Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ “Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”

   Στις 21 και 22 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στο ΓΝΑ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ για την ανάδειξη νέων μελών του ΔΣ του συλλόγου και αντιπροσώπων για την ομοσπονδία (ΠΟΕΔΗΝ). Το κλίμα κινηματικής νηνεμίας, χαρακτηριστικό των τελευταίων ετών όχι μόνο στα νοσοκομεία αλλά και σ' όλους τους χώρους δουλειάς, σε συνδυασμό με την χωρίς όριο επιστράτευση του εκλογικού μηχανισμού των κυρίαρχων παρατάξεων, καθόρισαν όπως ήταν αναμενόμενο το αποτέλεσμα.
   Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από τις προηγούμενες εκλογές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατάφερε και πέρασε 2 μνημόνια, μείωσε τους μισθούς με το νέο μισθολόγιο, τις συντάξεις με το νέο αντιασφαλιστικό νόμο, αύξησε τη φοροληστεία μέσω των άμεσων κι έμμεσων φόρων, πούλησε κοψοχρονιά την δημόσια περιουσία. Παράλληλα ετοιμάζεται να εφαρμόσει την κακόφημη αξιολόγηση με στόχο την κατηγοριοποίηση-διάσπαση και την πειθάρχιση-υποταγή των εργαζομένων στο Δημόσιο. Κι όμως η συζήτηση-αντιπαράθεση γι' αυτά τα θεμελιώδη ζητήματα ήταν ανύπαρκτη τόσο πριν (δεν έγινε καν εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση) όσο και κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

   Το κυρίαρχο, λοιπόν, στους εργαζόμενους είναι η απογοήτευση που εύκολα διαδέχθηκε την όποια ελπίδα στηρίχθηκε σε εκλογικές αυταπάτες και όχι στις δυνατότητες της πάλης τους. Πρόκειται για λογική που καλλιεργείται δεκαετίες τώρα από αστικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις με στόχο ν' απομακρύνει τη σκέψη και τη δράση τους όσο γίνεται μακρύτερα απ' το μοναδικό δρόμο που μπορεί ν' αλλάξει τη ζωή τους. Το δρόμο του οργανωμένου, μαζικού, ταξικού, ανυποχώρητου αγώνα. Μέσα σ' ένα τέτοιο κλίμα που κυριαρχήθηκε από το “τίποτα δε γίνεται”, απ' το κλείσιμο άρον-άρον από ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ των όποιων “μικρών” ζητημάτων παρουσιάστηκαν στο προσκήνιο τη 2ετία και μπορούσαν ν' αποτελέσουν έναυσμα για την κίνηση ενός κόσμου, περισσότερο χαρακτηρήστηκε από μια κοινοβουλευτικού τύπου εκλογική συμπεριφορά των μελών του σωματείου.
   Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης είναι το γεγονός ότι δεν έγινε το παραμικρό πάνω στο πιο σοβαρό ίσως πρόβλημα των εργαζομένων, αυτό της έλλειψης προσωπικού, της εντατικοποίησης της δουλειάς τους και των προσλήψεων, ούτε καν κάποια στοιχειωδώς μαζική συνέλευση-συγκέντρωση. Ακόμη κι όταν αποφασιζόταν τυπικά κάτι τέτοιο, υπονομευόταν από τις ίδιες δυνάμεις την ίδια στιγμή. Πρόκειται για μια παραλυτική για τα συμφέροντα των εργαζομένων γραμμή που θέλει χρόνο και κόπο για να σπάσει και που προφανώς δεν είναι θέμα απλά και μόνο εκλογικής καταγραφής.
   Δεν είναι επομένως καθόλου παράξενο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, μετά βεβαίως κι από τις ανάλογες ασφυκτικές πιέσεις, ψήφισε προισταμένους, υποδιευθυντές ακόμη και διευθυντές που ήταν υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια όλων των άλλων δυνάμεων. Έτσι η ΔΑΚΕ που είχε τους περισσότερους υποψήφιους αυτών των κατηγοριών αύξησε τις ψήφους και τις έδρες της. Η ΠΑΣΚ (ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ) έπεσε σε ψήφους αλλά ελέω του νόμου 1264 κράτησε τις έδρες της. Το ΟΡΑΜΑ (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) έχοντας περισσότερους υποψήφιους απ' τις προηγούμενες εκλογές (αρκετούς διευθυντές και προιστάμενους) παρ' ότι έπεσε σε ψήφους διατήρησε τις έδρες του.
   Αύξηση σε ψήφους και έδρες είχε η Ενωτική Κίνηση για την Ανατροπή (κατά βάση δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Με κύριο σύνθημα “αλλάζουμε το σωματείο μας” (άραγε οι αλλαγές συσχετισμών στα σωματεία γίνονται με εκλογές ή με αγώνες;) κατάφεραν να ψηφιστούν από έναν κόσμο. Η ΕΣΑΚ (ΠΑΜΕ) πήρε λιγότερες ψήφους απ' τη προηγούμενη φορά, χάνοντας την έδρα λόγω του εκλογικού νόμου.
   Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ έπεσε σε ψήφους χάνοντας την έδρα στο ΔΣ με βάση το όλο κλίμα που διαμορφώθηκε και τη δυσκολία της να λειτουργήσει εκλογικά τόσο σε επίπεδο ψηφοδελτίου όσο και σε επίπεδο ψήφων. Η ανυπαρξία κινηματικών καταστάσεων δεν ευνοεί την ταξική-αγωνιστική άποψη και στάση και αυτό έχει αποδειχθεί κατ' επανάληψη. Θα πρέπει σίγουρα να δει τη δουλειά της στο χώρο πιο συστηματικά και στοχευμένα. Παραμένει μια δύναμη διακριτή για το κομμάτι των εργαζομένων που την εμπιστεύτηκαν στη μόνιμη προσπάθειά της δημιουργίας όρων αγωνιστικού κινήματος.
Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής (σε παρένθεση τα αντίστοιχα του 2015):

Για ΔΣ του σωματείου         ψηφίσαντες 1209(1154)         Άκυρα-Λευκά 62(50)

ΔΑΚΕ                                                             Ψήφοι   486(374)     Έδρες   6(5)
ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ                                                     ''        213(235)         ''       3(3)
ΟΡΑΜΑ                                                               ''        158(182)         ''       2(2)
ΕΣΑΚ                                                                  ''         83(118)          ''        0(1)
ΑΓ. ΠΡΩΤ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ                    ''        168(101)         ''        2(1)
ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ                                               ''         39(94)            ''        0(1)

Για ΠΟΕΔΗΝ                         ψηφίσαντες 831(570)           Άκυρα-Λευκά 58(15)

ΔΑΚΕ                                                              Ψήφοι   267(179)       Έδρες   6(4)
ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ                                                     ''         161(139)           ''       4(3)
ΟΡΑΜΑ                                                               ''         133(110)           ''       3(2)
ΕΣΑΚ                                                                  ''           44(45)             ''       1(1)
ΑΓ. ΠΡΩΤ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ                    ''          126(19)            ''       3(0)

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ                                               ''           42(63)            ''        0(1)

Δεν υπάρχουν σχόλια: