Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Απεργία εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 24ωρη απεργία των εργαζομένων στις δομές του ΚΕΘΕΑ, με αίτημα την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης και την ένταξη σε αυτήν όλων των απασχολούμενων στο φορέα, ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασης εργασίας που έχουν συνάψει. Οι διαπραγματεύσεις για την ΣΣ έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες, με τη Διεύθυνση του ΚΕΘΕΑ να αρνείται οποιαδήποτε μη οικονομική προσθήκη στην προηγούμενη Σύμβαση­, δηλαδή προσθήκη μέτρων που θα παρείχαν βελτίωση στους όρους εργασίας, σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι που αποχωρούν από το φορέα δεν αντικαθίστανται, ενώ, αντίθετα, ανοίγουν νέες μονάδες ανά την Ελλάδα και τα αιτήματα για υπηρεσίες αυξάνονται. 


Τις ανάγκες που προκύπτουν η διεύθυνση του φορέα προσπαθεί να τις καλύψει με προσωπικό που εργάζεται με «νέες» εργασιακές σχέσεις: συμβάσεις ΟΑΕΔ και «μπλοκάκια». Ο Σύλλογος Εργαζομένων στέκεται, καταρχήν, σαφώς αντίθετος στις προσλήψεις με τέτοιες συμβάσεις. Εφόσον, όμως, υπάρχουν, ζητά την αναγνώριση στους συναδέλφους όλων των δικαιωμάτων που έχουν οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου. 

Οι συνάδελφοι αυτοί, αν και δουλεύουν δίπλα δίπλα με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, πληρώνονται με πολύ χαμηλότερους μισθούς και επιπλέον δεν τους αναγνωρίζεται κανένα δικαίωμα από όσα έχει κερδίσει ο Σύλλογος Εργαζομένων με τις προηγούμενες συλλογικές συμβάσεις: κάλυψη αναρρωτικών αδειών, άδειες ειδικών συνθηκών κ.λπ. 

Αντίστοιχα, συνάδελφοι που εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης εξαιρούνται δικαιωμάτων που έχουν αυτοί της πλήρους απασχόλησης και αφορούν κυρίως στη δυνατότητα εξέλιξης μέσα στο φορέα, παροχές εκπαίδευσης κ.λπ. 

Μάλιστα, ο λόγος που επικαλείται η Διεύθυνση για την άρνησή της να εντάξει όλο το προσωπικό στη νέα ΣΣ είναι ότι έτσι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν δικαίωμα αλλαγής σύμβασης «σαν να κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», πράγμα που κατά τη Διεύθυνση δεν ισχύει. Το πόσο ειλικρινές είναι το επιχείρημα αυτό γίνεται φανερό, μεταξύ άλλων, και από τα εξής: Πρώτον, υπάρχουν μονάδες οι οποίες στελεχώνονται σχεδόν αποκλειστικά από συμβασιούχους συναδέλφους (ΟΑΕΔ), οι οποίοι εργάζονται στη θέση παλαιότερων συναδέλφων που για διάφορους λόγους αποχώρησαν από το φορέα. Οι συνάδελφοι, από την άλλη, που πληρώνονται με μπλοκάκι καλούνται να βρίσκονται καθημερινά, σε συγκεκριμένο ωράριο και να προσφέρουν υπηρεσίες σε δεδομένο πλαίσιο, παρέχουν δηλαδή σαφώς εξαρτημένη εργασία, σε κομβικές μονάδες του φορέα. Χωρίς αυτούς πολλές μονάδες θα ήταν κλειστές. 

Η στάση της Διεύθυνσης δεν είναι τυχαίο και μεμονωμένο φαινόμενο. Η εποχή της κρίσης έχει απελευθερώσει την πλευρά της εργοδοσίας (ακόμη κι αν αυτή αφορά σε κοινωνικού χαρακτήρα και δημοσίου συμφέροντος φορέα) να εκμεταλλευτεί όσο μπορεί την ανάγκη των ανθρώπων να εργαστούν, να πατήσει πάνω στην απελπισία της ανεργίας για να ισοπεδώσει τα εργασιακά δικαιώματα. Ενδιαφέρονται για την παραγωγή έργου με το ελάχιστο κόστος, σε βάρος των ανθρώπων που το παράγουν μοχθώντας. Ενωμένοι και με το κεφάλι ψηλά διεκδικούμε αυτό που μας ανήκει: αξιοπρεπή εργασία για όλους κι όλες μας. 


 Σ.Π. 
 Εργαζόμενη στο ΚΕΘΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: