Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Ανταπόκριση από το διήμερο εργατικών κινητοποιήσεων στην Πάτρα

 


Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη:
Με αφορμή τις πρόσφατες απολύσεις στην e-food (3 διανομείς στην Πάτρα και ένας στην Αθήνα) καλέστηκε τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση μπροστά από το Εργατικό Κέντρο με απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου. Η συγκέντρωση της Δευτέρας δεν είχε τέτοια μαζικότητα που θα επέτρεπε μοτοπορεία στο κέντρο της πόλης. Η σύγχιση για τους λόγους των απολύσεων και η "υπόσχεση" της εργοδοσίας να συζητήσει με τους συνδικαλιστές το επόμενο διάστημα για αυτές, στάθηκαν εμπόδιο για την μαζικοποίηση της κινητοποίησης.
 
Η Ταξική Πορεία συμμετείχε με δικό της κείμενο στη συγκέντρωση καταγγέλοντας τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και το νόμο Χατζηδάκη που διευκολύνει την υλοποίησή τους. Οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα στα στέκια των διανομέων, καλώντας τους στην επόμενη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26/09 και ώρα 12:00 στο ΕΚΠ.
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη:
Μπροστά στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται και την ακρίβεια που τσακίζει το εργατικό εισόδημα, σε σύσκεψη των σωματείων της Πάτρας που πραγματοποιήθηκε στις 08/09, αποφασίστηκε συγκέντρωση ενάντια στην ακρίβεια την Τρίτη 20/09. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από πρόταση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου (ΠΑΜΕ και ΣΥΝεργαζόμενοι) με την προοπτική μάλιστα, απεργιακής κινητοποίησης το δεύτερο 15ήμερο του Οκτωβρίου. Η είδηση της γενικής απεργίας από τη ΓΣΕΕ για τις 9 Νοέμβρη ματαίωσε το σχεδιασμό της απεργιακής απάντησης του Οκτώβρη. Αξίζει να σημειωθεί πως  από τις τοποθετήσεις αλλά και από την απόφαση έλειπε ο στόχος για την ανατροπή του ν.4808/21. 
 
Αν και η μαζικότητα της συγκέντρωσης της Τρίτης δεν αντιστοιχούσε στις ανάγκες της εποχής, άφησε όμως μια πρώτης τάξεως παρακαταθήκη για συνέχιση της πάλης ενάντια στην ακρίβεια και την αντεργατική επίθεση. Στους περίπου 400 διαδηλωτές τα μπλοκ του επισιτισμού-εμπορίου και των Φ.Σ. είχαν την μεγαλύτερη μαζικότητα, ενώ εργατικά μπλόκ όπως αυτό των Οικοδόμων δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν κόσμο παρά μόνο μερικές 10αδες.
 
 Η Ταξική Πορεία συμμετείχε με δικό της πανό   και συνθήματα, σε μια πορεία όπου δυνάμεις όπως ΣΕΚ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ ήθελαν να τη μετατρέψουν σε προεκλογική συγκέντρωση μέσα από τα γεμάτα εκλογικές αυταπάτες συνθήματα και πανό. Η διέξοδος για κάποιους μπορεί να βρίσκεται στην κυβερνητική αλλαγή που θα φέρει η "πτώση" του Μητσοτάκη ή στις χωρίς μαζικές διαδικασίες, "για να βγούμε από την υποχρέωση", κινητοποιήσεις, για την Ταξική Πορεία όμως, η προοπτική βρίσκεται στην καθημερινή πάλη μέσα στους χώρους δουλειάς. Για τα μικρά και τα μεγάλα που προκύπτουν, με κατεύθυνση την ανατροπή της βαρβαρότητας και των νόμων που την τροφοδοτούν. Μια τέτοια κατεύθυνση μπορεί να ενισχυθεί μόνο μέσα από την προσπάθεια να μαζικοποιηθούν, από το λαό και την εργατική τάξη, οι αντιστάσεις και οι διεκδικήσεις ενάντια στις πολιτικές του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: