Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Νεκρός 22χρονος διανομέας στα Mikel.
Εργατικό ατύχημα ή εργοδοτικό έγκλημα;

Ο συνάδελφος Μέμο, μόλις 22 ετών, που δούλευε ντελιβεράς στα «Mikel» της Λεωφόρου Αθηνών στον Κολωνό, τραυματίστηκε βαριά την Πέμπτη 2/3 σε ώρα εργασίας και από τότε νοσηλευόταν σε νοσοκομείο. Μια βδομάδα μετά άφησε την τελευταία του πνοή!

Ένα ακόμα εργατικό “ατύχημα” -εργοδοτική δολοφονία στην πραγματικότητα- σε ένα επάγγελμα που πάντα ήταν από τα πιο επικίνδυνα και τα πιο κακοπληρωμένα. Με συνθήκες άσχημες –βροχές, παγωνιά, καύσωνες– και συνεχή πίεση για το χρόνο που θα φτάσουν οι παραγγελίες. Τις περισσότερες φορές χωρίς ασφάλιση ή με κάποια τυπικά ένσημα. Με πενιχρό ωρομίσθιο και το κόστος συντήρησης, τον εξοπλισμό και τη βενζίνη να επιβαρύνουν εξ’ ολοκλήρου τον ίδιο τον εργαζόμενο. Και με τα τροχαία ατυχήματα να θεωρούνται “αναγκαίο κακό”, αφού η δουλειά πρέπει να βγει γρήγορα και με κάθε κόστος.

Ένας ακόμη εργαζόμενος θυσία στο βωμό του εργοδοτικού κέρδους, όπως η γυναίκα που πρόσφατα σκοτώθηκε από την έκρηξη στα υπόγεια του Έβερεστ στην Πλατεία Βικτωρίας.

Ένα εργοδοτικό έγκλημα, σε μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες στον τομέα του επισιτισμού, τα Mikel, που έχουν βασίσει την “ανάπτυξη” και τα κέρδη τους στην καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων, στις απλήρωτες υπερωρίες, στα ατελείωτα ωράρια και τα ξεχειλωμένα πόστα των εργαζομένων. Και φυσικά, στην τρομοκρατία και τις εκδικητικές απολύσεις, σε όποιον τολμά να διεκδικεί ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Σε μια εταιρία που χρησιμοποιεί όλο το οπλοστάσιο των αντεργατικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια. Μέτρα που συνεχίζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα εντείνει με τη νέα συμφωνία υποταγής που υπέγραψε με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστών (ΕΕ- ΔΝΤ), προχωρώντας ένα ακόμη βήμα προς την ισοπέδωση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, προς την επέκταση του εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα.

Καταγγέλλουμε το συνολικότερο καθεστώς εκβιασμών και ανασφάλειας που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, όπου όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν με τη ζωή τους υπό διαρκή κίνδυνο. Με ελλιπή ή και καθόλου μέτρα ασφαλείας υποκύπτοντας στον εκβιασμό κάτω από το φόβο της απόλυσης.

Τα συμφέροντα των εργαζόμενων βρίσκονται απέναντι στην εργοδοσία. Μόνο με το δικό μας μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα μπορούμε να αντισταθούμε στην εργασιακή βαρβαρότητα και να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα, με ανθρώπινα ωράρια, με αξιοπρεπείς όρους.


· Μαζικός αγώνας για ανθρώπινες συνθήκες ζωής και δουλειάς!

· Καμία ανοχή στην καθημερινή εργασιακή βαρβαρότητα!

· Κανένας στη δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: