Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Για την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση των οδηγών στα λεωφορεία της ΟΣΥ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ!

Η τριετία που πέρασε χαρακτηρίστηκε -από τη μια- από τη χειροτέρευση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και -από την άλλη- από την αδυναμία αντίστασης απ’ τη μεριά μας. Σε κάθε επίπεδο, τα πράγματα δεν έμειναν απλά στην ίδια τραγική κατάσταση, αλλά μας έφεραν σε ακόμα πιο δυσμενή θέση.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες. Οι αποχωρήσεις συνεχίζονται κανονικά, ενώ οι προσλήψεις έχουν καταντήσει ανέκδοτο. Παρά το κόψιμο των δρομολογίων, οι οδηγοί δεν φτάνουν και αναγκάζονται να δουλεύουν ολοένα και περισσότερο, χωρίς ξεκούραση. Ακόμα κι έτσι, οι καθυστερήσεις και η ταλαιπωρία των επιβατών έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που τα περιστατικά που προκαλεί ο δίκαιος εκνευρισμός είναι πλέον καθημερινά. Επιπλέον, ο στόλος βρίσκεται σε μαύρο χάλι, απαρχαιωμένος και χωρίς ανταλλακτικά. Εκτός από τη μείωση των δρομολογίων, προκαλεί ανασφαλείς συνθήκες για εργαζόμενους και επιβάτες.

Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις όμως έχουν διαφορετικές προτεραιότητες. Αντί να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα, ξοδεύουν εκατομμύρια για «επενδύσεις» όπως το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που εισάγεται για να περιορίσει την πρόσβαση του λαού στις συγκοινωνίες. Στην πραγματικότητα, σκοπεύουν σε ΜΜΜ που από τη μια θα είναι αρκετά απαξιωμένα ώστε να ξεπουληθούν εύκολα και από την άλλη θα διασφαλίζουν την κερδοφορία για τους «επενδυτές». Τον ίδιο στόχο υπηρετούν τα «στρατηγικά σχέδια» του Υπερταμείου που ξεκινούν από τις αστικές συγκοινωνίες, με αλλαγές σε εσωτερικούς κανονισμούς, μείωση μισθολογικού κόστους και εθελούσιες.

Οι μόνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν αυτές τις εξελίξεις είναι οι εργαζόμενοι. Αντί όμως των αναγκαίων κινητοποιήσεων, περίσσεψαν οι αυταπάτες, η ηττοπάθεια και η υποταγή στις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης, που υπαγορεύονται από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Αυταπάτες για το ρόλο (και αυτής) της κυβέρνησης και των διοικήσεων, ακόμα κι όταν έκαναν ξεκάθαρες τις αντεργατικές τους προθέσεις στις διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση. Ψευδαισθήσεις για «δικαίωση» στα δικαστήρια, από συνδικαλιστικές ηγεσίες που κάνουν ότι δεν βλέπουν τις δεκάδες δικαστικές αποφάσεις που βγάζουν «παράνομες» τις απεργίες. Πλήρης απουσία από τις γενικές απεργίες και τις κινητοποιήσεις ενάντια στα πολυνομοσχέδια με τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όλα αυτά τα χρόνια, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προηγούμενους, προώθησε τα πιο βάρβαρα μέτρα εξαθλίωσης του λαού και όλων των εργαζόμενων στη χώρα.

Πλήρης υποταγή λοιπόν σε μια κυβέρνηση που έφτασε να χτυπήσει το πιο βασικό δικαίωμα, το δικαίωμα στην απεργία. Που παραχωρεί το έδαφος και τις υποδομές της χώρας στις πολεμικές επιχειρήσεις των αμερικάνων και των ευρωπαίων, που μπλέκει το λαό στους πιο επικίνδυνους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών. Που μας φέρνει πιο κοντά σε πολεμικές εμπλοκές.

Αυτή η διαλυτική κατάσταση πρέπει να ανατραπεί. Με την ενεργό συμμετοχή όλων των συναδέλφων, με σκοπό να γίνει το σωματείο όπλο αγώνα στα χέρια των εργαζόμενων και όχι εργαλείο συνδιαλλαγής για συνδικαλιστικές ηγεσίες που ούτε θέλουν ούτε μπορούν να κινητοποιήσουν τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου. Γνωρίζοντας ότι το χτίσιμο των όρων που απαιτούνται για την αντίσταση και την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής δεν είναι εύκολη υπόθεση και θα βρει απέναντι εχθρούς και ψεύτικους φίλους. Γνωρίζοντας όμως επίσης, πως είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να μας φέρει σε καλύτερη θέση, που μπορεί να αναδείξει τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι όταν αγωνίζονται.

  •   Μαζικές προσλήψεις!
  •   Συλλογική Σύμβαση με πραγματικές αυξήσεις!
  •   Μόνη διέξοδος ο αγώνας!
ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: