Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Από τη σύσκεψη για τον αγώνα των εργαζομένων της ΣΚΟΤ



Μια πολύ ουσιαστική και ενδιαφέρουσα συζήτηση πραγματοποιήθηκε προχθές Τετάρτη 29/3 στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, στη σύσκεψη που είχε καλέσει η Ταξική Πορεία προκειμένου να εκφραστεί πιο μαζικά και αποφασιστικά η αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της χημικής βιομηχανίας ΣΚΟΤ Α.Ε. στη Μάνδρα Αττικής.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν και μίλησαν εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εκφράζοντας απόψεις και προτάσεις για το πώς πρέπει να οργανωθεί η συνέχεια αυτού του αγώνα. Παρευρέθηκαν επίσης και τοποθετήθηκαν εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Αγώνα στα ΕΛΠΕ» και εκπρόσωπος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων Θριάσιου Νοσοκομείου ο οποίος κατέθεσε και σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης.
Κοινό σημείο όλων των τοποθετήσεων ήταν η ανάδειξη της ανάγκης για ευρύτερη προπαγάνδιση -με διάφορες μορφές- του ζητήματος προς τους εργαζόμενους και το λαό, με στόχο να διευρυνθεί και να μαζικοποιηθεί η στήριξη προς τον αγώνα αυτό. Κοινή επίσης διαπίστωση ήταν ότι όσο πιο μαζική είναι η έκφραση αυτής της στήριξης τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η πίεση προς την εργοδοσία η οποία συνεχίζει την αδιάλλακτη και προκλητική στάση της. Μάλιστα, το πρωί της ίδιας ημέρας η εργοδοσία, με τη συνοδεία αστυνομίας, είχε ξηλώσει ένα ακόμη μηχάνημα -το δεύτερο- από το εργοστάσιο, με το πρόσχημα την ανάγκη της να βρει ρευστό χρήμα.

Φυσικά, καθοριστική για τη σύσκεψη ήταν η πολυμελής παρουσία των εργαζομένων της ΣΚΟΤ. Ανάμεσά τους η πρόεδρος και η γραμματέας του σωματείου, οι οποίες επανέλαβαν -όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της ΣΚΟΤ με τις τοποθετήσεις τους- ότι είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω και να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να βγουν και αυτή τη φορά νικητές. Επανέλαβαν επίσης ότι από εδώ και στο εξής δεν πρόκειται να επιτρέψουν στην εργοδοσία να πάρει κανένα άλλο μηχάνημα.
Όπως μας ενημέρωσαν, είχαν ήδη αποφασίσει και αυτοί στην πρόσφατη συνέλευσή τους μία σειρά κινητοποιήσεις στην περιοχή και ευρύτερα, και διαπίστωσαν ότι και οι προτάσεις που ακούστηκαν συμφωνούσαν και με τις δικές τους σκέψεις. Γι’ αυτό και μας διαβεβαίωσαν ότι θα μεταφέρουν τη συζήτηση και τις προτάσεις που κατατέθηκαν στους συναδέλφους τους και ότι τις επόμενες μέρες θα μας ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους, βλέποντας πολύ θετικά την πρόταση για ένα συλλαλητήριο στην περιοχή τις μέρες πριν από το Πάσχα.
Σημαντική ήταν επίσης και η τοποθέτηση της απολυμένης καθαρίστριας από το νοσοκομείο ΚΑΤ, η οποία μετέφερε τη δική της εμπειρία και την πεποίθησή της ότι ο αγώνας είναι ο μόνος δρόμος.
Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η απαξίωση της σύσκεψης από άλλα εργατικά σχήματα που είχαν καλεστεί. Στάση για την οποία οφείλουν κάποια εξήγηση και η οποία ελπίζουμε να αναθεωρηθεί.
Όσο για τη στάση του ΚΚΕ, τι να πει κανείς! Δεν φτάνει που, ενώ είχε κομματική εκδήλωση την ίδια ώρα έναν όροφο πιο κάτω, δεν έστειλε ούτε έναν άνθρωπο στη σύσκεψη, αλλά ακόμη και αφίσες στην είσοδο του Εργατικού Κέντρου που καλούσαν στη σύσκεψη τις κάλυψε με δικές του, και μόνο μετά από την έντονη διαμαρτυρία συναγωνιστών αναγκάστηκε να επανορθώσει!
Η Ταξική Πορεία, συνεχίζοντας την καμπάνια στήριξης του αγώνα αυτού προγραμματίζει μαζική παρέμβαση-πικετοφορία αύριο Σάββατο 1/4, στις 11:00 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Ελευσίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: