Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Απεργία στα ΜΜΜ της Αθήνας

Απεργιακή συγκέντρωση με περιορισμένη -για τα δεδομένα του κλάδου- μαζικότητα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 21/9 στην οδό Νίκης πλάι στο υπ. Οικονομικών, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχε κηρύξει το ΕΚΑ και στην οποία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας. Η απεργία έγινε, παρά τη στοχοποίηση απ'την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των εταιρειών, που, όπως πάντα, προσέφυγαν στα δικαστήρια για να βγει «παράνομη». Η συνολική όμως στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών, η έλλειψη προετοιμασίας αλλά και προοπτικής, είναι φανερό ότι λειτούργησαν αποθαρρυντικά για την κινητοποίηση στο δρόμο.

Η Ταξική Πορεία παρέμβηκε στη συγκέντρωση, με την παρακάτω ανακοίνωση:

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ!

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Με το νέο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση κατοχυρώνει -σε βάρος των εργαζόμενων και του λαού- όλα όσα είχε μέχρι τώρα επιβάλει, προχωρώντας την επίθεση ακόμα περισσότερο. Προχωρά στην κατεύθυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών, της διάλυσης των ήδη τσακισμένων εργασιακών δικαιωμάτων, της εργολαβοποίησης και της πολυδιάσπασης των εργαζόμενων. Η αντεργατική κι αντιλαϊκή πολιτική για τα μέσα μαζικής μεταφοράς που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις συνεχίζεται κι εντείνεται, με κάθε υπουργό να εφαρμόζει όσα ψήφισαν οι προηγούμενοι και με την πραγματικότητα για εργαζόμενους κι επιβάτες να είναι ολοένα και χειρότερη.

Μπροστά σ’ αυτή την εξέλιξη, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν μπορούν να δηλώνουν «αιφνιδιασμένες». Γιατί ήταν με τη δική τους ανοχή και με άλλοθι τον δήθεν «έκτακτο» και «προσωρινό» χαρακτήρα η παραχώρηση συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται προσωπικό χωρίς δικαιώματα, υπονομεύοντας τις κατακτήσεις του κλάδου, ενώ έχουν λειτουργήσει και απεργοσπαστικά. Για τους ίδιους λόγους άλλωστε, το νομοσχέδιο επεκτείνει αυτό το «προσωρινό» μέτρο με σκοπό να γίνει μόνιμο.

Ήταν με τη δική τους ανοχή και στη βάση των δικών τους επιλογών η «άνεση» αρκετών διοικήσεων ν’ αρνούνται την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, διατηρώντας τους πετσοκομμένους μισθούς για τους ήδη εργαζόμενους κι αφήνοντας εκτός σύμβασης τους νεοπροσλαμβανόμενους. Το νομοσχέδιο επισημοποιεί, για τους νέους σ’ όλες τις εταιρείες, τη δημιουργία εργαζόμενων δεύτερης κατηγορίας.

Ήταν με τη δική τους ανοχή (για πολλά χρόνια) η παραχώρηση σε εργολάβους μιας σειράς λειτουργιών, που βαφτίζονταν «δευτερεύουσες», με τους εργαζόμενους στις εργολαβίες αφημένους δίχως στήριξη, έρμαιο στην απόλυτη εργοδοτική ασυδοσία, την απληρωσιά και την τρομοκρατία. Στην ίδια βάση έρχεται τώρα η κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα εργολαβοποίησης σε κάθε πόστο, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών και των οδηγών. Γενικεύει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τον διαχωρισμό των εργαζόμενων, χτυπώντας από ακόμα μια μεριά τις συλλογικές συμβάσεις.

Πλάι σ’ όλα αυτά και την ίδια ώρα που η κυβέρνηση χτυπάει το δικαίωμα στη δουλειά και τα εργασιακά δικαιώματα ειδικά για τους νεοπροσλαμβανόμενους, δεν λείπει η προώθηση της λογικής του ρουσφετιού και των εκβιασμών. Οι εργαζόμενοι όμως δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν με την αποδοχή χειρότερων όρων δουλειάς. Έχουν κάθε λόγο να διεκδικήσουν δουλειά με δικαιώματα, για όλους.

Ο αγώνας ενάντια σ’ αυτή την πολιτική δεν είναι απλό ζήτημα. Δεν μπορεί να εκτονώνεται με απεργίες-τουφεκιές, αλλά απαιτεί την πλατιά ενεργοποίηση των ίδιων των εργαζόμενων του κλάδου. Κόντρα στην αδράνεια, τον εφησυχασμό και την υποταγή που έχουν καλλιεργήσει οι κυρίαρχες δυνάμεις, αυτό που χρειάζεται είναι μαζικές γενικές συνελεύσεις και αποφασιστικός αγώνας, με ενότητα και κινητοποίηση όλου του κλάδου. Μόνο τυχαίο δεν είναι το πόσο άμεσα μπαίνει σε κίνηση η εργοδοσία κι οι κρατικοί μηχανισμοί για να βγάζουν «παράνομες» τις απεργίες, σ’ έναν κλάδο με χιλιάδες εργαζόμενους, που στοχοποιήθηκε ειδικά με τον «νόμο Χατζηδάκη» (ν.4808/2021). Μπροστά στη δραματική κατάσταση που ήδη δείχνει τα δόντια της, οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια και ν’ αγωνιστούν κόντρα στην τρομοκρατία προκειμένου να υπερασπιστούν κατακτήσεις και να δουλεύουν με αξιοπρέπεια.

  • ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ!
  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ!
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ!
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!
  • ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: