Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Πορεία εργατικών σχημάτων στη Θεσσαλονίκη για τα εργοδοτικά εγκλήματα



Με αρκετά μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η πορεία για τα λεγόμενα εργατικά "ατυχήματα" που κάλεσαν η Ταξική Πορεία, η Πρωτοβουλία Νέων Εργαζομένων και Ανέργων (Π.Ν.Ε.Α), το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων, η Αντεπίθεση των Εργαζομένων και η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (Ε.Σ.Ε.).

Με κεντρικό σύνθημα «Τα εργατικά "ατυχήματα" είναι εγκλήματα της εργοδοσίας» η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα και κινήθηκε στους δρόμους της πόλης, καταγγέλλοντας τον εργασιακό μεσαίωνα, το καθεστώς της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της απουσίας μέτρων ασφαλείας, την εντατικοποίηση και την τρομοκρατία, τη μετατροπή των εργαζομένων σε απλά αναλώσιμα.

Με πρόσφατο το θάνατο του διανομέα στα Μικέλ στην Αθήνα, και ακόμη πιο πρόσφατο το θάνατο του χειριστή γερανού στα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης, η πορεία χαρακτηρίστηκε από μια ιδιαίτερη φόρτιση που αναδείχθηκε στον παλμό και τα συνθήματα.

Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα, συνέχισε στον πεζόδρομο της Ναυαρίνου ώστε να περάσει από τo κατάστημα Everest, όπου παρέμεινε λίγα λεπτά φωνάζοντας συνθήματα. Η πορεία συνέχισε στην Τσιμισκή, ανέβηκε τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας σταματώντας έξω από το κατάστημα Ble και στη συνέχεια έξω από το εργοτάξιο του μετρό. Αρκετά λεπτά στάθηκε και έξω από το κατάστημα Mikel λίγο πριν καταλήξει και πάλι στην Καμάρα.

Ήταν φανερό πως η πρωτοβουλία αυτή ήταν αναγκαία. Τέτοιες εποχές, και όσο η επίθεση του συστήματος βαθαίνει, πρέπει να παίρνονται τέτοιες πρωτοβουλίες, ώστε  οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι να βρίσκουν τρόπους να εκφράζονται και να οργανώνουν την πάλη τους.

Η Ταξική Πορεία θα συνεχίσει την καταγγελία αυτών των εγκλημάτων και του καθεστώτος που τα προκαλεί, και μέσα από τη διακίνηση της αφίσας που έχει εκδόσει για το ζήτημα αυτό.






Δεν υπάρχουν σχόλια: