Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Τα εργατικά «ατυχήματα» είναι εργοδοτικά εγκλήματα (Αφίσα)


Με αφορμή τους πρόσφατους θανάτους εργαζομένων στα Μικέλ και στο Μετρό Θεσσαλονίκης, η Ταξική Πορεία κυκλοφόρησε πανελλαδικά αφίσα καταγγελίας της κατάστασης που οδηγεί στα λεγόμενα εργατικά "ατυχήματα". Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει κοινή συγκέντρωση-διαδήλωση διαμαρτυρίας. Αυτή η πρόταση έγινε δεκτή και από άλλες συλλογικότητες και κατέληξε στο κάλεσμα της Δευτέρας που φαίνεται και στην προηγούμενη ανάρτηση. Ακολουθεί το κείμενο της αφίσας.


ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ» ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

•    Μαζικός αγώνας για ανθρώπινες συνθήκες ζωής και δουλειάς!
•    Καμία ανοχή στην καθημερινή εργασιακή βαρβαρότητα!
•    Κανένας στη δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας!

Εκεί που η ζωή του εργαζόμενου θεωρείται «κόστος» και ο θάνατός του «παράπλευρη απώλεια». Εκεί που η ζωή του εργαζόμενου τιμάται όλο και λιγότερο, όπως μαρτυρά και η καθοδική πορεία των μισθών.

Εκεί που η ζωή του εργαζόμενου πρέπει να υποτάσσεται στα συμφέροντα της επιχείρησης και της «ανταγωνιστικότητας»,  δηλαδή της κεφαλαιοκρατίας, όπως μαρτυρούν και οι κυβερνητικές «αντιπροτάσεις» στη διαπραγμάτευση-παρωδία με ΕΕ-ΔΝΤ.


Στα υπόγεια, στα γιαπιά, στα λατομεία, στο τιμόνι, στα εργοτάξια, όλο και πιο συχνά, το ισχνό μεροκάματο πληρώνεται με αίμα, με ανθρώπινες ζωές χαμένες ή σακατεμένες. 


Και η λίστα της οργής και της θλίψης μακραίνει συνεχώς. Μόνο που αυτή η οργή και αυτή η θλίψη πρέπει να μετατραπούν σε οργανωμένη δράση, σε οργανωμένη αντίσταση στη βαρβαρότητα του συστήματος και διεκδίκηση ανθρώπινων συνθηκών ζωής και δουλειάς.


Γιατί την ανθρώπινη ζωή, τη ζωή του εργάτη, του άνεργου, του μετανάστη, του πρόσφυγα, δεν θα την υπερασπιστούν οι εκμεταλλευτές της. Θα την υπερασπιστούν οι ίδιοι οι εργάτες, οι άνεργοι, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες. 


Από κοινού. Ενάντια στον κοινό τους εχθρό: τον καπιταλισμό, το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: