Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Κάλεσμα της Ταξικής Πορείας στην εργατική διαδήλωση το Σάββατο 16/2 στις 11.30 πμ στην Πλατεία Κοραή

Τα παραμύθια της κυβέρνησης δεν λύνουν τα πραγματικά μας προβλήματα.
 Με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας! 

Με περίσσιο θράσος απέναντι στους χιλιάδες εργαζόμενους που πασχίζουμε να επιβιώσουμε καθημερινά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μικτά(!) και την κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους κάτω των 25 ετών. Υπογράφοντας την απόφαση, η Υπουργός Εργασίας θέτει σε εφαρμογή τον μνημονιακό «νόμο Βρούτση» της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τον κατώτατο μισθό, όπου πλέον αυτός ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και με βάση τις «δυνατότητες» της οικονομίας, και όχι σαν αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων εργοδοσίας – εργαζομένων. 


Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης (που προσπαθεί και μ’ αυτήν την κίνηση να δημιουργήσει μια ψεύτικη εικόνα «ανάπτυξης» και με φόντο τις εκλογές) είναι φανερό ότι για τους εργαζόμενους οι «αυξήσεις» αυτές είναι απλώς μία «σταγόνα στον ωκεανό» του δυσβάσταχτου κόστους ζωής και της συνεχούς φοροληστείας. 

Ενώ γίνεται ξεκάθαρο πως το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αποφασίζεται κάθε φορά το ύψος του κατώτατου μισθού, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη «την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας...», νομιμοποιώντας έτσι και το πετσόκομμά του όταν το επιτάσσουν οι ανάγκες της αγοράς. 

Όμως οι εργαζόμενοι δεν έχουμε κανένα λόγο να πανηγυρίζουμε! 

Τη στιγμή που στους χώρους δουλειάς οι εργοδότες καταργούν στην πράξη κάθε κατάκτηση και δικαίωμά μας με τον εκβιασμό της ανεργίας, ακόμα και αυτά τα ψίχουλα αύξησης είναι υπό αίρεση. Άλλωστε, η «φαντασία» –αλλά και το νομικό οπλοστάσιο– των εργοδοτών είναι αστείρευτα όταν πρόκειται να ξεζουμίσουν τους εργαζόμενους. Από τις ψεύτικες καταστάσεις στην επιθεώρηση εργασίας και την μετατροπή των συμβάσεων σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία στα χαρτιά μέχρι και τον ωμό εκβιασμό της επιστροφής, ακόμα και με τη βία. 

Με τις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις να είναι ανύπαρκτες στους εργασιακούς χώρους, όλους τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς μνημονιακούς νόμους να είναι σε πλήρη ισχύ και τη συνδικαλιστική δράση των εργαζόμενων να είναι υπό διωγμό, οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε αφοπλισμένοι απέναντι στη συντονισμένη επίθεση κεφαλαίου-κυβέρνησης-ιμπεριαλιστών. Με τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και προστασίας, που οδηγούν συνεχώς σε δολοφονίες εργατών δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η δίψα για όλο και περισσότερα κέρδη δεν έχει σταματημό. Ενώ και ο ρόλος της Επιθεώρησης Εργασίας είναι από διακοσμητικός μέχρι και ανοιχτά υπέρ της εργοδοσίας. 

Κόντρα στις εκλογικές αυταπάτες, οι εργαζόμενοι να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας! 

Απέναντι στο αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περί ανάπτυξης και επιστροφής στην κανονικότητα με τις δήθεν αυξήσεις, αλλά και στην προβολή της Νέας Δημοκρατίας σαν μια άλλη λύση για το λαό, οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουμε για το δικαίωμα μας στη δουλειά και στη ζωή με αξιοπρέπεια. Κόντρα στους ξεπουλημένους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ. Κόντρα στις (προεκλογικές) αυταπάτες τις οποίες πρόθυμα συντηρεί και το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, θέλοντας να μας κάνει να πιστέψουμε ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει καταθέτοντας σχέδια νόμου στη Βουλή. Κόντρα στις λογικές της ευκολίας που κάθε τόσο κηρύσσουν «αντεπιθέσεις» και συγκροτούν «πόλους», αδυνατώντας να αντιληφθούν τις πραγματικές αιτίες της αποσυγκρότησης του εργατικού κινήματος, και δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση στους εργαζόμενους για την κατάσταση και την αναγκαιότητα της πραγματικής ανασυγκρότησης του ταξικού εργατικού κινήματος. 

Το δικαίωμά μας στη δουλειά και στη ζωή, τα εργατικά δικαιώματα δεν χαρίζονται ούτε από «καλές» κυβερνήσεις ούτε από «καλούς» εργοδότες κατακτιούνται με αγώνες, μέσα από την ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ με το σύστημα, την πολιτική του και τις δυνάμεις του, και όχι μέσα από τη λογική της ανάθεσης, της προτασεολογίας και της συνδιαχείρισης που κυριαρχεί και στις δυνάμεις της Αριστεράς.
Για να αλλάξει ο συσχετισμός μέσα στους χώρους δουλειάς και να υπάρξουν πραγματικές αυξήσεις και κατακτήσεις για τους εργαζόμενους, χρειάζεται μαζική συμμετοχή όλων μας, οργάνωση και παρατεταμένος αγώνας! 

 • ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 
   ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
• ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ 
   ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ 
• ΚΑΤΩ ΟΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΙ-ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΝΟΜΟΙ 
• ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 
• ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΡΟΝΟΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: