Νέα υπουργική απόφαση στην κατεύθυνση εφαρμογής του νόμου 4808/2021 ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, καταργώντας από 29/11 την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν από τα πριν την υπερεργασία στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Εξακολουθούν βέβαια να υποχρεούνται να πληρώνουν την υπερεργασία με προσαύξηση 20% (μέχρι 5 ώρες/βδομάδα για πενθήμερο, μέχρι 8 ώρες/βδομάδα για εξαήμερο). Στόχος της κυβέρνησης μ’ αυτή την απόφαση δεν είναι η «ελάφρυνση των επιχειρήσεων απ’ τη γραφειοκρατία», αλλά η τροφοδότηση του κλίματος εργοδοτικής ασυδοσίας σε συνέχεια της ουσιαστικής κατάργησης του ΣΕΠΕ και η προώθηση της «ευελιξίας», δηλαδή της λογικής ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είμαστε στη διάθεση του εργοδότη όποτε και όπως θέλει, χωρίς «πολλά-πολλά».
Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι σε πολλούς χώρους δουλειάς η καταστρατήγηση του ωραρίου χωρίς να πληρώνονται ούτε καν οι παραπάνω ώρες, πόσο μάλλον οι προσαυξήσεις τους, είναι κανόνας εδώ και χρόνια. Οι εργαζόμενοι δηλώνονται απ’ την εργοδοσία σαν να δουλεύουν 8ωρο, ενώ στην πραγματικότητα αναγκάζονται να μένουν παραπίσω χωρίς αμοιβή. Αυτή η αυθαιρεσία καθόλου δεν άλλαξε με το ΕΡΓΑΝΗ, παρά τα όσα προπαγάνδιζε τόσο η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όταν το θεσμοθέτησε (με υπουργό τον Βρούτση), όσο κι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που επέκτεινε τι πρέπει να δηλώνεται τυπικά. Με δεδομένη την ανυπαρξία ελέγχων και προστίμων, που εντάθηκε με τις αλλαγές του Χατζηδάκη στην Επιθεώρηση Εργασίας και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο χωρίς την προαναγγελία, αν κάτι μπορούσε και μπορεί να διασφαλίσει την τήρηση του ωραρίου και την αποζημίωση των επιπλέον ωρών, αυτή είναι η συγκρότηση κι οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων στο χώρο.
Γι’ αυτό ο νόμος Χατζηδάκη χτυπάει και το 8ωρο -μαζί με ό,τι πηγάζει απ’ αυτή την κεντρική κατάκτηση της εργατικής τάξης- και τη συλλογική οργάνωση και δράση. Γι’ αυτό η υπουργική απόφαση φροντίζει να «υπενθυμίσει» ότι η υπερεργασία «ούτως ή άλλως εντασσόταν και εντάσσεται στο νόμιμο ωράριο», ενώ δεν φροντίζει να υπενθυμίσει και ότι πληρώνεται και μάλιστα παραπάνω απ’ τις ώρες του κανονικού ωραρίου.
Η νέα απόφαση έρχεται ως συνέχεια της ψήφισης του νόμου Χατζηδάκη, δίνοντας το πράσινο φως στην εργοδοσία για παραπέρα εκμετάλλευση και διασφαλίζοντας κέρδη για το κεφάλαιο, την ίδια ώρα που για τους εργαζόμενους διαμορφώνει ένα όλο και πιο ασφυκτικό πλαίσιο. Στόχος τους είναι να τσακίσουν κάθε εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα και να επιβάλουν όρους σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα.
Το τερατούργημα Χατζηδάκη και οι αντιδραστικές διατάξεις του ενισχύουν το οπλοστάσιο των δυνάμεων του κεφαλαίου απέναντι στον κόσμο της δουλειάς, γι’ αυτό και βιάζονται να το θέσουν σε εφαρμογή. Να μην αποδεχτούμε καμία εφαρμογή των διατάξεών του, να παλέψουμε για την ανατροπή του!
Αυτή η μάχη πρέπει να δοθεί από το σύνολο των εργαζομένων, μέσα σε κάθε σωματείο και σε κάθε χώρο δουλειάς. Μαζικά, οργανωμένα και αποφασιστικά! Κόντρα στις λογικές εφησυχασμού και υποταγής που καλλιεργούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, που με την πρώτη ευκαιρία ξεπουλάνε τους αγώνες. Ο αγώνας για την υπεράσπιση των κατακτήσεών μας είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου