Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματα των εργαζόμενων στον επισιτισμό-τουρισμό! Όχι στην κατάργηση της 5ήμερης εργασίας!

 


Με μια εγκύκλιο που εξέδωσε το υπ. Εργασίας την περασμένη Πέμπτη επιδιώκει να καταργήσει και επίσημα το 5ήμερο, 40ωρο στον τουρισμό-επισιτισμό και ανοίγει το δρόμο για τη μετατροπή της 5ήμερης εργασίας σε 6ήμερη για τους εργαζόμενους του κλάδου. Παρά την αρχική προσπάθεια της κυβέρνησης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και την τεράστια οργή που έχει συσσωρευτεί στους εργαζόμενους, κηρύσσοντας τη ΣΣΕ ως υποχρεωτική και εξαγγέλλοντας εντατικούς ελέγχους για τη διασφάλιση τάχα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, πολύ γρήγορα φάνηκε πως δε σκοπεύει να κάνει βήμα πίσω από την προώθηση της αντεργατικής πολιτικής.

Το σύστημα προχωρά στην παραπέρα νομιμοποίηση των όρων της εργασιακής βαρβαρότητας για τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού και σε μία ακόμη προσπάθεια εφαρμογής του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη. Την ίδια ώρα, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας παρουσιάζει αυτή την ερμηνεία ως «διευκόλυνση» για τους εργαζόμενους! Ισχύει υποτίθεται το 40ωρο-5μερο αλλά, κάλλιστα μπορεί να γίνει 6μερο αν το θέλει ο εργαζόμενος. Απλά θα υποβάλλει μια αίτηση στο ΕΡΓΑΝΗ και ο εργοδότης του θα αποφασίσει αν θα του κάνει τη χάρη! Πρόκειται φυσικά, για την ίδια λογική που διαπνέει ολόκληρο το ν. Χατζηδάκη, που τάχα λαμβάνει υπόψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε εργαζόμενου, αλλά στην πραγματικότητα διευκολύνει και εξυπηρετεί μονάχα τις ανάγκες της εργοδοσίας, η οποία διαθέτει ακόμη ένα όπλο για να μπορεί να εκβιάζει τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν πρέπει να υποτιμήσουμε αυτή την εξέλιξη, αλλά να κατανοήσουμε πού πραγματικά αποσκοπεί και να οργανώσουμε την πάλη μας για να αντισταθούμε σε αυτή. Η κατάργηση του 5μερου (στα πρότυπα του νόμου Χατζηδάκη) μόνο νέες, ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες θα δημιουργήσει στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού. Η εργοδοτική αυθαιρεσία, τα εξοντωτικά ωράρια, οι απλήρωτες υπερωρίες, τα χαμένα ρεπό, τα κουτσουρεμένα ένσημα, η ανασφάλιστη εργασία  γίνονται καθημερινότητα και με τη βούλα του νόμου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σύστημα δεν πρόκειται να σταματήσει, ίσα ίσα θέλει κι άλλα, για αυτό το λόγο και στήνει όλο το νομικό πλαίσιο για να προωθήσει την πολιτική του.

Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό, όπως και οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους, πρέπει να αντισταθούμε στην πολιτική που μας θέλει σκλάβους χωρίς κανένα δικαίωμα. Η ερμηνεία της κλαδικής ΣΣΕ που εξέδωσε το υπουργείο δεν πέφτει από τον ουρανό, αλλά είναι συνέχεια των επιλογών του κεφαλαίου. Το έδαφος έχει στρωθεί καιρό πριν, τόσο με το νόμο 4808, όσο και με νόμους άλλων κυβερνήσεων, που άνοιγαν την πόρτα για αυτό που έχουμε τώρα μπροστά μας.

Μπροστά στην επίθεση που βιώνουμε στα δικαιώματα μας, στην εργασιακή καθημερινότητα που γίνεται όλο και πιο δύσκολη, στους όρους γαλέρας που επιβάλλονται στη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού-επισιτισμού πρέπει να αντισταθούμε!  Βαφτίζουν το μαύρο άσπρο για να περάσουν την πολιτική «όλα στο κεφάλαιο – όλα για το κεφάλαιο». Τη μαυρίλα της εργασιακής βαρβαρότητας όμως δεν πρέπει να την αποδεχτούμε! Πρέπει να οργανώσουμε την πάλη μας, μέσα από τα συλλογικά μας όργανα για να την απαντήσουμε. Οι εργαζόμενοι για να έχουμε το δικαίωμα στην εργασία και στη ζωή με δικαιώματα πρέπει να αγωνιστούμε! Να κάνουμε υπόθεσή μας την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια: