Τρίτη 24 Απριλίου 2018

1η ΜΑΗ Μέρα αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, τονιμπεριαλισμό και τον πόλεμο.


   
Όλο το πρόσφατο διάστημα είδαμε να πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου, με την κατακόρυφη αύξηση της έντασης σε όλα τα μέτωπα της Ν.Α. Μεσογείου, από τη Μέση Ανατολή και τη Συρία μέχρι τα Βαλκάνια. Η ένταση αυτή έχει ως πηγή και τροφοδοτείται από τον ανταγωνισμό μεταξύ των ιμπεριαλιστών –και κυρίως ΗΠΑ-Ρωσίας– για την παγκόσμια κυριαρχία και το ξαναμοίρασμα του κόσμου. Ο ανταγωνισμός αυτός εκμεταλλεύεται, συντηρεί και τροφοδοτεί ένα ολόκληρο κουβάρι αντιθέσεων μεταξύ των αντιδραστικών καθεστώτων στην περιοχή, για το οποίο οι λαοί έχουν πληρώσει και  συνεχίζουν να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος.
    Κορύφωση αυτού του ανταγωνισμού ήταν ο βομβαρδισμός θέσεων της συριακής κυβέρνησης από τον συνασπισμό των προθύμων (ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία) με το πρόσχημα της χρήσης χημικών όπλων από τον συριακό στρατό. Εξέλιξη που σηματοδοτεί την αναβάθμιση της αντιπαράθεσης και ταυτόχρονα της επικινδυνότητας για τους λαούς όλης της υφηλίου. Είναι ξεκάθαρο ότι, πίσω από τα "ανθρωπιστικά" κηρύγματα, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός δεν διστάζει να αιματοκυλίσει τους λαούς, όταν αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντά του .

    Η ντόπια άρχουσα τάξη και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι συνυπεύθυνες γι' αυτές τις εξελίξεις. Με τη μόνιμη εγκατάσταση  νατοϊκών  πλοίων στο Αιγαίο, με την αναβάθμιση  της  βάσης της Σούδας αλλά και την παραχώρηση νέων βάσεων, μπλέκουν τον λαό μας στα σχέδια των αμερικανονατοϊκών φονιάδων, μετατρέπουν τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο. Η αστική τάξη, βαθιά εξαρτημένη από τον ιμπεριαλισμό, ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα σχέδια των αμερικανονατοϊκών. Μόνιμη φιλοδοξία της να βρεθεί σε καλύτερη θέση σε σχέση με τις ανταγωνιστικές αστικές τάξεις (κύρια την τουρκική), συμβάλλοντας στους αντιδραστικούς, τυχοδιωκτικούς ανταγωνισμούς που βάζουν σε άμεσο κίνδυνο το λαό μας και τους γειτονικούς λαούς. Σε αυτήν την κατεύθυνση συγκροτεί και τους άξονες στρατιωτικής συνεργασίας με τα αντιδραστικά καθεστώτα της Αιγύπτου και του Ισραήλ.
    Για να εξασφαλίσει τη δική της ύπαρξη, η εξαρτημένη αστική τάξη της χώρας είναι διατεθειμένη για κάθε είδους τυχοδιωκτισμό. Είναι διατεθειμένη να σύρει τον λαό σε έναν άδικο και αντιδραστικό πόλεμο, με την ίδια ευκολία που τον έχει εγκλωβίσει στο αδιέξοδο της φτώχειας και της ανεργίας. Την ίδια στιγμή που προσφέρει γη και νερό στους ιμπεριαλιστές, ετοιμάζει έναν νέο γύρο ληστρικής επίθεσης στα εισοδήματα των εργαζομένων, ιδιωτικοποιήσεων και χτυπήματος των εργασιακών δικαιωμάτων – με πιο χαρακτηριστικό το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία.
    Όμως, για να μπορέσει να συνεχίσει ανενόχλητη το έργο της και τις στοχεύσεις της, είναι απαραίτητο να κρατηθεί ο λαός στο περιθώριο. Έτσι, καλλιεργεί τον εθνικισμό και την ανάγκη υπεράσπισης των λεγόμενων "εθνικών" συμφερόντων. Προβάλλει μονόπλευρα την τουρκική επιθετικότητα ή τους αλυτρωτισμούς της ΠΓΔΜ, και κρύβει από τον λαό τους κινδύνους από τις δικές της επιδιώξεις. Πίσω από τα κηρύγματα για "εθνική συναίνεση και ομοψυχία" κρύβεται η ανάγκη της να υποτάξει τον λαό και την εργατική τάξη στα συμφέροντα του κεφάλαιου και του ιμπεριαλισμού. Και παράλληλα εντείνει τη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής, την καταστολή κάθε αγωνιστικής φωνής.
    Η φετινή Πρωτομαγιά είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να αποτελέσει ένα κάλεσμα διεθνιστικής αλληλεγγύης, ενάντια στον, ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό και τον πόλεμο. Μια ευκαιρία οι  λαοί  της περιοχής –και ειδικότερα οι λαοί σε Ελλάδα και Τουρκία– να διαδηλώσουν και να καταγγείλουν  τόσο τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όσο και τους τυχοδιωκτισμούς των ντόπιων αστικών τάξεων.  Για το δικαίωμα των λαών στη ζωή και την ειρηνική συνύπαρξη. Κόντρα στα αντιδραστικά κηρύγματα για "εθνική ομοψυχία", πρέπει να αποτελέσει και ένα κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους και το λαό να αγωνιστούν για την ανατροπή του εργασιακού μεσαίωνα, ενάντια στο νέο γύρο επίθεσης. Να διεκδικήσουν  το δικαίωμά τους στη δουλειά, την ασφάλιση, την περίθαλψη.
Η συμμετοχή στις διαδηλώσεις της 1η Μάη θα πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για την μαζική καταδίκη:
Ø  της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,
Ø  της συμμετοχής της χώρας μας στην ΕΕ,
Ø  της εμπλοκής στο ΝΑΤΟ και τους πολεμικούς σχεδιασμούς.

·         Όχι στον πόλεμο και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.  Καμιά αλλαγή συνόρων.
·         Ζήτω η φιλία και η αλληλεγγύη των λαών.
·         Έξω οι βάσεις και τα ΝΑΤΟ.
·         Θάνατος στον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: