Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

ΝΕΚΡΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ

Ένα ακόμη εργατικό δυστύχημα με αποτέλεσμα το θάνατο ενός εργάτη έγινε στις 7/9 στον Ασπρόπυργο Αττικής. Συγκεκριμένα, στο εργοστάσιο πλαστικών Ε.ΠΑΪΡΗΣ ΑΒΕΕ ένας εργάτης 59 χρονών, στην ώρα της απογευματινής του βάρδιας και ενώ επισκεύαζε ένα μηχάνημα, διαμελίστηκε. Άλλος ένας εργάτης βρήκε φρικτό θάνατο την ώρα που δούλευε κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες.  Άλλος ένας εργάτης πήγε να δουλέψει για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα και να επιβιώσει, αλλά δε γύρισε ποτέ στο σπίτι του. Άλλος ένας εργάτης θυσιάστηκε για να αυγατίζουν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Η οργή μας για τον άδικο χαμό του είναι τεράστια. Και γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, διαπιστώνοντας ότι η είδηση του θανάτου του δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη πουθενά. Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα που πάει να αποσιωπηθεί. Για μας, είναι ξεκάθαρο επίσης, πως η εργοδοσία στην προσπάθεια της να «θάψει» το γεγονός, θα πρέπει να μας βρει απέναντι της.

Το μόνο σίγουρο είναι πως την ευθύνη για τον χαμό του εργάτη φέρει η εταιρία, η οποία, όπως και τόσες άλλες, αγωνιά μονάχα για το μέγιστο κέρδος της απαξιώντας για την ανθρώπινη ζωή των εργατών που τους μετρά ως αναλώσιμους. Η έλλειψη μέτρων προστασίας κυριαρχεί στους χώρους δουλειάς, όπως και η αποφυγή εγκατάστασης νέων μηχανημάτων ή συντήρησης παλιών, η ανεπάρκεια υποδομών αλλά και προσωπικού. Παράλληλα, τα εξουθενωτικά ωράρια που επιβάλλονται στους εργαζόμενους και οι κόντρα βάρδιες θίγουν βασικά δικαιώματα τους και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, αφού οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν ενώ είναι εξαντλημένοι. Είναι ακριβώς αυτό το πλαίσιο που διαμορφώνει ο σύγχρονος εργασιακός μεσαίωνας και οι αντεργατικοί νόμοι, όπως το έκτρωμα Χατζηδάκη.

Να μην επιτρέψουμε στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση να συγκαλύψουν αυτό το φρικτό εργοδοτικό έγκλημα! Να εκφράσουμε μαζικά και οργανωμένα την οργή και την αγανάκτηση μας απέναντι στην εργασιακή βαρβαρότητα. Να μην επιτρέψουμε να θυσιαστούν άλλοι εργάτες στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου! Να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και να χτίσουμε τους όρους για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και ζωής απέναντι στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις που μας τα στερούν.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: