Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Λέσβος: Εκλογές του σωματείου στη ΔΕΥΑΛ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΗ ΔΕΥΑΛ

Για ένα σωματείο όπλο στα χέρια των εργαζομένων

Για να συγκροτήσουμε την πάλη μας ενάντια στην αντεργατική πολιτική, τη συναίνεση και την υποταγή

4 ΜΑΡΤΗ στηρίζουμε-ψηφίζουμε Ταξική Πορεία


 • Οι συνθήκες εργασίας στην επιχείρηση της ΔΕΥΑΛ είναι εξαιρετικά αρνητικές για τους εργαζόμενους εδώ και πολλά χρόνια. Εργαζόμαστε σε καθεστώς επισφάλειας, με πολλές διαφορετικές «ταχύτητες» και μισθούς: άλλοι με μπλοκάκι, άλλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (8μηνα κλπ). Υπό τέτοιους όρους, βλέπουμε συναδέλφους να έρχονται και να φεύγουν, όλοι μας με την αγωνία για το αν θα μπορούμε να δουλεύουμε και τον επόμενο μήνα ή εξάμηνο.

Αυτές οι εργασιακές σχέσεις δεν αποτελούν ιδιαιτερότητα της επιχείρησης της ΔΕΥΑΛ. Αποτελούν κομμάτι του ευρύτερου εργασιακού μεσαίωνα που διαμορφώνει τις τελευταίες δεκαετίες το σύστημα και η εργοδοσία. Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρούν να χτυπήσουν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, να τη διαλύσουν όπου μπορεί να έχει μισο-απομείνει σαν καθεστώς και να προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους μόνο με ελαστικές, ορισμένου χρόνου σχέσεις εργασίας οι οποίες συνοδεύονται απαραιτήτως από μισθούς-χαρτζιλίκια που δεν καλύπτουν με τίποτα το κόστος ζωής. Φυσικά το καθεστώς αυτό αφορά με άμεσο τρόπο και τους εργαζόμενους που βρίσκονται υπό καθεστώς μόνιμης εργασίας στη ΔΕΥΑΛ. Η απουσία νέων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού επιβαρύνει εκείνους με δυσανάλογο φόρτο εργασίας, ενώ η παγίωση ελαστικών σχέσεων εργασίας στους χώρους δουλειάς είναι εικόνα από το μέλλον που επιφυλάσσει το σύστημα για όλους μας.

• Στην αντεργατική λαίλαπα που ζούμε, δεσπόζει ο νέος αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη απέναντι στον οποίο οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να συγκροτήσουμε τον δικό μας αγώνα. Με την κατάργηση του οκταώρου και το χτύπημα των σωματείων και του δικαιώματος στην απεργία, στρώνει το έδαφος στην εκμετάλλευση. Σε κάθε χώρο δουλειάς και κάθε σωματείο πρέπει να βρεθούμε, να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τον αγώνα μας στην κατεύθυνση ανατροπής του. Γιατί μόνο μέσα απ’ τον αγώνα για την ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και συνολικά της αντεργατικής πολιτικής, θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας σε πλήρη και σταθερή δουλειά. Φυσικά οι επιδιώξεις για φακέλωμα / αδρανοποίηση / διάλυση των σωματείων που συμπυκνώνει ο νόμος Χατζηδάκη συνδέεται και με με την εξάρτηση της αστικής τάξης της χώρας. Μια χώρα που τη θέλουν οι ιμπεριαλιστές άμεσα διαθέσιμη για εμπλοκή σε πολέμους, πρέπει να τηρεί «σιγή νεκροταφείου» χωρίς παρατράγουδα απεργιών, κινητοποιήσεων κλπ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία τονίζει τους κινδύνους που φουντώνουν για τους λαούς της γης και τις δικές μας ευθύνες να οργανώσουμε την πάλη μας και σε αντιπολεμική - αντιϊμπεριαλιστική κατεύθυνση.

• Από την ίδρυση της Δημοτικής Επιχείρησης ΔΕΥΑΛ, οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι σε αυτήν συμμετέχουν στην εκλογή των οργάνων του σωματείου μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο. Η επιλογή αυτή συνοδεύεται από επίκληση στην ενότητα των εργαζόμενων. Πράγματι στα σωματεία το ζητούμενο είναι η ενότητα των εργατών/εργαζομένων που ανήκουν σε αυτά. Αλλά ποια ενότητα, σε ποια κατεύθυνση και με ποιον στόχο; Η ενότητα στην αγωνιστική κατεύθυνση, με στόχο την πάλη για αντίσταση-υπεράσπιση δικαιωμάτων και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων που έχουν καταργηθεί! Αντίθετα με αυτό, το ενιαίο ψηφοδέλτιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να υπάγονται «όλοι οι εργαζόμενοι» στην πολιτική του συστήματος, για να χάνονται μέσα σε αυτό οι όποιες -έστω πρωτόλειες-αντιστάσεις στις επιδιώξεις της εργοδοσίας και στις πολιτικές του συστήματος. Δεν αφήνει ούτε ελάχιστο περιθώριο αυτές να εκφραστούν αυτοτελώς, πολύ περισσότερο να κάνουν βήματα χειραφέτησης και παραπέρα συγκρότησης σε αντιπαράθεση με την εργοδοσία και τις πολιτικές του συστήματος. Το ενιαίο ψηφοδέλτιο είναι η βασική οδός για κρύψει το γεγονός ότι τα συμφέροντα της εργοδοσίας είναι ΕΚ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΑ με τα συμφέροντα των εργαζομένων, για να επικρατεί η στρεβλή λογική της «επιχείρησής μας». Είναι η «ενότητα» που εξασφαλίζει και αναπαράγει απρόσκοπτα την κυριαρχία του εργοδότη και την πολιτική-συνδικαλιστική κυριαρχία των κυβερνητικών παρατάξεων. Καθόλου τυχαία το «ενιαίο ψηφοδέλτιο» ήταν πάντα πρόταση και επιδίωξη των καθεστωτικών-κυβερνητικών παρατάξεων.

Στην ίδια ακριβώς λογική, χρειάζεται να γυρίσουμε την πλάτη και στη συνδιοίκηση! Η ψευδαίσθηση ότι όλοι μαζί αποφασίζουμε τις εργασιακές μας συνθήκες και εμείς οι εργαζόμενοι καθορίζουμε το μέλλον της επιχείρησης που δουλεύουμε, είναι ακριβώς ο στόχος του συστήματος. Θέλει να μοιράσει την ευθύνη των δικών του αδιεξόδων και βάρβαρων πολιτικών. Θέλει να είναι «θέσεις» του σωματείου οι «ανάγκες και τα περιθώρια» της «εθνικής οικονομίας», οι «αντοχές της επιχείρησης», οι εκάστοτε στόχοι του συστήματος για τα ελλείμματα, το χρέος, την «απελευθέρωση» των εργασιακών σχέσεων κλπ. Θέλουν να καθόμαστε στα τραπέζια που αποφασίζουν την επιδείνωση των εργασιακών μας συνθηκών!

• Με δεδομένα τα παραπάνω, χρειάζεται το σύνολο του προσωπικού της ΔΕΥΑΛ να ενεργοποιηθούμε και να υπερασπιστούμε τις ζωές και τα δικαιώματά μας με συλλογικό τρόπο. Αποτελεί αρνητικό δεδομένο το γεγονός ότι σημαντικό κομμάτι των εργαζόμενων βρίσκονται εκτός Σωματείου, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με μπλοκάκι. Είναι αναγκαίο να αντιληφθούμε ότι τα συμφέροντα είναι κοινά μεταξύ των εργαζόμενων διαφορετικών ταχυτήτων και να αξιοποιήσουμε το Σωματείο μας για να τα υπερασπιστούμε. Το Σωματείο αποτελεί το όργανο εκείνο που μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να συναντηθούμε, να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις κοινού αγώνα για τα δικαιώματά μας. Φυσικά κάτι τέτοιο απαιτεί την ουσιαστική ενεργοποίηση των συλλογικών μας διαδικασιών: να γραφτούμε όλοι/όλες στο σωματείο και να πραγματοποιήσουμε διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων, πέρα από λογικές σωματείου-σφραγίδα που δεν μπορούν σε τίποτα να μας ωφελήσουν. 

Το κάλεσμα για στήριξη-ψήφο στην Ταξική Πορεία είναι κάλεσμα σε αγώνα μέσα στο σωματείο μας για αξιοπρεπή μισθό / ασφάλιση / σύνταξη, για διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους, για ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη (ν.4808).

• ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4808/21

• ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

• ΜΑΖΙΚΟΣ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

- ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

- ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

- ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ 

- ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

- ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

- ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΕ

- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

- ΠΑΡΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

- ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΦΑΛΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

• ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

- ΕΞΩ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

- ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

- ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΣΤΟΥΣ ΝΑΤΟΪΚΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ

- ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ - ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ 


Δεν υπάρχουν σχόλια: