Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Δεν είμαστε αναλώσιμοι, για τα κέρδη τους και τους πολέμους τους.


Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,
Για ακόμα μια φορά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο του πολέμου. Τα Bαλκάνια μπαίνουν στο μάτι του κυκλώνα με βάση τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, του ΝΑΤΟ και των ντόπιων αστικών τάξεων. Στις 17 Γενάρη, ξεκίνησε νέος γύρος διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ υπό την εποπτεία του ΟΗΕ. Για ακόμη μια φορά μετά το 1992, η όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ και Ρωσία) προκαλεί εντάσεις στην περιοχή των Βαλκανίων, με αποτέλεσμα ο εφιάλτης του εθνικισμού, του σοβινισμού και του αλυτρωτισμού -που οι λαοί με την πάλη τους κατάφεραν να βυθίσουν βαθιά στη γη-, φαίνεται να αναδύεται ξανά στην περιοχή.
  • Οι ΗΠΑ, μπροστά στο μπλοκάρισμα των σχεδίων τους στη Μέση Ανατολή, «επιστρέφουν» στα Βαλκάνια θέλοντας να σφίξουν κι άλλο τον κλοιό περικύκλωσης της Ρωσίας και να περιορίσουν περισσότερο την επιρροή της στα Βαλκάνια
  • Το χαρτί των ΗΠΑ στην προκειμένη περίπτωση είναι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και η παραπέρα πρόσδεσή της στα Αμερικάνικα συμφέροντα.
Την ίδια στιγμή, η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα για το Αιγαίο προαναγγέλλει νέους κινδύνους και αναθερμαίνει το ενδεχόμενο ενός πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες. Όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αναζητά έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή για λογαριασμό των ΗΠΑ με συζητήσεις για νέες βάσεις (Αλεξανδρούπολη, Άραξο), και αναβάθμιση της παρουσίας των αμερικανο-νατοϊκών στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Από την άλλη, το φασιστικό καθεστώς Ερντογάν διεξάγει έναν άνισο και αιματηρό πόλεμο απέναντι στον Κουρδικό λαό, βομβαρδίζοντας και ισοπεδώνοντας χωριά και πόλεις, σκοτώνοντας αμάχους και παιδιά, και φυλακίζοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους και κάθε φωνή που αντιστέκεται και διεκδικεί. Και από την πρόσφατη εισβολή στο Αφρίν αναδεικνύεται ο αναβαθμισμένος ρόλος που διεκδικεί η Τουρκία στην περιοχή, πάντα κάτω από τον ιμπεριαλιστικό μανδύα.
Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,
εμείς με τον ιδρώτα μας τόσο καιρό πληρώνουμε τις επιπτώσεις της κρίσης με τα μνημόνια, τους αντεργατικούς νόμους, την ανεργία και την λιτότητα. Στην περίπτωση που τα πιο εφιαλτικά πολεμικά σενάρια γίνουν πραγματικότητα, εμείς είμαστε αυτοί που για ακόμη μια φορά θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια και τα συμφέροντα των ισχυρών. Εμείς θα ξανακαλεστούμε με τον ιδρώτα μας και το αίμα μας να γίνουμε αναλώσιμοι ακόμα μια φορά για τα ξένα και τα ντόπια αφεντικά. Γιατί σε μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη στο μέτωπο δεν θα πάνε τα αφεντικά και οι κεφαλαιοκράτες, αλλά ο απλός λαός, οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, η νεολαία.
Τόσο καιρό σπέρνανε το μίσος και τον εθνικισμό για να μας αποπροσανατολίσουν από τον πραγματικό εχθρό. Μας έλεγαν πως για την ανεργία και για τις μειώσεις στους μισθούς φταίνε οι ξένοι και οι μετανάστες. Τώρα πάλι, βάζουν μπροστά τον εθνικισμό και τον σωβινισμό απέναντι στους γειτονικούς λαούς, ώστε να συγκαλύψουν -ακόμα μια φορά- τους πραγματικούς υπαίτιους για την κατάσταση που δεν είναι άλλοι από το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό.
Η εργατική τάξη της χώρας μας δεν έχει τίποτα να χωρίσει με τον εργάτη της Άγκυρας, τον εργαζόμενο των Σκοπίων, τον εργάτη από τα Τίρανα. Αντίθετα, έχει πολλά να κερδίσει από την κοινή πάλη με τους λαούς της περιοχής. Γιατί όσο παλεύουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα για μισθούς, ασφάλιση, δικαιώματα, τόσο βρίσκουν δίπλα τους, τους εργαζόμενους των γειτονικών χωρών, οι οποίοι αγωνίζονται -και αυτοί- για τους ίδιους ακριβώς λόγους.
Η πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό που φέρνει μνημόνια, ανεργία, βόμβες και πολέμους κάνει πέρα το δηλητήριο του εθνικισμού και του ρατσισμού.
Η διεκδίκηση καλύτερων όρων ζωής απέναντι στους εκμεταλλευτές είναι κοινός τόπος για όλους τους εργάτες ανεξαρτήτως εθνικότητας.
Η οργάνωση στους χώρους δουλειάς και ο αγώνας είναι η μόνη εγγύηση για να μπορέσει να μπει φραγμός στα σχέδια των ισχυρών

ΕΞΩ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.
ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜO, ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΌ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΒΙΝΙΣΜΌ.
ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚH ΠΟΛΙΤΙΚH ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΉΣ.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ, ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: