Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

ΓΡΕΒΕΝΑ: ΖΩΕΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΘΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ

Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες ενός τραγικού εργοδοτικού εγκλήματος στην Ιτέα Γρεβενών, στις 21 Μαρτίου, όταν σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στο εργοστάσιο παρασκευής εκρηκτικών υλών (ΕΛΤΕΚ), που κόστισε τις ζωές 3 εργαζομένων και μόνο από σύμπτωση οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές δεν ήταν περισσότερες. 

Η εργασία στην παραγωγή εκρηκτικών υλών είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη υπόθεση, υψηλής απαιτητικότητας και τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων θα έπρεπε να είναι πρωταρχικής και κρίσιμης σημασίας. 

Η λίστα των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων αυξάνεται κάθε μέρα, καθώς εντείνεται η ασυδοσία αλλά και η επιθυμία της εργοδοσίας για γρήγορη κερδοφορία, εντατικοποιώντας την εργασία και βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τους εργαζόμενους, οι οποίοι πληρώνουν με το αίμα τους αυτήν την κερδοφορία του κεφαλαίου. 

Είναι επιτακτική η αναγκαιότητα της άμεσης διερεύνησης των συνθηκών και των αιτιών του συμβάντος, αλλά και των ίδιων των συνθηκών εργασίας καθώς και της απόδοσης των ευθυνών στην εργοδοσία. Εξάλλου είναι γνωστό και από άλλες περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων, πως είναι πάγια πολιτική της κυβέρνησης το κουκούλωμα των ευθυνών και των εγκληματικών ελλείψεων στο βωμό των συμφερόντων των κεφαλαιοκρατών. 

Τα “ατυχήματα” λοιπόν αυτά, δεν είναι ατυχήματα, είναι εγκλήματα των μεγάλων εταιρειών και των κυβερνήσεων, που με τους αντεργατικούς νόμους καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που καθορίζουν τα μέτρα ασφαλείας και δημιουργούν ένα πλαίσιο προστασίας για την εργοδοσία που εγκληματεί σε βάρος της ζωής και της ασφάλειας. 

Οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να οργανωθούν στους χώρους εργασίας τους και να διεκδικήσουν τα συμφέροντα τους που είναι αντίθετα με αυτά των εργοδοτών. Να απαντήσουν στην βαρβαρότητα που εξελίσσεται σε βάρος της ζωής τους συλλογικά. Να μην πειστούν ότι είναι μόνοι απέναντι στα αφεντικά τους. Να αγωνιστούν ώστε να μην κινδυνεύουν κάθε μέρα που πάνε για το μεροκάματο.

•Μαζικός αγώνας για ανθρώπινες συνθήκες ζωής και δουλειάς!

•Καμία ανοχή στην καθημερινή εργασιακή βαρβαρότητα! 

• Κανένας στη δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: