Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

ΞΑΝΘΗ | Εκδήλωση Αλληλεγγύης στον αγώνα των εργατών στα Πετρέλαια Καβάλας





Νίκη στον αγώνα των εργατών της Καβάλα Όιλ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Με τη συμμετοχή απολυμένων εργατών από τα Πετρέλαια Καβάλας

Τετάρτη 23 Μάρτη, στις 19:00

στον αριστερό χώρο «Ρωγμή» (Μ. Βόγδου 20, 4ος όροφος)

Οι εργάτες στα Πετρέλαια Καβάλας δίνουν έναν πολύμηνο αγώνα απέναντι στην εργοδοσία της Energean. Συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, αγωνίζονται ενιαία και ανυποχώρητα ενάντια στα σχέδια μετατροπής τους σε σύγχρονους σκλάβους.

Τα σχέδια «αναδιάρθρωσης» της Energean περιλαμβάνουν απολύσεις, διαθεσιμότητες και εκ περιτροπής εργασία, μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα, ατομικές συμβάσεις, παραβίαση των όρων ασφαλούς λειτουργίας και διάλυση του σωματείου, ως μορφή συλλογικής έκφρασης και πάλης των εργατών. Στήριγμα της εργοδοσίας είναι η κυβερνητική πολιτική, συνολικά η πολιτική του συστήματος, και όργανα της τα ΜΑΤ (εισβολή στο εργοστάσιο), η πληρωμένη προπαγάνδα, τα δικαστήρια (μηνύσεις), η τρομοκρατία, το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο και ιδιαίτερα ο νόμος Χατζηδάκη (ν. 4808/21), σε εφαρμογή του οποίου απέλυσε όλους τους εργαζόμενους!

Απέναντι σε όλα αυτά, οι εργάτες απάντησαν με ενότητα και υψηλό αγωνιστικό φρόνημα. Προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας από την αρχή της χρονιάς, η οποία έχει καθολική συμμετοχή. Διοργανώνουν μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις με εκατοντάδες κόσμου να διαδηλώνουν προς υποστήριξη του αγώνα τους. Δέχονται την πλατιά αλληλεγγύη σωματείων και εργαζομένων απ’ όλη τη χώρα, αλλά και από το εξωτερικό. Συνεχίζουν αποφασισμένοι μέχρι να δικαιωθούν.

Την ώρα που η ακρίβεια, οι μισθοί πείνας και η ανεργία έχουν οδηγήσει πλατιές λαϊκές μάζες στην εξαθλίωση. Την ώρα που ο νόμος 4808/2021 βάζει στο γύψο σωματεία και απεργία και ανοίγει την όρεξη της εργοδοσίας για μεγαλύτερη εκμετάλλευση και ασυδοσία. Οι αγώνες των εργατών στα Πετρέλαια Καβάλας, όπως και αυτοί στη ΛΑΡΚΟ (αλλά και στην COSCO, E-FOOD, ΒΦΛ κλπ), αποτελούν ελπίδα αντίστασης για όλο το λαό. Είναι αγώνες που αντιστέκονται στο σκληρό πυρήνα της αντεργατικής επίθεσης και διεκδικούν να κάνουν τα πρώτα βήματα στην κατεύθυνση ανασυγκρότησης του ταξικού εργατικού κινήματος. Είναι έκφραση των διεργασιών που γίνονται στις συνειδήσεις των εργαζομένων στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο. Με τις μαζικές διαδηλώσεις στη Χιλή ενάντια στο ΔΝΤ, στην Αλβανία ενάντια στην ακρίβεια, στην Τουρκία για το μεροκάματο, στην Ιταλία για να μη φορτωθούν όπλα για την Ουκρανία.

Για αυτό το λόγο χρειάζονται την αμέριστη συμπαράσταση από σωματεία, συλλόγους και συλλογικότητες, την ενεργητική αλληλεγγύη κάθε εργαζόμενου και λαϊκού ανθρώπου που βιώνει το σύγχρονο εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα. Ο αγώνας των εργατών της Καβάλα Όιλ μπορεί και πρέπει να νικήσει! Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για συστράτευση στον αγώνα ενάντια στην αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του, για το δικαίωμα στη σταθερή και ασφαλή εργασία, σε μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες, για την ελευθερία συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: