Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Όχι στην έξωση του ΣΕΑ! Κάτω η πολιτική της φασιστικοποίησης!

Η ανάκληση  της παραχώρησης του κτιρίου της Ερμού 134-136 στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων αποτελεί  κίνηση αυταρχισμού, μήνυμα πειθάρχησης και υποταγής από τη μεριά της κυβέρνησης και του ΥΠΠΟ. Η απόφαση ανάκλησης ήρθε ως απάντηση στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον κήπο του ΣΕΑ για το έγκλημα της Πύλου, όπου 650 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους. Αυτοί που διέλυσαν τα δικαιώματα των εργαζομένων στην τέχνη, τσιμέντωσαν την Ακρόπολη και διόρισαν τον Λιγνάδη ως Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, επικαλούνται τώρα λόγους «δημοσίου συμφέροντος» για να δικαιολογήσουν την έξωση. Οι προφάσεις όμως που επικαλέστηκε η  υπουργός Λίνα Μενδώνη κατέρρευσαν απ' την πρώτη στιγμή. 

Η κίνηση αυτή είναι κομμάτι της επίθεσης που διεξάγεται στρατηγικά και αποφασισμένα ενάντια στις δημοκρατικές ελευθερίες των εργαζομένων, αλλά και συνολικότερα. Είναι κομμάτι της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Το ΥΠΠΟ παρεμβαίνει ευθέως στην εσωτερική λειτουργία και τις διαδικασίες του Συλλόγου. Είναι η συνέχεια της εφαρμογής του νόμου Χατζηδάκη και της ποινικοποίησης κάθε συλλογικής δράσης, κάθε φωνής που αντιπαλεύει την κυρίαρχη πολιτική και την προπαγάνδα του συστήματος.

Η Αρχαιολογία και η Πολιτισμική Διαχείριση  των "αρίστων" της κυβέρνησης χρειάζεται πειθήνια εργαλεία στο στρώσιμο του μονόδρομου της καταπίεσης, της υποταγής και της εκμετάλλευσης. Χρειάζεται το παρελθόν να αποτελεί γυμνό κουφάρι για να το ντύνουν εθνικά αφηγήματα που θα καλλιεργούν το μίσος και τον εθνικισμό.  Χρειάζεται εργαζόμενους φιμωμένους, σκλάβους και έρμαια των συμβάσεων της ντροπής, έξω και μακριά από συλλογικές διεργασίες και διεκδικήσεις, αδύναμους να συγκροτηθούν, να παλέψουν, να κερδίσουν.

Το ΥΠΠΟ με γοργά βήματα ξεθεμελιώνει κατακτήσεις. Αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση υπηρέτησε το ΠΔ για το τσάκισμα των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη τέχνη και η ψήφιση του νόμου για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος των μεγαλύτερων μουσείων της χώρας. Τσακίζουν δικαιώματα και διαμορφώνουν τον πολιτισμό και τις συνειδήσεις που θα υπηρετούν την επιδίωξη του συστήματος να συντρίψει τον ταξικό του εχθρό.  Οι δημοκρατικές ελευθερίες, ο κοινωνικός προβληματισμός και λόγος, η συγκρότηση του λαού και των εργαζομένων, η ανεξάρτητη συνδικαλιστική δράση των σωματείων αποτελούν βαρίδια που το σύστημα χρειάζεται να ξεφορτωθεί. 

Συλλογικοί φορείς, σωματεία και συλλογικότητες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους εκδίδοντας ψηφίσματα αλληλεγγύης και συνυπογράφουν την ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Η Ταξική Πορεία στηρίζει το κάλεσμα του ΣΕΑ σε κινητοποίηση και συναυλία στο κτίριό του, στην Ερμού 134-136, την Πέμπτη 31/8 στις 8:00 μμ, για την υπεράσπιση του δίκαιου αιτήματός του να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση της 11ης Αυγούστου που τον πετάει έξω από το κτίριό του.

       


Δεν υπάρχουν σχόλια: