Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Εκλογές στο σωματείο του ΓΝΑ "Γεννηματάς"

Δεν υπάρχουν σωτήρες!
ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΚΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΑΣ

Συναδέρφισσες, συνάδερφοι,

Τα δυο προηγούμενα χρόνια ήταν από τα χειρότερα στον εργασιακό μας βίο. Εκεί που, κατά την προηγούμενη κυβέρνηση, βγήκαμε από τα μνημόνια (αν και όλοι οι μνημονιακοί νόμοι είναι σε ισχύ) και, κατά την τωρινή, η ανάπτυξη είχε πάρει το δρόμο για τη χώρα μας (αλλά χάθηκε ίσως στα σοκάκια), τόσο η πανδημία όσο και όλα τα αντεργατικά μέτρα που με πρόσχημα την πανδημία κατάφερε η κυβέρνηση να μας επιβάλει δημιούργησαν ένα εφιαλτικό περιβάλλον που μόνο εμείς μπορούμε ν’ αλλάξουμε. Στα προβλήματα προστέθηκαν οι συνέπειες που προκαλεί ήδη ο πόλεμος στην Ουκρανία, παράλληλα με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όλοι οι λαοί του κόσμου από τον ανταγωνισμό των «μεγάλων», που ολοένα και οξύνεται.
 

Οι σχεδόν 27.000 νεκροί από κορονοϊό στη χώρα μας είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας, που δεν πήρε μέτρα πρόληψης, δεν προσέλαβε προσωπικό στα νοσοκομεία, δεν άνοιξε τα κλειστά νοσοκομεία, δεν άνοιξε νέες κλίνες ΜΕΘ κι όπου το έκανε (μετά από δωρεές) τις άφησε με μειωμένο κι ανειδίκευτο προσωπικό, έβγαλε έμπειρους εργαζόμενους σε αναστολή με πρόσχημα τον μη εμβολιασμό τους και μελετά τρόπους για να τους απολύσει, αποδυνάμωσε κι άλλο την πρωτοβάθμια περίθαλψη, σταμάτησε από νωρίς την ιχνηλάτηση. Με δυο λόγια, μας εγκατέλειψε στην ατυχία μας. Σημαντική αύξηση πάνω από 5% παρουσίασαν και οι θάνατοι από άλλες νόσους, μια και ήταν ιδιαίτερα δύσκολο στους ασθενείς αυτούς να βρουν κρεβάτι στα νοσοκομεία.

Οι ήδη δύσκολες συνθήκες δουλειάς μας, τα χρόνια αυτά δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο. Οι εξαντλητικές βάρδιες, με αναστολή αδειών και χωρίς ρεπό για πολλούς, οι μετακινήσεις σε άλλα τμήματα, νοσοκομεία, ακόμα και πόλεις, οι νοσήσεις εξαιτίας των ανεπαρκειών στα μέσα προστασίας, και οι αναστολές εργασίας που ετοιμάζονται να γίνουν κι επίσημα απολύσεις σ’ όσους δεν εμβολιάστηκαν, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς που η ακρίβεια κάνει ακόμα μικρότερους, τη μη ένταξη στα ΒΑΕ και την πιθανή μείωσ η του επιδόματος επικίνδυνης κι ανθυγιεινής εργασίας σε κάποιους κλάδους, μας έχουν κάνει να ξεπεράσουμε τα όριά μας.

Για την κυβέρνηση και τους (ει)δικούς της όμως, όλα «πάνε καλά» και θα τα κάνουν ακόμα χειρότερα. Το λεγόμενο «νέο ΕΣΥ», με τα νοσοκομεία-κόμβους και τα νοσοκομεία-ακτίνες (νοσοκομεία δηλαδή που θα υποβαθμιστούν κατ’ αρχή σε κέντρα υγείας), με τα απογευματινά χειρουργεία που θα είναι επί πληρωμή, με τους γιατρούς του ΕΣΥ να μπορούν να κάνουν ιδιωτικό έργο και τους ιδιώτες να χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία με τις λεγόμενες ΣΔΙΤ, θα κάνει πιο δύσκολη την πρόσβαση του λαού στην περίθαλψη και χειρότερες τις δικές μας εργασιακές σχέσεις.

Ενώ η κυβέρνηση εντείνει συνεχώς την επίθεσή της εναντίον μας (μια και δεν βρίσκει οργανωμένο αντίπαλο), οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ συνεχίζουν την ίδια αποτυχημένη συνταγή: απεργία στην επαρχία, στάση εργασίας στην Αθήνα, και μια και μοναδική συγκέντρωση στην Αθήνα, κάθε ένα με δυο μήνες. Με περίπου 5.000 συναδέρφους να κινδυνεύουν να απολυθούν στις 31 Μάρτη, μας καλούν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 6 Απρίλη. Κι ενώ όλα δείχνουν ότι κλάδοι ακόμα κι από υγειονομικούς θα δουν μείωση στο επίδομα επικίνδυνης κι ανθυγιεινής εργασίας και δεν μπαίνουμε στα ΒΑΕ, δεν μας δίνουνε καμιά δυνατότητα να παλέψουμε. Το μόνο που τους νοιάζει είναι ο ρόλος του συνομιλητή του υπουργείου. Καμιά σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες μας. Έχουν τεράστιες ευθύνες για την κακή κατάσταση του κινήματος.

Σημαντικό κομμάτι της επίθεσης που δεχόμαστε αποτέλεσαν οι αντεργατικοί νόμοι που περάσανε τα τελευταία χρόνια, με κορυφαίο το νόμο 4808 (γνωστό και σαν «νόμο Χατζηδάκη»), που καθιερώνει εκτός των άλλων τη δεκάωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αποζημίωση, ενώ κάνει πρακτικά αδύνατο να κηρύξει απεργία και να την περιφρουρήσει ένα σωματείο. Ακόμη κι αν οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές παρατάξεις έχουν καταφέρει να δυσφημίσουν το κυριότερο όπλο των εργαζόμενων, οι κυβερνώντες ξέρουν καλά ότι η πολιτική τους δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους εργαζόμενους, που αργά ή γρήγορα θα προσπαθήσουν να τα λύσουν μέσω αγώνων. Η ηττοπάθεια, η μοιρολατρία που καλλιεργούν τα στελέχη τους θα ξεπεραστούν απ’ τον κόσμο της δουλειάς, όπως είδαμε πρόσφατα στην e-food, την Cosco, τα Πετρέλαια Καβάλας, τη Λάρκο και θα δώσουν τη θέση τους στην ελπίδα και την οργανωμένη πάλη που θα φέρει μικρές ή μεγαλύτερες νίκες. Γι’ αυτό και βγάζουν σχεδόν στην παρανομία τα σωματεία που παλεύουν για το καλό των μελών τους. Ο νόμος 4808/2021 πρέπει να καταργηθεί. Τα σωματεία πρέπει να είναι ανεξάρτητα από το κράτος και τους εργοδότες, όργανα πάλης στα χέρια μας.

Για ένα τέτοιο σωματείο αγωνιζόμαστε στην Ταξική Πορεία. Με μέλη ενεργά, που δεν θα είναι απλοί ψηφοφόροι, αλλά θα συμμετέχουν σε συνελεύσεις και κινητοποιήσεις και θα ελέγχουν συνεχώς τα μέλη του ΔΣ. Αλλά και μέλη του ΔΣ που θα ενημερώνουν και θ’ αποκαλύπτουν στους εργαζόμενους τα σχέδια της κυβέρνησης και τους στόχους τους, θα οργανώνουν κινητοποιήσεις σε συνεργασία με άλλα νοσοκομεία ή άλλους χώρους δουλειάς. Θα υπηρετούν τους αγώνες των εργαζόμενων για δικαιώματα και κατακτήσεις, στο πλευρό του λαού, ως κομμάτι των συνολικών αγώνων για την ανατροπή της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής (όποια κυβέρνηση κι αν την υπηρετεί), για την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και σχεδιασμών και της πολιτικής που έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές μας. Δεκαετίες τώρα ο συνδικαλισμός μετατράπηκε από τις κυρίαρχες παρατάξεις σε συνδιαλλαγή, απομακρύνοντας τους εργαζόμενους από τα σωματεία, με αποτέλεσμα να χάνουν συνεχώς δικαιώματα και κατακτήσεις που προηγούμενες γενιές κέρδισαν. Αν αυτό δεν αλλάξει, δεν έχουμε ελπίδες να βελτιώσουμε τίποτα.

ΔΑΚΕ και ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ στο νοσοκομείο μας χρόνια τώρα βοηθούν στην ουσία την κυβέρνηση και τη διοίκηση στο αντεργατικό τους έργο. Ακόμα κι όταν ψηφίζουν κινητοποιήσεις (επειδή δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά), είτε δεν πατούν ποτέ (ΔΑΚΕ), είτε στέλνουν κανέναν αντιπρόσωπο για να απογοητεύει τους εργαζόμενους (ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ).

Το ΟΡΑΜΑ (η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) καλλιεργεί εκλογικές αυταπάτες. Είναι σε διάσταση με τους αγώνες. Τους επιδιώκει μόνο τόσο ώστε να δημιουργείται μεν φθορά στην κυβέρνηση, αλλά να μη συγκροτείται από την άλλη και κανένα κίνημα με αξιώσεις νίκης.

Οι ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΤ’ΑΛΗΘΕΙΑ ισχυρίζονται ότι, επειδή δεν μας κάνουν γνωστές τις πολιτικές τους προτιμήσεις, είναι ικανότεροι να επιλύσουν τα προβλήματα των εργαζόμενων με την καλή τους διάθεση. Κι άντε και το πίστευαν αυτό δυο χρόνια πριν, τώρα που ξέρουν ότι δεν φτάνει, τι λένε;
Πρόβλημα όμως δυστυχώς υπάρχει και με τις δυνάμεις που λένε πως πιστεύουν στους αγώνες, όπως το ΠΑΜΕ. Η αναβολή προκηρυγμένων απεργιών, τα απογευματινά συλλαλητήρια αντί για απεργίες, οι διαφορετικές πλατείες, η «κορύφωση των αγώνων» με προτάσεις νόμου στη Βουλή, δεν βοηθούν στη δημιουργία κινήματος. Το αντίθετο, καλλιεργούν αυταπάτες, απογοητεύουν κι αποθαρρύνουν εργαζόμενους.

Όπως και η παράκαμψη των σημερινών αρνητικών συσχετισμών και της κατάστασης αποσυγκρότησης του κινήματος που πρέπει να ανατραπεί, η άποψη ότι η ανατροπή της κυβέρνησης κι όχι της κυβερνητικής πολιτικής πρέπει να ‘ναι ο στόχος του κινήματος, ή ότι υπάρχει δυνατότητα σ’ αυτό το σύστημα για «εργατικό έλεγχο» στις τράπεζες και τη βιομηχανία, όπως πιστεύουν οι συναγωνιστές στην Αγωνιστική πρωτοβουλία για την Ανατροπή.

Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να ξεπεράσουμε τις συμβιβασμένες και υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να οργανωθούμε στο σωματείο μας και, με μαζικούς κι ανυποχώρητους αγώνες, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και να παλέψουμε για:
  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ!
  • ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ – ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ!
  • ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ, ΣΟΧ, ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ!
  • ΝΕΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ ΚΑΙ ΑΠΛΕΣ!
  • ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΩΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ ΜΕ Ο,ΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ!
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ!
  • ΙΣΗ ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΔΣ ΚΑΙ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ:

ΚΑΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - Γιατρός
ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - Θερμαστής
ΛΙΤΣΙΚΑ ΙΩΑΝΝΑ (ΑΝΝΑ) - Νοσηλεύτρια
ΜΗΤΣΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ - Γιατρός
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΠΥΡΟΣ - Εργάτης
ΤΣΕΠΕΤΩΝΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ - Ειδικός εκπαιδευτής φυσικής αγωγής
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΛΙΟΣΑΤΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ - Γιατρός

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: