Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

ΞΑΝΘΗ | Από την εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας


Μια επιτυχημένη εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας (πλέον απολυμένων στο σύνολο τους) έκανε η Ταξική Πορεία στη Ξάνθη, το απόγευμα της Τετάρτης 23 Μάρτη. Και ήταν επιτυχημένη τόσο από άποψη συμμετοχής κόσμου, όσο και από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε.
Η εκδήλωση, που έγινε στον αριστερό χώρο Ρωγμή, ξεκίνησε με ένα βίντεο από τους αγώνες της Καβάλα Όιλ και ακολούθως έγινε η κεντρική εισήγηση από εκπρόσωπο της Ταξικής Πορείας που αναφέρθηκε στην επίθεση του συστήματος και ειδικά στο νόμο Χατζηδάκη, τους εργατικούς αγώνες και κυρίως στον πολύμηνο αγώνα των εργατών των Πετρελαίων Καβάλας, την προοπτική των αγώνων και τους όρους ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος.
Στη συνέχεια μίλησε ένας από τους απολυμένους εργαζόμενους των Πετρελαίων, που αναφέρθηκε αναλυτικά στη στάση και τις επιδιώξεις της εργοδοσίας, τα αιτήματα και τον παρατεταμένο αγώνα του σωματείου, τη συσπείρωση και την αγωνιστικότητα τους, ενώ απάντησε σε μια σειρά από ερωτήσεις των συγκεντρωμένων. Η συζήτηση επεκτάθηκε με αναφορές στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και της ενέργειας, την ακρίβεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία και φυσικά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 6ης Απρίλη.
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης έγινε κάλεσμα από την Ταξική Πορεία για την μαζικοποίηση της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων στις 6 Απρίλη.
Επίσης έγινε κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια στις 9 το πρωί της επόμενης Τετάρτης (30 Μάρτη), όπου συνεχίζεται η δίκη για το εργατικό ατύχημα (εργοδοτικό έγκλημα) που έγινε στην ΕΛΒΙΖ το Νοέμβρη του 2017, κατά το οποίο έχασε τη ζωή του ο 53χρονος τότε Φώτης Γριβάκης.
Η εκδήλωση είχε προπαγανδιστεί τις προηγούμενες ημέρες στη Ξάνθη με αφίσα και προκήρυξη σε εργοστάσια και στο Νοσοκομείο, αλλά και στην Καβάλα με αφισοκόλληση και παρέμβαση στα κιόσκια του σωματείου μέσα στην πόλη και στην περιοχή του εργοστασίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: