Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Για τα δυο νέα εργατικά «ατυχήματα» στο Ηράκλειο

Δεν πέρασε πολύς καιρός από το εργατικό «ατύχημα» στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και δύο νέα ήρθαν να προστεθούν στη μαύρη λίστα αυτών των περιστατικών τόσο σε επίπεδο νομού Ηρακλείου όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε στο εργοστάσιο ανακύκλωσης όπου, καθώς ένας εργοδηγός χειριζόταν ένα κλαρκ, η μπαταρία του μηχανήματος εξερράγη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στα μάτια και στο πρόσωπο. Το δεύτερο περιστατικό αφορά έναν ντελιβερά, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο όταν με το δίκυκλο που οδηγούσε συγκρούστηκε σφοδρά με διερχόμενο ΙΧ.

Για την περίπτωση του εργοστασίου της ανακύκλωσης δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει εργατικό ατύχημα. Πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν σακατεύτηκαν εργαζόμενοι στο ίδιο εργοστάσιο, πράγμα που αποδεικνύει τη μεγάλη ευθύνη που έχει ο εργολάβος που το λειτουργεί, αφού δεν τηρείται σχεδόν κανένα μέτρο ασφάλειας στις εγκαταστάσεις αλλά και ούτε κατά τη διάρκεια της εργασίας. Μεγάλη ευθύνη έχει και ο δήμος, μιας και την ανακύκλωση την έχει δώσει στον εργολάβο με σύμβαση και παρά το γεγονός ότι δεν πληρούνται τα μέτρα ασφαλείας, (ακόμα και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων παραβιάζονται, όπως έγινε γνωστό και με διάφορες παραστάσεις στο δημοτικό συμβούλιο) δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα προκειμένου να σταματήσουν αυτά τα περιστατικά. Το αποτέλεσμα είναι ο εργολάβος να αποθρασύνεται και να συνεχίζει να αυθαιρετεί σε βάρος των εργαζομένων.

Για την περίπτωση του ντελιβερά, το τροχαίο δυστύχημα, το οποίο είναι το πολλοστό τους τελευταίους μήνες, δεν οφείλεται στο αν ήταν απρόσεκτος, αν φορούσε το κράνος του ή όχι κ.ο.κ. Η κύρια αιτία του δυστυχήματος είναι η εργοδοτική ασυδοσία, η οποία, πατώντας στην ανάγκη του ντελιβερά να έχει ένα κομμάτι ψωμί και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει τίποτα να την εμποδίσει, αναγκάζει τον κάθε ντελιβερά να επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να βγαίνουν όσο το δυνατότερο περισσότερες παραγγελίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας και άρα περισσότερα ατυχήματα.

Η Ταξική Πορεία καταγγέλλει την εργοδοσία και στα δύο περιστατικά, γιατί είναι ο υπαίτιος αυτών των «ατυχημάτων» - εγκλημάτων. Επίσης καταγγέλλει και τους ηθικούς αυτουργούς, δηλαδή ο δήμος για την περίπτωση του εργοστασίου της ανακύκλωσης και η κυβέρνηση -αυτή και οι προηγούμενες- γιατί δημιούργησαν αυτές τις συνθήκες ασυδοσίας με τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν. Τέλος καταγγέλλει και τους εργατοπατέρες του Εργατικού Κέντρου, οι οποίοι αφού πρώτα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να απονεκρωθεί το εργατικό κίνημα έρχονται τώρα να κουνήσουν το δάχτυλο στους εργαζόμενους γιατί δεν χρησιμοποιούν τάχα τα μέσα προστασίας, θεωρώντας έτσι τους εργαζόμενους συνυπεύθυνους για το κακό που τους βρήκε.

Είναι αυτονόητη η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη στους τραυματίες εργαζόμενους και στις οικογένειές τους. Ο μόνος δρόμος για να πάψει αυτή η μαύρη λίστα των «εργατικών ατυχημάτων» να μεγαλώνει είναι ο δρόμος του αγώνα. Για να ανοίξει αυτός ο δρόμος, βασική προϋπόθεση είναι να οργανωθούν οι εργαζόμενοι στα σωματεία τους, να τα μαζικοποιήσουν και να τα πάρουν στα χέρια τους, ώστε αυτά να είναι πραγματικά εργαλεία και όχι απλές σφραγίδες στα χέρια διάφορων εργατοπατέρων και ανθρώπων της εργοδοσίας. Γιατί και η ασφάλεια στην εργασία είναι δικαίωμα και τα δικαιώματα μόνο με τους αγώνες μπορούν να κερδηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: