Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Κάτω τα χέρια από το ανθυγιεινό επίδομα!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11.00-15.00 ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΦΛΕΒΑΡΗ 2019
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 12πμ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ!
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΩΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ - ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ!

Στις αρχές του 2018, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διόρισε μία επιτροπή για να εξετάσει από μηδενική βάση το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ), καθώς και τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Στόχος της είναι από τη μια ο περιορισμός των επαγγελμάτων και κλάδων που θα ανήκουν στα ΒΑΕ και από την άλλη η μείωση, ακόμη και κατάργηση για ορισμένους, του ανθυγιεινού επιδόματος. Η επιτροπή αυτή ως σήμερα δεν κατέληξε σ' αυτά που της ανέθεσε η κυβέρνηση. Ο Φλεβάρης του 2019 μάλιστα λέγεται πως είναι ο τελευταίος μήνας που ισχύει η παρούσα κατάσταση και απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.
Υπάρχουν μία σειρά από χώροι εργασίας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα που είναι εξόφθαλμα ανθυγιεινοί, που τα εργατικά ατυχήματα -εργοδοτικά εγκλήματα πιο σωστά- είναι συχνά και οι επαγγελματικές ασθένειες κάνουν θραύση. Όσοι δουλεύουν στους χώρους αυτούς δικαιούνται όχι μόνο μεγαλύτερο μισθό αλλά και μειωμένο ωράριο, μέσα και μέτρα προστασίας, λιγότερα χρόνια δουλειάς και μεγαλύτερη σύνταξη.

Όμως ελάχιστοι είναι οι κλάδοι κυρίως στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν στην κατηγορία ΒΑΕ και σε καμία περίπτωση δεν απολαμβάνουν αυτά που δικαιούνται.
Στο δημόσιο εκτός από κάποιους κλάδους στους ΟΤΑ, κανείς δεν ανήκει στα ΒΑΕ. Το μόνο που κατάφεραν οι αγώνες των εργαζόμενων ήταν να δοθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε κλάδους εργαζόμενων στα νοσοκομεία, στους ΟΤΑ, το ΥΠΟ κ.α. που φτάνει ως τα 150ευρώ.

Προσπάθεια μάλιστα της κυβέρνησης τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα στο δημόσιο είναι να μας πείσει πως η συγκρότηση επιτροπών ανά φορέα με γιατρό εργασίας και τεχνικό ασφάλειας καθώς και παροχή στοιχειωδών μέσων προστασίας ισοσκελίζουν την ανθυγιεινότητα των χώρων, οπότε η μείωση ή κατάργηση του επιδόματος δεν θα οφείλεται στην αντεργατική της πολιτική.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Ο χαρακτηρισμός του χώρου του νοσοκομείου ως ανθυγιεινού με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς και άλλων χώρων του δημοσίου, δεν είναι κάτι που μπορούμε να το περιμένουμε από μία «αντικειμενική επιτροπή» που θα εξετάσει δήθεν επιστημονικά το πρόβλημα, ούτε πολύ περισσότερο από την κυβέρνηση, που έδειξε και δείχνει με κάθε ευκαιρία την αντεργατική της διάθεση. Θα πρέπει να ξεπεράσουμε τη συνδικαλιστική μας ηγεσία τόσο στις ομοσπονδίες όσο και στην ΑΔΕΔΥ που καμιά διάθεση δεν έχουν να οργανώσουν πραγματικούς αγώνες προς αυτή την κατεύθυνση.

•    Αν θέλουμε να κερδίσουμε αυτά που δικαιούμαστε θα πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.
•    Να συμμετέχουμε αποφασιστικά σε μαζικές διαδικασίες και με μία λογική αντίστασης και διεκδίκησης που είναι η μόνη που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. 
•    Να γίνουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις με κατεύθυνση έναν παρατεταμένο αγώνα, ενάντια στη λογική των αποσπασματικών κινήσεων, που οδηγούν στην ήττα και τη μοιρολατρία.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΙ – ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΔΟΜΑ!
ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΩΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΙ ΜΕ Ο,ΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ!
ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΑ ΒΑΕ!
ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΕ-ΔΝΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: