Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Καμία υποχώρηση, καμία ανοχή στην μείωση-κατάργηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας


Από το Μάρτη πρόκειται να ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την υλοποίηση των δεσμεύσεών της προς τους λεγόμενους «θεσμούς», για τη συρρίκνωση-κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο. Μέσω της επιτροπής που έφτιαξε η ίδια η κυβέρνηση, για να αξιολογήσει την επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία, έχει ως στόχο να περιορίσει ειδικότητες και εργασίες που εντάσσονται σήμερα στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), μειώνοντας κατά πολύ τα επιδόματα και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Αυτή η αλλαγή θα επιβαρύνει τους εργαζόμενους µε επιπλέον 5 έτη εργασίας και μείωση στη σύνταξή τους έως και 20 %. Επιπλέον, η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει ως δήθεν βελτιωμένες τις συνθήκες για τα σχετικά επαγγέλματα και, μέσω του «γιατρού εργασίας» και του «τεχνικού ασφαλείας», θέλει να μεταφέρει την ευθύνη στους ίδιους τους εργαζόμενους και να καταργήσει κάθε δικαίωμα που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στα ΒΑΕ (μειωμένο ωράριο, παροχές σε είδος, μέσα και μέτρα προστασίας).

Στους δήμους χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τα τεχνικά συνεργεία κινδυνεύουν να μη λάβουν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Και όλα αυτά τη στιγμή που σε αυτούς τους χώρους η λίστα με τα εργατικά «ατυχήματα» συνεχίζει να μεγαλώνει και με πολλά από αυτά να είναι θανατηφόρα. Παρ’ όλα αυτά, τα εργατικά «ατυχήματα» συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται από το κράτος σαν γεγονότα για τα οποία φταίει «η κακιά η ώρα» ή ακόμη και σαν «παράπλευρες απώλειες}. Οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ στους δήμους, αλλά και σε όλο το Δημόσιο, (από τους οποίους ένας μεγάλος αριθμός απασχολείται με ελαστικές σχέσεις εργασίας), καλούνται καθημερινά να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, καθώς επίσης όλο και περισσότερο βιώνουν την εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς.

Απέναντι σε όλη αυτή την επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα των εργαζομένων, τόσο η ΠΟΕ-ΟΤΑ όσο και η ΑΔΕΔΥ αρκούνται σε «συμβολικές» κινητοποιήσεις για να βγούνε από την υποχρέωση, χωρίς καμία διάθεση σύγκρουσης με την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής και μαζικής κινητοποίησης των εργαζομένων. Ακόμη και οι –όποιες– απεργιακές αποφάσεις, παίρνονται τελευταία στιγμή, χωρίς ενημέρωση των εργαζομένων, με αποτέλεσμα την πολύ μικρή συμμετοχή.

Το ίδιο έγινε και με τη σχετική απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τις 21/2, η οποία αποφασίστηκε τελευταία στιγμή, λίγο πριν λήξει η παράταση για την κατάργηση των ΒΑΕ, και μάλιστα χωρίς να συνδέεται η απεργία με άλλα σοβαρά ζητήματα που κινητοποίησαν τον κλάδο, όπως οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και τα εργατικά ατυχήματα. Από την άλλη, η ΑΔΕΔΥ απλά «στηρίζει», χωρίς να προκηρύσσει και αυτή 24ωρη απεργία για όλο το Δημόσιο, ώστε να στηριχτεί η απεργία από όλους τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν το ίδιο θέμα.

Ό,τι έχουμε κερδίσει οι εργαζόμενοι το έχουμε κερδίσει διεκδικώντας τα δικαιώματά μας μέσα από αγώνες. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε και από κανέναν. Η λύση στα προβλήματά μας δεν πρόκειται να έρθει ούτε μέσα από τις κάλπες (βουλευτικές ή τοπικές) και τις εκλογικές αυταπάτες, ούτε μέσα από τη λογική των «υπεύθυνων» και «ρεαλιστικών» προτάσεων προς το σύστημα και τις κυβερνήσεις του. Το επίδομα και τα δικαιώματα που συνοδεύουν τα ΒΑΕ κατακτήθηκαν μέσα από πολύχρονους αγώνες. Και μόνο μέσα από μαζικούς αγώνες θα μπορέσουμε να τα υπερασπιστούμε. Μαζί με τους συναδέλφους μας, με οργάνωση στα σωματεία ή και σε επιτροπές όπου χρειάζεται, μπορούμε να παλέψουμε, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και να αντισταθούμε στην καταστρατήγηση όποιου δικαιώματος έχει απομείνει. 

•    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


•    ΕΝΤΑΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β.Α.Ε.


•    ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ


•    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ


•    ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΜΕ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια: