Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Εκλογές στο σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου ΚΑΤ

Μέσα σ' ένα υποτονικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν στις 1-2 Ιούνη οι εκλογές του Σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο ΚΑΤ για νέο Διοικητικό Συμβούλιο και αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ. Η εκλογική συμπεριφορά των εργαζομένων αποτέλεσε έκφραση της κινηματικής αδράνειας των τελευταίων ετών και μιας λίγο-πολύ κοινοβουλευτικού τύπου αντιμετώπισης των διαδικασιών του Σωματείου. Με περισσότερα από 1.000 εγγεγραμμένα μέλη, πάνω από το 1/3 απείχε απ' τις εκλογές, δείγμα της βαρύτητας που αποδίδουν οι εργαζόμενοι στον εργασιακό τους σύλλογο. Είναι χαρακτηριστικό ότι έγιναν ελάχιστες πολιτικές συζητήσεις (πόσο μάλλον αντιπαραθέσεις) ενώ και η εκλογοαπολογιστική συνέλευση -που έγινε χωρίς την απαιτούμενη απαρτία- κινήθηκε σ' ένα τέτοιο πλαίσιο.
Επίσης, όπως έγινε γνωστό, μέλη του Σωματείου είναι οι μόνιμοι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, αλλά και όσοι δουλεύουν με ελαστικές μορφές εργασίας πλην των εργολαβικών. Ωστόσο, πριν από μερικά χρόνια, με απόφαση του Σωματείου διαγράφηκαν οι γιατροί, για να (επαν)εγγραφούν μόνο όσοι κατέθεσαν (νέα) σχετική αίτηση. Αυτό το γεγονός είχε ως συνέπεια πολλοί γιατροί, προσερχόμενοι για να ψηφίσουν, να διαπιστώνουν ότι δεν είναι πια μέλη του συλλόγου!
Κατά τα λοιπά, η παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ διατήρησε τη σχετική πλειοψηφία που είχε και στο απερχόμενο ΔΣ και με “μεταγραφές” από εργαζόμενους που δήλωναν μέχρι πρόσφατα ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η παράταξη της ΔΑΚΕ διατήρησε κι αυτή τις δυνάμεις της με μια πολιτική “χαμηλών τόνων” και “συμφωνίας” με τις προτάσεις του ΠΑΜΕ στο πλαίσιο του απερχόμενου ΔΣ. Η επανεμφάνιση της ΠΑΣΚΕ που δεν είχε συμμετάσχει στις προηγούμενες εκλογές και η εκλογική ενεργοποίηση του μηχανισμού της μέσω πρώην συνδικαλιστών-παραγόντων και της διοικητικής ιεραρχίας του νοσηλευτικού κλάδου, την έφερε πολύ κοντά στη δεύτερη θέση.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που είχε τρεις έδρες στο προηγούμενο ΔΣ δεν κατέβηκε στις εκλογές -δείγμα της διάλυσης που επικρατεί στους κόλπους του, ιδιαίτερα σ' εργασιακούς χώρους- ενώ ορισμένοι απ' αυτό το σχήμα, φίλα προσκείμενοι στη ΛΑΕ, μέσα στην απογοήτευσή τους, δεν θέλησαν καν να διεκδικήσουν εκλογική καταγραφή. Εξάλλου, το μεγαλύτερο τμήμα αποχής, λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων λογικά χρεώνονται σ' αυτόν το χώρο.
Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ συμμετείχε για πρώτη φορά στις εκλογές του Σωματείου θέλοντας να εκφράσει ένα κομμάτι εργαζομένων που ασφυκτιά στις συνθήκες της άγριας επίθεσης και των μέτρων και που δε βολεύεται σε κάθε είδους ταξίματα και ρουσφέτια. Έχοντας πρωτοστατήσει στην ανάδειξη του ζητήματος των εργολαβιών και της εργοδοτικής καταπίεσης με τις πλάτες της Διοίκησης του νοσοκομείου, ιδιαίτερα στον τομέα της καθαριότητας, με την έμπρακτη αλληλεγγύη στις απολυμένες καθαρίστριες, προσπάθησε να καταδείξει με τις θέσεις και τη στάση της τη διέξοδο για τους εργαζόμενους. Παράλληλα, μικρές νίκες όπως αυτή των εργαζόμενων στα χειρουργεία για ενίσχυση σε προσωπικό και βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους κλάδους.
Λαμβανομένων υπόψη όλων των δεδομένων, η εκλογική παρέμβαση της ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ (που λόγω ενισχυμένης αναλογικής του Ν.1264 απώλεσε 1 έδρα στην ΠΟΕΔΗΝ) κρίνεται ως ένα καλό ξεκίνημα και μια θετική παρακαταθήκη για το μέλλον.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:


  


Δεν υπάρχουν σχόλια: