τα Σάββατα. Η Πρωτοβουλία και οι αλληλέγγυοι αγωνιστές, εργαζόμενοι, άνεργοι, τα σωματεία και οι κινήσεις γειτονιάς στάθηκαν απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την κυβερνητική πολιτική που τη στηρίζει, απαντώντας στη ματαιότητα των αγώνων και την απογοήτευση που θέλουν να σπείρουν στις συνειδήσεις των εργαζομένων.
Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι τα αστικά δικαστήρια, οι εργοδότες και η κυβέρνηση θα υποστηρίξουν το δίκιο του εργαζόμενου. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι χρειάζεται να πιστέψουν στη δύναμή τους και να οργανώσουν την πάλη τους για την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Κανένας άλλος δεν θα το κάνει γι’ αυτούς. Είναι ο μόνος τρόπος που το σύστημα της εκμετάλλευσης και τα όργανά του θα πιεστούν, ώστε οι εργαζόμενοι να πάρουν πίσω όσα δικαιούνται και τους τα κλέβουν.
Η προσπάθεια της εταιρείας να περάσει τις απολύσεις σαν «δίκαιες» και «φυσιολογικές», και να παρουσιάσει το δικαίωμα στη δουλειά σαν κάτι που εξαρτάται από τις ορέξεις του εργοδότη, δεν πρέπει να περάσει. Οι απολύσεις έχουν στόχο την πλήρη υποταγή των εργαζομένων ώστε να δουλεύουν με άθλιες συνθήκες εργασίας υπό την πίεση και τον φόβο της απόλυσης και για αυτό πρέπει να βρουν απέναντι τους το εργατικό κίνημα ενωμένο και αποφασιστικό.
Η “Πρωτοβουλία ενάντια στις απολύσεις στην Plegmanet”, μετά από τη δίκη, καλεί τους εργαζόμενους της εταιρείας, κάθε σωματείο, συλλογικότητα και ανένταχτο αγωνιστή στην εκδήλωση με θέμα "Το δικαίωμα στη δουλειά και στη ζωή απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την κυβερνητική πολιτική", την Τετάρτη 28 Φλεβάρη, στις 6:30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), Αθηνάς 67, στον 3ο όροφο (κοντά στην Ομόνοια), για να συζητηθεί η απάντηση των εργαζομένων στις απολύσεις, την εντατικοποίηση της δουλειάς, την αποδοτικότητα, το χτύπημα του δικαιώματος στη συνδικαλιστική δράση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: