Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό έχουμε δικαιώματα και πρέπει να τα διεκδικήσουμε!


Συνάδελφε, συναδέλφισσα,
Όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού (καφετέριες, φούρνους, εστιατόρια, μπαρ κλπ) είμαστε μάρτυρες μιας πολύ σκληρής εκμετάλλευσης από τους εργοδότες μας! Οι ρυθμοί της δουλειάς γίνονται όλο και πιο εντατικοί, πολλές υπερωρίες μένουν απλήρωτες, μας κολλάνε λειψά ένσημα, πολλοί δουλεύουν μαύρα, μας απολύουν όποτε θέλουν, δεν καταβάλουν τα δώρα και όλα αυτά για μεροκάματα που δεν φτάνουν ούτε για τις βασικές μας ανάγκες.
Βιώνουμε πολλές φορές την άθλια συμπεριφορά της εργοδοσίας απέναντί μας. Τα ξεσπάσματα και τα κατσαδιάσματα που μας φορτώνουν. Τους ακούμε συνέχεια να παραπονιούνται για τα χαμένα κέρδη τους και για τη δουλειά που μειώνεται, ώστε να δικαιολογήσουν το βάρος που μας φορτώνουν. Θέλουν να μας κάνουν συνυπεύθυνους στη «χασούρα» του μαγαζιού λέγοντάς μας ότι είμαστε «φίλοι» και «μια παρέα», ενώ την ίδια στιγμή κρατάνε για τον εαυτό τους τα κέρδη. Και ούτε λόγος για τα χρωστούμενα και τα δικά μας δικαιώματα!

Αυτός είναι ο κανόνας σε μικρά και μεγάλα μαγαζιά, ανεξάρτητα από το κέρδος που έχουν. Τα αφεντικά έχουν το δικό τους τρόπο να βλέπουν τον κόσμο. Όλα περιστρέφονται γύρω από το μαγαζί τους και το κέρδος τους. Για να υπάρχουν αυτά δεν τους ενδιαφέρει αν θα ξεζουμίσουν υπαλλήλους, αν θα περικόψουν δαπάνες σχετικές με τα δικαιώματα του προσωπικού. Και ταυτόχρονα φροντίζουν να διαιρούν τους εργαζόμενους ώστε να μην βρουν αντιστάσεις στις αδικίες που προωθούν.

Η εργοδοσία βρίσκει πάτημα όλο και περισσότερα στην πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και τώρα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που τα τελευταία χρόνια έχουν τσακίσει κάθε εργατικό δικαίωμα. Τώρα, για άλλη μια φορά με το 4ο μνημόνιο και τη νέα συμφωνία με τους Ιμπεριαλιστές-δανειστές, μας φέρνει μια σειρά αντεργατικά μέτρα, που θα πλήξουν και πάλι άμεσα ή έμμεσα κυρίως τους εργαζόμενους, όσο κι αν «καμαρώνει» η κυβέρνηση ότι τους υπερασπίστηκε.

Πιο συγκεκριμένα:

· Φορολεηλασία που -με τη μείωση του αφορολόγητου το 2020 ή το 2019- θα πλήξει σοβαρά χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

· Νέες δραματικές μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις το 2019!

· Περικοπές σε όλα τα κοινωνικά επιδόματα, μεταξύ αυτών και του επιδόματος ανεργίας από το 2018

· Νέα αύξηση εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, από το 2018 !

· Βήμα προς την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, με την κατάργηση της υπουργικής έγκρισης.

· Σοβαρό προχώρημα προς την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας με τα μαγαζιά να επιτρέπεται να ανοίγουν 32 Κυριακές το χρόνο.

· Συνέχιση του καθεστώτος κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ασάφεια για την επαναφορά τους.

· Ιδιωτικοποιήσεις μεγάλου μέρους της ΔΕΗ και άλλων ΔΕΚΟ.

Η επίθεση του συστήματος δεν έχει τέλος, γι' αυτό κι εμείς συνάδελφοι, πρέπει να την ανατρέψουμε! Οι αγώνες των εργαζομένων εδώ και πάνω από έναν αιώνα κέρδισαν τα δικαιώματα που τώρα μας στερούν. Η αποδοχή αυτής της κατάστασης οδηγεί σε χειροτέρευση των όρων δουλειάς και των συνθηκών της ζωής μας. Πρέπει να απαντήσουμε οργανωμένα και συλλογικά! Να ζωντανέψουμε το σωματείο μας και να δώσουμε μικρούς ή μεγάλους αγώνες στη δουλειά και ενάντια σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση και πολιτική! Μόνο έτσι μπορούμε να αντισταθούμε, να διεκδικήσουμε και να νικήσουμε.
Η Ταξική Πορεία στον κλάδο του επισιτισμού καλεί όλους τους συναδέλφους σε Εκδήλωση – Συζήτηση, σαν ένα πρώτο βήμα για να γνωριστούμε και να συζητήσουμε τα προβλήματα στον κλάδο και στους χώρους δουλειάς. Για να βρούμε συλλογικές απαντήσεις και τρόπους να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν!

· Όχι στην απλήρωτη και μαύρη εργασία,
   όχι στις απλήρωτες υπερωρίες!

· Όχι στην ελαστική και ανασφάλιστη εργασία!

· Ανθρώπινοι ρυθμοί δουλειάς!

· Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα,
τέτοιες που να καλύπτουν τις ανάγκες μας!

· Όχι σε παλιά και νέα μνημόνια – ανατροπή των αντεργατικών μέτρων!


ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ την ΚΥΡΙΑΚΗ 18/6, 
19.00, στο ΣΤΕΚΙ ΣΦΕΝΤΟΝΑ (ΣΥΓΓΡΟΥ 24)

Δεν υπάρχουν σχόλια: